Multivitamin

Multivitaminer är som namnet avslöjar en kombination av olika vitaminer som alla behövs för att våra kroppar och sinnen skall fungera optimalt. Till det brukar man också lägga till andra viktiga beståndsdelar, som mineraler och aminosyror, och man kan anpassa sitt intag efter sina egna personliga behov. Alla människor har samma konstitution i grund och botten, men vi skiljer oss alla ändå rätt rejält, inte minst på grund av olika livsstilar, kostvanor, träningsrutiner, kön och ålder.

För en och samma person kan behoven också skilja sig under olika perioder. Många kvinnor har till exempel anlag för järnbrist, vilket kan förvärras vid graviditet eller om man under en tid inte ätit ordentligt, medan andra kan känna sig allmänt nedkörda beroende på ett stressigt jobb eller en tråkig händelse i livet. Till det kommer saker som väder och temperatur; under de mörka vintermånaderna känner sig många extra trötta och slutkörda på grund av kyla och brist på ljus, varav en kur multivitaminer kan göra susen. Ibland kan också immunförsvaret få sig en törn av något så simpelt som upprepade förkylningar, och då kan man behöva en liten extra kick.

multivitamintabletter

Multivitamintillskott kan bidra till ett förbättrat immunförsvar

Idag finns det ett stort antal olika multivitaminprodukter på marknaden och de kommer i alla möjliga format som piller, brustabletter, pulver, sprayer och kapslar. Vilken sorts produkt man väljer beror framförallt på dess innehåll men även hur man tar det; vissa tycker att det är svårt eller till och med obehagligt att svälja kapslar och tabletter, medan andra tycker att sprayer smakar illa. Som tur är finns det lika många produkter som det finns vitaminer så man behöver aldrig oroa sig för att man inte skall hitta det man vill ha och behöver.

I den här artikeln skall vi gå igenom några av de vanligaste förekommande ingredienserna i olika multivitaminer och du kommer att kunna läsa om vad de är till för, hur de skall tas och om de har några biverkningar. Vi ska också jämföra fem populära produkter som alla är bra och unika på sina vis.

Att förstå sambandet

Näringslära, kemi och biologi är alla delar av den enorma kunskap som krävs för att man helt ska kunna förstå hur vitaminer och mineraler är uppbyggda och fungerar på kroppen. Ofta samverkar de med varandra, varav det är viktigt att hålla en bra balans i sitt intag. Järn tas till exempel upp dåligt av en kropp som inte har tillräckligt med C-vitamin, varav en person som äter mycket järn men inget C kan få allvarlig järnbrist. Allt hänger i hopp i naturens genialiska kedja.

Det är på grund av detta ingen tillfällighet att Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost, så att man får i sig de olika näringsämnena från frukt, grönt, fisk, fågel och kött. Är man vegetarian eller vegan så är det extra viktigt att ha bra koll på det man får i sig då det annars kan bli lätt att få brist på viktiga ämnen som B vitamin och järn. Även proteinbrist kan uppstå hos människor som inte äter kött eller animaliska produkter över huvud taget, varav man måste öka intaget av proteinrika varor som avokado, baljväxter och nötter. Till det är det en god idé att komplettera med en bra multivitaminprodukt så att man inte löper risk för några brister.

Vad är vitaminer?

Även om man har hört ordet vitamin sedan barnsben kan det ibland vara lite knepigt att förstå vad de är och vad de är till för. Enkelt förklarat så är ett vitamin en liten uppsättning organiska molekyler som hjälper kroppen att fungera normalt. Vissa skyddar immunförsvaret, andra främjar blodet och ytterligare andra saker som hormoner och signalsubstanser. Om man får brist på ett visst vitamin så brukar det yttra sig i en försvagning av det organ eller den funktion som den är ansvarig för, och man kan märka saker som försämrat immunförsvar, trötthet eller spröda naglar.

