Hälsokost

Tycker du det är tid att bli lite nyttigare och att slänga chokladen i soporna, ta på dig träningsskorna och börja ditt hälsosamma leverne redan idag? Då tycker vi att du ska läsa den här texten som ska handla om hälsokost och kosttillskott. För låt oss vara ärliga - att träna är mycket viktigt för att hålla kroppen i form och göra sig av med slaggprodukter, men äter du inte rätt mat så kommer din träning att göra mindre nytta. Det allra viktigaste är att ge din kropp den näring den behöver så den kan hjälpa till att reparera dina organ, bygga upp dina muskler och skänka dig en bättre koncentration överlag.

En växande industri

Hälsokost har vuxit sig enormt stor och försäljning av vitaminer och kosttillskott bara fortsätter att skjuta i höjden. På 5 år har hälsokostbranschen växt med hela 25% och det vill inte säga lite. Ibland kan det vara svårt att veta vad som gör nytta och vad som är humbug, men en sak är säkert- folk är villiga att haka på de nya trenderna relativt snabbt. Det är inte sällan som vissa saker går överstyr som när Mars och Hersheys gick ut och skulle marknadsföra sina chokladkakor som hälsokost, bara genom att tillsätta några ämnen som sades ha positiva hälsoeffekter. Exempel var lindblomsextrakt, guarana eller kaktusextrakt. Anledningen till att man tog detta till en "hälsosam" nivå, var också beviset för att choklad var nyttigt för hälsan, vilket den också är. Men dock inte som mars-bar. Det som är nyttigt med chokladen är den rena chokladen som inte är uppblandad med socker och smakämnen. Att sikta i lite hälsoextrakt här och var, gör inte din favoritgodisbit till en hälsokur. Det gäller alltså att vara saklig och klara av att sålla mellan sanning och bedrägeri inom hälsobranschen.

Fenomenet kosttillskott

Att ta kosttillskott har blivit lika vanligt som att handla mat i en ordinär matvarubutik. Dagligen får vi höra att maten vi äter inte är tillräcklig för att ge oss de vitaminer och mineraler vi behöver och resultatet har blivit att allt fler köper hem kosttillskott för att försäkra sig om en bättre hälsa. Stämmer detta? Behöver vi mer än det vi får i oss varje dag?

Detta beror naturligtvis på hur och vad vi äter. Tyvärr stoppar många människor i sig helt fel mat. Man lagar inte maten eller man köper halvfabrikat som bara behöver värmas eller tillsättas med vatten eller liknande. Denna typ av kost saknar till stor del den livsviktiga näringen. Även mycket av den mat vi köper i butikerna kan sakna rätt vitamininnehåll då maten transporteras långa sträckor eller behandlas med diverse medel. På så sätt kan man komma att behöva extra tillskott i form av vitaminer eller mineraler. Detta kan också vara lämpligt om man går på diet och samtidigt tränar hårt. Då kan man behöva extra protein för att bygga upp muskler och vävnad och få dem att återhämta sig snabbare.

Det vi alla kan vara överens om, är att kosten är det som är det viktigaste och man ska se till att få i sig så mycket som möjligt av näringsämnen och vitaminer genom maten. Kosttillskott är således bara en hjälp på traven men det ska inte utgöra huvudfödan i vår mat. Det är också bra att veta att kosttillskott bör ätas med jämna mellanrum för att göra extra nytta. Många preparat är bra att ta under en tid för att sedan göra ett uppehåll några veckor innan man börjar med dem igen. På så sätt får kroppen sig en boost och reagerar extra positivt under en viss tid. Lev alltså inte på dålig eller ensidig kost och kompensera med mängder av kosttillskott. Se först till att du äter en bra och varierad kost som är lämplig just för din livssituation och livsstil, för att sedan ge kroppen en liten boost då och så.

