Acaipulver - Hälsobäret från regnskogen

Det finns många hälsosamma bär du kan lägga till din kost. Acaibäret är ett av de mest hälsosamma bär som du någonsin kommer att hitta. Det är ett inhemsk bär som finns i Amazonas regnskogar. Denna frukt har blivit kallad i århundraden som en helande, immunstimulerande, energiuppbyggande frukt. Forskning visar att detta antioxidantrika bär kan hjälpa till att undertrycka och reparera oxidativa skador. Låt oss ta en närmre titt på acai och acaipulver.

 Acai - superbäret

Först var det gojibäret men numera talas det istället om acaibäret som har blivit känd för sina antioxidanter och viktiga fetter som omega 3 och omega 6. Acai har också viktiga fibrer som gör den särskilt bra för magen. Bäret liknar på det stora hela, ett gigantiskt blåbär i både färg och form. Dock är smaken annorlunda, eftersom acaibäret är mer nötig i smaken och inte lika söt som ett blåbär. Det sistnämnda är också känt för sina antioxidanter och förmågan att reparera synen, men acaibäret innehåller 6 gånger så mycket antioxidanter och mer fibrer än ett blåbär. Det innehåller också mycket järn och är bra för människor som inte äter kött, speciellt kvinnor som behöver få i sig den dagliga dosen av järn.

 

Var kommer det ifrån?

Bäret kommer från Amazonas regnskogar och växer alltså inte i Sverige. De växer på Acaizeiropalmen djupt in i regnskogarna och på svenska brukar vi kalla den palmen för kålpalm. Den kan bli uppemot 20 meter hög och vara täckt med ca 900 bär. Det är ganska lätt att plocka acaibären, eftersom de hänger ned från trädet i långa band vilket ser ut som halsband. Då de är lätta att plocka, utgör de vanligtvis en basföda för många fattiga boende i trakten samt alla de djur som befinner sig i regnskogarna. Det är dock inte bara bären man tar hand om på kålpalmen. Man gör även palmvin av bladen och äter de nyttiga bladskotten som de tillför.

 

När man äter acai här hemma i Norden, gör man det vanligtvis genom pulver som kosttillskott eller via energibars, alternativt torkade bär som köps in från utlandet. Det är ett av de bär och frukter i världen som innehåller mest vitamin C. De är också mycket rika på andra ämnen som kroppen kan tillgodogöra sig. Därför antar man att befolkningen som lever bland träden där acaibäret växer, gärna har hållit dess kraft hemlig i så många år innan bären har blivit berömda. Men nu kan vi alltså njuta av bären i övriga världen även om det för det mesta sker i pulver-eller kapselform.

 

acaibär

Acaibäret har konsumerats pga sina nyttigheter i hundratals år

Acaibärets historia


Det skulle dock dröja fram till 90-talet innan bäret började exporteras från Brasilien genom nedfrysning av frukterna. Först var det hälsoinriktade surfare på USA:s västkust som drack smoothies och hälsodrinkar med acaibär för att hålla vikten och främja hälsotillståndet, men strax började bäret att leta sig allt längre bort över gränserna. Snart kom det till Europa och människorna här fick känna på dess kraft och förmåga. Detta superbär härstammar från Amazonas regnskogar i Sydamerika och har ätits av ursprungsbefolkningen i hundratals år. Från början åt man dem för deras goda smak men strax blev man varse om bärets otroliga egenskaper som kunde bota sjukdomar och ge massvis av näring. Så fort detta blev känt, började man bota åkommor bland lokalbefolkningen och allteftersom ryktet spreds, har acaibärets egenskaper blivit kända i resten av världen också.

 

Hur konsumeras acaibär?

Acaibär kan ätas på flera olika sätt. Det blir lite svårt att gå och plocka dem själv om du bor i Skandinavien, eftersom de växer i Sydamerika, men är du på genomresa eller semester i Amazonas, ska du givetvis ta med dig en påse och gå ut och plocka av dem för att äta dem precis som de är. Dock har de en hård kärna som är lite komplicerad att tugga och när man häller i bären i påse, eller gör pulver av dem, separerar man fruktköttet från kärnan först. Fruktköttet mals sedan ned till ett pulver som får ligga och torka och det är just det pulvret som många i västvärlden gärna häller i hälsodrycker eller på filmjölken. En matsked räcker gott och väl för att få i sig de viktiga antioxidanterna, fetterna och vitaminerna som sprudlar i bäret. Man kan också blanda ned det i juicer för en intressant smakupplevelse. Annars får du nöja dig med att köpa djupfrysta eller torkade bär som du sedan kan äta eller hälla i yoghurt, smoothies eller i müslin.