Vitaminerna betecknas med olika bokstäver och deras ordning följer alfabetets. Den kronologiska ordningen har med deras upptäckande att göra; A upptäcktes först, sedan B etc. Det finns även subkategorier av vitaminer, t.ex. B3, B12 etc. som alla har sina specifika funktioner.

Vitamin A

Vitamin A är ansvarigt för hela vår kropps utveckling och cellernas förnyelse liksom immunförsvaret. Då det består av karotener är det också en viktig del av ögats funktioner och låter oss se bra. Ämnet används även externt för att behandla hudåkommor som akne, och inom skönhetsindustrin värderas den högt för dess hudföryngrande effekter. I kosten hittar vi framförallt vitamin A i morötter, sötpotatis, ägg, bönor och bär liksom i fiskleverolja och spenat. Får man brist på detta ämne är det framförallt synen som påverkas, och det brukar yttra sig att man först får försämrat nattseende. 

Ett alternativ till Vitamin A är betakaroten, ett ämne som omvandlas till A-vitaminet i kroppen

Vitamin B

Det finns flera Vitamin B men det är B12 som är det mest omtalade då det är tack var detta som vi kan producera röda blodkroppar och ha ett friskt nervsystem. Äter man en bra och varierad kost brukar man inte få brist på ämnet, men om man är vegan är det relativt vanligt att man får för låga halter. Även äldre personer drabbas ofta av brist och ett av de vanligaste symptomen är att man blir blek och glåmig och känner sig allmänt trött och orkeslös. De vanligaste källorna för vitamin B är nötkött, lever och tonfisk.

Vitamin C

Kanske det kändaste vitaminet som vi får i oss via många frukter och grönsaker som citrusfrukter, broccoli och bär som jordgubbar och körsbär. Det är tack vare Vitamin C som immunförsvaret fungerar väl och att vi har energi och man kan få i sig stora mängder utan att det får några biverkningar då kroppen helt enkelt gör sig av med det eventuella överskottet när man urinerar. Att få brist på C vitamin är däremot mycket allvarligt, dels då det gör oss trötta och hängiga men också försämrar immunförsvaret och hämmar vår förmåga att ta upp järn.

Vitamin D

Det som är så unikt med vitamin D är att man framförallt får i sig det genom att vistas i solljus. Man kan även hitta ämnet i vissa matvaror som till exempel fet fisk, kokt äggula och champinjoner, men det är ljuset som är det viktigaste. Då Skandinavien är försänkt i mörker under vinterhalvåret är det lätt hänt att man får brist på D-vitamin, vilket är mycket allvarligt då ämnet är ansvarigt för våra skelett och de viktigaste organen som hjärta och hjärna.

Vitamin E

Vitamin E hittar vi i olika nötter och frön som mandlar, hasselnötter och solrosfrön men också i de flesta gröna grönsakerna och majs. Vitaminet skyddar bland annat vårt hjärta och våra ögon och man har konstaterat att människor som äter mycket vegetarisk mat sällan får brist på ämnet, vilket i sin tur leder till förbättrad kärlhälsa och lägre blodtryck.

Kan det vara farligt att ta Multivitamin?

Det är alltid viktigt att förstå att den främsta källan till näring kommer ifrån en bra kosthållning. Multivitaminprodukter kan aldrig ersätta den mat och dryck vi konsumerar, utan skall endast betraktas som ett komplement till den redan existerande kosten. Medan överskottet av de flesta vitaminer vi tar kommer ut när man urinerar så finns det vissa risker med att få i sig för mycket av andra. Detta gäller även mineraler och det är därför bra att vara noggrann med att inte ta för höga doser.

Om man är gravid, ammar eller lider av en specifik sjukdom så bör man alltid rådfråga en läkare innan man tar kosttillskott av olika slag. Även om de säljs över disk så ska man vara extra försiktig om man har en bristande hälsa eller lider av en sjukdom, inklusive högt blodtryck, diabetes och hjärtbesvär.