Välj rätt kosttillskott

På hyllorna sprider sig fler och fler olika märken av kosttillskott och preparat som sägs göra underverk med din hälsa. Men vissa billiga produkter innehåller lika mycket näring som ett sockerpiller. Det har främst att göra med hur ett kosttillskott är tillverkat. Dessa pulver eller piller kan komma från olika ursprung och produceras från mat, råmaterial eller tillverkas på syntetiskt vis. Tillverkningen sker på allehanda premisser och i slutändan vill naturligtvis företaget tjäna så mycket pengar som möjligt. Ett tips är att välja wholefoods eller kosttillskott gjort på ekologiska råvaror och uteslut de syntetiska, då de har lågt näringsvärde. Ta hellre ett bra men dyrare kosttillskott som har rätt produkter i sig än ett dåligt, billigt sådant som till och med kan göra skada. Välj tablett framför kapslar om kosttillskottet är ekologiskt och kapslar framför tabletter om det är syntetiskt. Undvik wholefoods-preparat som frystorkats eller sprayats med värmepistol för att torka. Detta kan ibland vara svårt att veta men om du har möjlighet, så kolla upp det. Refractance Window Drying är en bra torkningsmetod så håll utkik efter den.

Tanken med ett kosttillskott är att alla ämnena ska handla i synergi med varandra. De ska alltså samarbeta och inte försvaga det ena eller det andra ämnet. I vissa syntetiska preparat är så inte fallet och då kan man lika gärna äta någon mat som har vitaminen eller mineralen i sig. Många av brustabletterna, t. ex. är dåliga kosttillskott som innehåller socker och syntetiska ämnen och därför bör man undvika dem. Magnesiumoxid är ett typexempel på detta som ofta kommer i brusform. Istället för att göra nytta, förbrukar det värdefulla antioxidanter i kroppen som annars skulle ha motverkat fria radikalerna.

Trender med hälsokost

Nuförtiden är det inte bara populärt att äta ekologiskt för att rädda vår planet. Det ligger även i tiden att förse sig själv med olika näringsämnen från naturen som sägs bygga upp din kropp både på insidan och utsidan. Sverige har ett antal hälsokostbutiker som även säljer den alternativa medicinen som Läkemedelsföretaget gärna avfärdar. Men om du jämför med många andra europeiska länder där alternativmedicinen är stor, som exempelvis i Tyskland och Frankrike som sägs har Europas bästa sjukvård, så kan man undra om detta avfärdande faktiskt är lämpligt. Just nu finns det något som kallas för "mindful eating" och som många kanske förstår finns det ett samband med mindfulness för att stärka både kropp och själ. Mindful eating har inte bara att göra med vad du äter och hur det är tillagat, utan även hur du äter det.

  • Äta långsamt och koncentrera dig
  • Tugga
  • Njuta av smakerna

Detta är mindful eating i ett nötskal. Förutom sättet man konsumerar sin mat på, så har även råvarorna och produkterna sin egen tidsera. Här följer några typiska mattrender som är inne just nu.

  • Gurkmeja
  • Grönkål
  • Saffran
  • Avocado

Förutom dessa huvudingredienser ska du äta mycket blåbär, kikärter, alger, mandlar, allt som innehåller probiotika som kimchi, miso och kefir, vattenmelon samt blomkål, kokosnötter och linfrö. D.v.s. en stor mängd omega 3 som dock inte bara behöver komma från fisk. Sjögräs och spirulina är på stark frammarsch i hälsohyllorna och sägs rena blodet ordentligt. Detta är lätt att blanda in i soppor som också är mycket trendiga maträtter just nu. En soppa behöver inte bara ätas under kyliga höstdagar utan kan smakas av lätta och fräscha på sommarbordet, likaså. Släng gärna i lite alger eller sjögräs så ligger du verkligen i tiden. Soppor är dessutom perfekta för den som vill gå ned i vikt men samtidigt vill känna sig mätt.