Acaibäret brukar annars förekomma i en hel del i müslibars, i blandade juicer samt som ytterligare kosttillskott i form av kapslar. Fördelen med dessa kapslar är att doseringen redan är gjord och det bara är att svälja ned dem med vatten. Då har du fått i dig dagsdosen av vitaminer och antioxidanter. Acaikapslar tas med lite vatten i samband med måltid. Däremot kanske det kan bli lite tråkigt att svälja en kapsel utan smak, då acaibäret faktiskt är värt att smaka på. Så om man vill konsumera det i en lite roligare form, ska man nog köpa pulver eller torkade bär istället. En del juicer kan vara uppblandade med acaibär; då oftast i form av vindruvor eller äpple som har smaker i sig själva som gifter sig väl med acaibärets nötiga smak. Dessa juicer innehåller en mindre mängd koncentrat av acai, runt ungefär 1% för att öka näringsinnehållet. Samma sak gäller för energibars. Juicerna är dock mycket dyra och måste fraktas lång väg för att nå hit. Detta gör att de utgör en stor kostnad samtidigt som de inte är särskilt miljövänliga, med tanke på all transport.

Det billigaste alternativet om man vill äta acai, är att köpa pulver. Det ger också mest acai per krona och innehåller varken tillsatser eller sötningsmedel. Ett pulver är enkelt att använda i juicer, att strö över det man vill samt att spä ut i lite vatten. Så om du vill ha ett prisvärt alternativ, köp acaipulvret. Det enklaste alternativet för dig som bara vill ha den dagliga dosen utan någon som helst fantasi bakom, bör köpa kapslarna. Där är den färdiga doseringen redan klar och det enda du behöver göra är att svälja dem med vatten. Lite trist, enligt många men väldigt enkelt. Acaibär är mycket goda att äta så du behöver inte oroa dig för otäcka smakupplevelser och att få i dig bären genom stånk och stön. Många menar att bäret i stort påminner om en blandning mellan blåbär och choklad i smaken och det låter väl inte illa, eller? Har man inte ätit det tidigare, kanske man bör testa med pulvret först eftersom man kan dosera så mycket som man själv vill. Det finns allehanda kosttillskott idag som är gjort på acaibär och du kan prova dig fram som du vill. Testa dig fram först för att se hur du uppskattar smaken.

Acai Bowl - den nya trenden

Om du vill prova på den allra senaste trenden med acaibären i fokus, kan du göra dig en Acai Bowl som kommer från USA och som är rena supermåltiden. Mellanmålet är inte bara nyttigt utan även vackert att titta på samt otroligt smakligt. Mixa 1 msk acaipulver, en banan, 1/2 dl blåbär och lite kokosolja samt 2 dl havre- eller mandelmjölk eller yoghurt. Mixa det tillsammans tills det blir en slät smet av det hela och toppa det sedan med andra bär, müsli eller honung. Hur gott som helst!

En genomgång av hur man gör Acai Bowl

Acaibär och viktnedgång

Så fort det släpps en kalorisnål produkt eller när man hör talas om något nytt fenomen i frukt- eller bärform, börjas det hej vilt att spekuleras huruvida man går ned i vikt av det eller inte. Acaibäret har naturligtvis fått ett rykte om sig att vara fettsnål och nyttig och många människor världen över hoppas på att bli slankare genom att häva i sig pulver eller kapslar istället för en vanlig måltid. Dock måste man ha ett hälsosamt leverne och äta rätt samt motionera för att gå ned i vikt. Acaibär är bra och nyttiga men det är inga mirakelbär som låter dig tappa 10 kg på 1 vecka.