Multivitaminer för kvinnor och män – skillnader

Många av de multivitaminer som finns på marknaden är till för alla oavsett kön. Sedan finns det speciella multivitaminer som är specialanpassade för kvinnor respektive män. Vi ska titta på vad som skiljer dem åt och ifall det spelar någon roll vilken man väljer.

Vitaminbehovet skiljer sig mellan kvinnor och män

Bakgrunden till varför det finns separata vitaminprodukter för kvinnor och män är att våra vitaminbehov skiljer sig åt. Några av de viktigaste skillnaderna är:

Folsyra: Den främsta skillnaden mellan multivitamin för kvinnor jämfört med dem för män är mängden folsyra. Folsyra finns egentligen i två varianter – folat och folsyra. Bägge är del av samma B-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att öka sitt intag av folsyra genom tillskott. Brist på folsyra kan leda till ryggmärgsbråck hos fostret. Rekommendationen gäller oavsett om man planerar graviditet eller inte. För gravida är den rekommenderade dosen 400 mikrogram per dag fram till vecka 12.

Järn: Kvinnor i fertil ålder har ett mycket större behov av järn än män. Detta på grund av så kallade obstetriska tillstånd – menstruationen, amning och graviditet. Det rekommenderade intaget för flickor från 14 år och kvinnor i fertil ålder är 15 mg järn per dag. För övriga vuxna är behovet endast 9 mg per dag. Eftersom kvinnor behöver få i sig så mycket järn är det inte ovanligt att blodbrist, järnbristanemi, uppstår. Män, samt kvinnor efter klimakteriet, har inte alls samma behov. Ett överintag av järn i denna grupp kan rent av vara skadligt eftersom järndepåerna ackumuleras. Hos äldre kan det till och med leda till skador på organen. Tänk på att det är få multivitaminer som innehåller järn överhuvudtaget. Om du är kvinna kan du därför med fördel köpa järntabletter separat.

Vitamin B7: Multivitamin för kvinnor kan innehålla mer Vitamin B7 än motsvarande multivitaminer för män. B7 kallas även för biotin. Det är ett vitamin som behövs för håret, huden, levern och ögonen. Biotin behövs även för nervsystemet och för metabolismen. Flera studier har visat att en tredjedel av gravida kvinnor visar tecken på brist på B7-vitamin trots normala intag. I USA rekommenderas ammande att öka dosen. Sverige har valt att följa den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens rekommendation på 40 mikrogram per dag för alla, oavsett kön. Det är dock högre än RDI i USA som ligger på 35 mikrogram för ammande mammor.

Vitamin K: Multivitamin för kvinnor kan innehålla mer vitamin K. Denna vitamin behövs för bentätheten och för blodets koagulering. En studie som jämförde betydelsen av vitamin K visade att ett för lågt intag leder till benskörhet hos kvinnor, men inte hos män. Därför finns det ofta mer Vitamin K i multivitamin för kvinnor.

 

Vitamin B6: I de multivitaminer som framtagits speciellt för män tenderar dosen vitamin B6 att vara högre. B6 behövs bland annat för proteinomsättningen. Eftersom män normalt sett har en större muskelmassa än kvinnor förklarar det varför RDI av B6 också är högre. Undantaget är för gravida eller ammande kvinnor som har ungefär samma behov av B6 som män.

Alfa-liponsyra (ALA): Ett ämne som kan finnas i större mängd i multivitamin för män jämfört med de för kvinnor. ALA kan fungera som antioxidant i kroppen. Bland annat har den visat sig hjälpa mot övervikt. Det är ett populärt kosttillskott för personer som tränar.

Vissa vitaminer förekommer i större mängd i multivitamin för män på grund av ett större rekommenderat dagligt intag (RDI). Här spelar bland annat kroppsvikten spelar roll. Vissa vitaminer finns i samma mängd i bägge varianterna av multivitamin med resultatet att kvinnor då får i sig en större andel av RDI än män. I sådana fall brukar det inte spela någon roll eftersom det rör sig om vitaminer där en större dos inte är farlig utan försvinner ut med urinen.

Egentlig skillnad multivitamin för kvinnor och män?

Här på kosttillskottguiden.nu rekommenderar vi två olika slags multivitamin för kvinnor och män. De främsta skillnaderna i våra rekommenderade produkter är:

  • Vitamin B9 – Folsyra: 400 mikrogram för kvinnor, 300 för män.
  • Vitamin B7 – Biotin: 300 mikrogram för kvinnor, 75 för män.
  • Vitamin K – Fyllokinon: 112 mikrogram för kvinnor, 75 för män.
  • Vitamin D – Kolekalciferol: 25 mikrogram för kvinnor, 20 för män.
  • Vitamin C – Askrobinsyra: 180 milligram för män, 160 för kvinnor.
  • Vitamin B6 – Pyridoxin: 4,2 milligram för män, 2,1 för kvinnor.
  • Alfa-liponsyra: 25 milligram för män, 10 för kvinnor.

Är det farligt att ta ”fel” typ av multivitamin?

Många av de vitaminer och mineraler som finns i multivitaminer är ofarliga att få i sig för mycket av, i varje fall i de doser som ingår i kosttillskott. Det är således inte farligt att äta ”fel” typ av multivitamin.

Kvinnor kan hålla utkik efter hur mycket folsyra som ingår eftersom det är ett av de viktigaste kosttillskotten vid graviditet enligt Livsmedelsverket. För män är det intressant att kontrollera så att multivitaminer inte innehåller järn eftersom män inte bör få i sig för mycket av detta mineral.

Skillnaden i innehåll i de kosttillskott som är speciellt utformade för kvinnor respektive män är i övrigt mer för att skapa en optimal produkt med tanke på användarens behov. Samtidigt finns det ofta en god marginal över RDI i både multivitamin för män och för kvinnor vilket gör att du får i dig tillräckligt med vitaminer oavsett vilken produkt du väljer.

Är multivitamintillskott bra och behöver man verkligen ta det egentligen?

Några ord om mineraler

Mineraler återfinns både ute i naturen och i våra kroppar och består av små, kemiska komponenter som alla har sina egna uppsättningar och funktioner. Trots att multivitaminprodukter framförallt betonar olika vitaminer så brukar de nästan alltid även innehålla ett antal viktiga mineraler som behövs för våra organ, skelett och leder.

Järn – en livsviktig komponent för vårt blod och som tillåter det att forsla syra till muskler och organ. Hittas framförallt i inälvsmat, men även i grönsaker, skaldjur, kyckling och baljväxter. Järnbrist är mycket allvarligt och kan leda till blodbrist.

Magnesium – för att våra kroppar och DNA skall utvecklas ordentligt krävs bra nivåer av magnesium, som återfinns bland annat mjölk, spannmål och fisk. Lider man av brist kan man få symptom som domningar, depression och hjärtklappning men även problem med sömnen och koncentrationsförmågan. Människor som konsumerar mycket socker och alkohol tenderar att få magnesiumbrist i större utsträckning är de som inte gör det.

Zink – har man märkt att det blivit svårare för sår att läka och att man har ett nedsatt immunförsvar kan det bero på zinkbrist. Det här är ett ämne som behövs för hela kroppen och man hittar det framförallt i ostron, nötter,  och olika fullkornsprodukter. Man kan få tillfällig zinkbrist om man är stressad eller om man har genomgått en operation som man nu håller på att återhämta sig från.

Kalcium – ett grundämne som vi framförallt får i oss från mejeriprodukter och vars brist kan ge lättare symptom som benkramp och spröda naglar till allvarliga som problem med ben, hjärta och tänder.

Vem behöver multivitamin?

Alla människor behöver framförallt en välbalanserad kost för att få i sig alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Tyvärr är det inte alltid det lättaste och därför kan ett kosttillskott komplettera dagsintaget på ett bra sätt. Även om målet alltid bör vara att äta mycket frukt och grönt, liksom att få i sig proteiner, fetter, mineraler och vitaminer via kött och mejeriprodukter så är det inte ovanligt att man äter en ganska ensidig kost och därmed kan få allt från lätta till svårare brister.

Svår stress, längre sjukdom och extrema dieter kan också leda till allvarliga brister och man bör alltid vara uppmärksam på inre och yttre symptom som sömnsvårigheter, trötthet, hudutslag eller kramper. Människor med olika allergier och intoleranser kan också få viss brister. Är man till exempel glutenallergiker kan man gå miste om mycket zink som finns i fullkornsbröd och är man laktosintolerant missar man en hel del kalcium om man inte hittar alternativa källor.

Den vanligaste anledningen till att man kan behöva ett extra intag av multivitaminer är att man helt enkelt inte hinner komma i kapp med sin vanliga kost. Många järn i elden, ett stressigt jobb och ett aktivt liv leder snabbt till vissa brister. Om man dessutom tränar behöver kroppen extra mycket näring, och därför kan ett tillskott utgöra en ovärderlig hjälp på vägen.

Vår egna topplista med multivitamintillskott

Nedan följer vår egna lista med de multivitamintillskott som vi tycker bäst om. Några är fokuserade mot samtliga människor medans 2 sticker ut då de riktar sig till ett specifikt kön. Ta gärna en titt och gör din egna utvärdering. 

1. Core Female Vitamins

Core Female Vitamins
Pris 9.5
Kvalitet 9.3
Innehåll 9.7
Totalt 9.5
Bästa pris
169 kr

Kvinnor har ofta en viss tendens till järnbrist och om de lever ett extra aktivt liv kan det behövas ett tillskott.

Genom att ta två kapslar om dagen fylls depåerna till max, och förutom de vanliga vitaminerna och mineralerna innehåller den här produkten också folsyra, Q 10 och rosenrot som har en extra uppiggande effekt.

Det här är en produkt som passar fantastiskt bra för kvinnor som tränar mycket eller har många bollar i luften; precis de tillfällen då man behöver vara på topp.

Med en bra balans av vitaminer och mineraler som främjar ämnesomsättningen och håller energin på topp kan man se fram emot ett rikt och dynamiskt liv.

2. Core Vitamins Man

Core Vitamins Man
Pris 9.1
Kvalitet 9.5
Innehåll 9.9
Totalt 9.5
Bästa pris
169 kr

En multivitaminprodukt som är skräddarsydd för den manliga hälsan och som dessutom innehåller nyttiga ämnen för tarmfloran så att matsmältning och ämnesupptagning hålls på topp.

Extra tillsatt riboflavin underlättar nedbrytandet av fett och kolhydrater och pantoten har visat sig ge en bättre hy med friskare lyster. Snygg, smal och stark, med andra ord! Två kapslar om dagen är allt som behövs för att energin och prestationsförmågan skall hållas igång och att återhämtningsprocessen mellan varven blir så grundlig som möjligt.

Många män som är fysiskt aktiva kan ibland uppleva att de har svårt att vila upp kroppen ordentligt, och därför innehåller den här produkten bland annat magnesium, ett ämne som hjälper musklerna att slappna av.

Här finns också en hälsosam blandning av vitaminer och fruktextrakt som ger en boost åt både immunförsvaret och vardagsenergin. Core Vitamins Man innehåller ytterligare ämnen som PABA, som gör det lättare för kroppen att tillgodose sig de övriga vitaminerna som kapslarna innehåller.

3. Core Vitamins

Core Vitamins
Pris 9,2
Kvalitet 9,1
Innehåll 9,6
Totalt 9.3
Bästa pris
99 kr

Det här är multivitaminkapslar för den som vill ha ett extra högt koncentrat av vitaminer och mineraler, framförallt dem som tränar hårt, har ett aktivt liv utöver det normala eller känner sig lite nerkörda för tillfället.

Kapslarna tas endast en gång om dagen och alltid i samband med måltid, och är lätta att svälja tack vare sin glatta yta.

Här återfinns alla de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver, som till exempel A, B, C, D och E liksom järn, magnesium, zink, jod och koppar.

Produkten är också rik på antioxidanter och innehåller mjölksyrabakterier som hjälper mage och tarmar att ha en frisk flora, vilket i sin tur hjälper matsmältningen och förmågan att ta upp näring från det som äts. Just matsmältningsorganen påverkas lätt negativt om man är mycket aktiv så därför är detta en viktig ingrediens.

4. Healthwell MultiVitaminer

Healthwell MultiVitaminer
Pris 9.3
Kvalitet 8.7
Innehåll 9.7
Totalt 9.1
Bästa pris
169 kr

Det här är ett klassiskt kosttillskott från Healthwell som bidrar till en god ork och allmänhälsa för dem som tar det. Förutom de vanligaste vitaminerna och mineralerna innehåller den här produkten också PABA och kokosolja, som båda hjälper upptaget av dem, och man har även tillsatt B-vitaminer som stimulerar ämnesomsättningen och cellernas funktioner.

För att hjälpa kroppens naturliga avgiftningsprocess innehåller produkten bioflavonoidkomplex som är ett antal antioxidanta komponenter.

MultiVitaminer är en utmärkt produkt för vegetarianer då man tillverkat kapslarna av cellulosa och kokosolja, och man behöver bara ta en kapsel om dagen. En väl sammansatt produkt som ger energi, ork och ett stärkt immunförsvar.

5. Holistic MultiVitamin

Holistic MultiVitamin
Pris 8.5
Kvalitet 9.1
Innehåll 9.1
Totalt 8.9
Bästa pris
189 kr

En kombination av alla de viktiga vitaminer som behövs för att kroppen skall vara i god form som tas i form av kapsel. Man kan ta upp till två om dagen men det är alltid bra att börja med en så att kroppen får vänja sig.

Även dessa kapslar är vegetabiliska och passar därför vegetarianer, och man har satsat lite extra på D-vitamin som framförallt bildas när det är soligt ute. Då den skandinaviska vintern kan vara både kall och mörk kan detta behövas för ett starkare sinne och en friskare kropp.

Den här produkten finns även i en multimineralversion, och den rekommenderas särskilt för människor som behöver ett bättre allmäntillstånd utan att de för den delen tränar extremt hårt eller är överaktiva. Har man opererat magsäcken är den också bra på grund av sin snabba upptagningsförmåga.

Hur förvaras multivitamin bäst?

Alla multivitaminer mår bäst av att förvaras i ett svalt utrymme, till exempel ett skafferi eller till och med ett kylskåp, men det allra viktigaste är att de inte utsätts för direkt solljus.

En hög temperatur kan förkorta livslängden avsevärt så försök alltid ha dem på ett skuggigt och torrt ställe.

 

Glöm inte sinnet

Nästan all forskning idag visar att människor som rör på sig mycket och äter väl mår bättre mentalt än de som inte gör det, och här kan multivitaminer bli en starkt bidragande faktor.

Medan vissa brister, som till exempel B12 och zink, bevisligen kan orsaka depression och allmän orkeslöshet så vet man också att en bra balans ger en friskare hjärna och ett bättre humör. De positiva effekterna av att ha bra värden går inte att understryka nog och här spelar kosten en stor roll.

 

Publicerad: 2019-05-27
Senast Uppdaterad: 2019-08-28 19:13:28
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
107 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5