Som en sista bit i pusslet om hälsotrender, måste faux-veganmat nämnas. Faux-veganmat är veganmat som ser ut som kött eller fisk. Man kan exempelvis hitta vegofärs-biffar gjorda på soja eller vegankorvar gjorda på soja. Halloumi är perfekt som ersättning till kalkon- eller kycklingfiléer och köttbullarna blir sojabullar eller kikärtsbullar istället. Än så länge är det vanligast att köpa dessa rätter i färdiga förpackningar, men om du är riktigt duktig och har tid för matlagning, kan du testa att göra dem helt och hållet från scratch. Den mest populära maträtten är falafel-bullar med hummus-sås. De kan ätas som de är eller i ett pitabröd på stående fot. Skippa snabbmaten med kött och ta dig en vegansk måltid istället om du nu har ont om tid.

Våga bita i en insekt

Den senaste trenden inom hälsokost, är torkade insekter. Det har surrats flitig om dessa småkryp och huruvida de är ätbara eller inte men faktum är att flertalet både är goda och nyttiga. Det är stenrika på protein och många menar att de även har en god smak. Dock kan denna trend flyga jorden runt ett antal varv innan den adopteras av svenskarna. Åker du till Storbritannien, kan du uppsöka Archipelago där insekter har stått på menyn i över 14 år. Även Japan och Mexico har några insekts-rätter att sätta tänderna i.

Den fermenterade maten

Man har också uppmärksammat den positiva hälsoaspekten för fermenterad mat. Kål, kimchi o.s.v. är produkter som fermenteras och är utsökt bra för tarmsystemet. Fermenterad mat innehåller probiotika som kommer starkt inom hälsokosten. Du kan köpa denna typ av mat direkt från mathyllorna men om du vill kan du också göra det själv hemma.

Den glutenfria maten

En annan uppkommande trend inom hälsokosten är den glutenfria maten som ofta serveras på veganska restauranger runt om i USA och Europa. Trenden har varit stor sedan en längre tid i USA, men har lite svårt att rota sig här. Förmodligen har det att göra med att det är så pass få som faktiskt känner en markant skillnad när de äter glutenfritt, förutom glutenallergiker naturligtvis.

Hur ofta ska vi egentligen dricka?

Under lång tid har dietister och lärda, hamrat i oss att vi ska dricka mängder med vatten varje dag och detta har ibland resulterat i överkonsumtion av vätska som faktiskt kan vara rent skadligt både för oss och för fostret hos gravida kvinnor. Men nu kommer det nya rön som säger att vi bara ska dricka när vi är törstiga. Det är inte nödvändigt att hälla i oss så mycket vatten som tidigare, utan även om ditt urin har en ljusgul färg istället för osynlig, så är detta ingen fara alls utan helt i sin ordning. Glöm det här med att dricka innan du känner av törsten. Med det sagt, behöver du naturligtvis inte vänta tills halsen är snustorr, men att dricka när man känner att det är dags, är självklart.

Ny teknologi inom hälsokost och mat

Har du hört talas om "smarta kylskåp" eller "shelfies"? Detta är två nya begrepp som kommer. Alla vet vi att teknologin är här för att utvecklas allt snabbare och även inom hälsotrenden, finns den. Det märkte man av när det enorma företaget Amazon köpte upp Whole Foods och snart kommer att börja tillverka kylar och frysar som kan ta shelfies som talar om för dig när ditt kylskåp behöver fyllas på. De kan till och med skicka efter det åt dig direkt om du så önskar.

Till detta kommer även de nya apparna som gör det möjligt för dig att förbeställa maten innan du kommer till restaurangerna eller butikerna och det kan också röra sig om tjänsten Matsmart som markerar felmärkta varor eller fel förpackade varor som annars skulle hamna som svinn. Dessa kan du köpa till upp till 90% billigare. På så vis har man fått in miljötänket i hälsokosten också.