Hälsofrämjande ur en rad synpunkter

Förutom den vackra mörklila färgen som följer med bäret, så är acai mycket hälsofrämjande ur en rad synpunkter. Vi ska beskriva alla de fördelar man får genom att äta acaibär, här nedan. Acai är rik på antioxidanter och driver ut farliga gifter ur kroppen. För er som inte riktigt är på det klara med vad antioxidanter är, kan vi förklara att det är en samling ämnen som motverkar både fria radikaler från luften samt oxidativ stress som kan bildas i kroppen. Fria radikaler är ofta orsaken till cancer, utveckling av diabetes, hjärtkärlsjukdomar samt benskörhet. Acaibäret är mycket rik på fiber. Fibrer är viktiga för matsmältningen och är en typ av goda kolhydrater. Fibrerna hjälper inte bara till att hålla en normal tarmflora för att undvika tröga magar; de hjälper även till att öka mättnadskänslan så att du äter mindre samt att hålla blodfettsnivåerna nere för att motverka högt kolesterol.

Det finns en hel del protein i acaibär (cirka 7g per 100g). Det kanske man inte kan tro men så är faktiskt fallet. Protein är källan till starka muskler, byggstenar för celler, enzymer och hormoner samt hjälper till att hålla immunförsvaret uppe och förhindrar dåliga bakterier från att föröka sig för snabbt. Om du tränar mycket, behöver du få i dig mycket protein för att öka muskelmassan och då kan acaibär vara rena dunderkuren. Bäret har de essentiella fetterna som är bra för hjärna och kropp men i övrigt är de fettsnåla. De fetter som acaibäret innehåller hjälper istället till att hålla kroppen i trim samt att hjälpa hjärnan att förnya cellerna. Det är oerhört viktigt med de rätta fetterna i kroppen. Dock ska man undvika transfetter och mättat fett som bara sätter sig på låren och buken. Acaibäret har ett lågt sockerinnehåll men är ändå ganska sött i smaken. Om man ska äta söta saker, bör man inta mat med andra nyttiga ingredienser eller äta frukt och bär med ett relativt lågt sockerinnehåll. Just acaibäret är gott att äta men har inte överdrivet mycket socker i sig. Det gör att du kan njuta av dem med gott samvete.

100% wholefood

100 organiskt skylt

Acaibären kommer helt och hållet från naturen

Fördelen med alla kosttillskott av acaibär, är att nästan inga av dem har några tillsatser eller är tillverkade på syntetisk väg. Det är alltså wholefood vi pratar om och därför kan du äta dem utan att behöva oroa dig om de gör nytta eller inte. Hur du vill inta dina bär vet emellertid bara du själv, då det finns kapslar, pulver, torkade bär eller granola samt müslibars med acaibär. Om du är ett chokladfan men vill undvika att äta för mycket av den varan, kan acaibären vara ett bra alternativ eftersom de har en chokladaktig smak.

Det finns ett flertal märken att hålla utkik efter när man ska handla sina acaibär. ECO från Healthwell är ett ekologiskt acaipulver och Acaipulver RAW. Acaipulvret och kapslar finns i hälsokostbutikerna samt i sportbutikerna där man kan handla övrig protein, keratin m.m. Att köpa acaipulver eller kapslar på nätet har heller inte varit enklare och vill du smaska på en energibar efter träningen eller hälla i bären i müsli, kan du också göra det. Vill man så kan man även testa att baka med acaipulver, dels för att brödet eller kakan får en sådan fin och mörklila färg och dels för att det då innehåller en rad nyttigheter. Idag kan man hitta massor med recept från exempelvis COOP eller ICA som beskriver allehanda godsaker med acaipulvret som innehåll och ingrediens.

Priser för acai som kosttillskott

Acaipulvret kan kosta en slant; det är inte superdyrt men du måste i alla fall vara beredd att betala minst 100 kronor för en liten påse. Pulvret är också det billigaste alternativet om du vill ha acaibär. De andra kosttillskotten är vanligtvis dyrare och kostar ca 250-300 kronor om det till exempel rör sig om kapslar. Om du däremot då och då skulle få för dig att köpa en energibar bara för att du känner dig sugen på acaibär, så blir det givetvis inte ett stort hål i plånboken, men om du har givit dig den på att äta acai varje dag, kan pulvret vara lättare att börja med samt billigare. Då kan du dessutom dosera som du vill om du mot förmodan inte skulle uppskatta smaken så mycket. Om du skulle åka till Sydamerika, rekommenderar vi dig att köpa med dig lite acaibär, då det är billigare där. Du kan givetvis också beställa det direkt därifrån men då måste du också betala frakt, tull o.s.v. Vissa länder och världsdelar är också mycket restriktiva på att föra in och ut matvaror och inte sällan är detta helt förbjudet.

Senast Uppdaterad: 2020-01-08 13:32:50

Ge din syn på Acaipulver
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu