Motionscykel

Träningscykeln är ett klassiskt träningsredskap som funnits länge. Det är fortfarande ett perfekt redskap för dig som vill bli vältränad, öva upp konditionen och hålla dig frisk. Det är något med träningscyklar som gör att det känns ”roligt” att använda dem. Ibland märker du inte ens av att du tränar – speciellt om det finns en tv att titta på under träningspasset. Intensiteten är förstås upp till dig att bestämma.

Vi har utsett den bästa träningscykeln. Här går vi även igenom vad du bör tänka på innan du köper en motionscykel och hur de olika modellerna skiljer sig åt.

Motionscykel eller spinningcykel?

Till att börja med – vad är det egentligen för skillnad mellan en motionscykel och en spinningcykel? För de flesta som är ute efter att cykelträna i hemmet är det en motionscykel som gäller. De ser ut så som de flesta nog föreställer sig att en motionscykel ser ut. Sittpositionen är ganska rak, ungefär som på en stadscykel.

En spinningcykel däremot ser nästan ut som en racercykel. Sittpositionen är mer framåtlutad än på en motionscykel.

Vad som är bäst – motionscykel eller spinningcykel – beror på hur du tänker träna. Motionscykeln lämpar sig bättre för lätt till medeltung träning. Om du vill cykla i intensivt eller mycket intensivt tempo är spinningcykeln ett bättre val.

Fördelar med motionscyklar

De uppenbara fördelarna med att träna på motionscykel är att du förbättrar konditionen och tränar benmusklerna. Dessutom kan du gå ner i vikt genom att cykla regelbundet. Här är en lite mer detaljerad redogörelse för fördelarna med motionscyklar:

 • Bra för hjärtat: Den lågintensiva träningen som man får med en motionscykel är prefekt för hjärtmuskeln och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Bra för lungorna: När du cyklar får du lätt upp flåset. Det är nyttigt för lungorna och andningen. Din andningskapacitet förbättras.
 • Starkare muskler: När du använder träningscykeln stärker du musklerna i ben, lår, och rumpa, men även magmuskler, rygg och armar.
 • Glädje: Det känns underbart när man cyklar och kroppen producerar endorfiner och serotonin – de där lyckohormonerna som tar bort spänning och stress.
 • Skonsamt: Träningscykling används ofta inom sjukgymnastik för att mjuka upp lederna på ett skonsamt sätt.
 • Fettförbränning: Motionscyklar är utmärkt för den som vill förbränna fett och kalorier om man bara ser till att varva intensiva pass med pauser.
 • Minskad sjukdomsrisk: Att träna på motionscykel är så nyttigt att det till och med ökar livslängden genom att det motverkar sjukdomar och förbättrar immunförsvaret. Cykla regelbundet så lever du kanske längre och blir gladare och friskare på köpet.

Så väljer du bästa motionscykeln

man cyklar pa motionscykel

Det finns flera saker att tänka på inför ditt köp av motionscykel

Med flera hundra olika motionscyklar att välja bland kan det kännas som en svår uppgift att hitta den bästa. Vi har valt ut de cyklar som vi tycker är bäst, men jämför gärna du också följande aspekter när du ska köpa en träningscykel:

 • Pris: Det går att hitta bra motionscyklar för hemmabruk från några tusenlappar och uppåt. Om priset är lägre än så är det oftast bäst att avstå eftersom kvaliteten då blir lidande.
 • Kvalitet: På tal om kvalitet – den varierar mycket mellan olika tillverkare. Det kan även finnas stor variation mellan olika modeller från en och samma tillverkare.
 • Användarvikt: För varje motionscykel anges en maximal användarvikt. Det är den vikt som du maximalt får ha för att kunna använda cykeln på ett säkert sätt. Här ska du se till att ha riktigt gott med marginal. Det är handlar inte bara om din säkerhet. En låg maxvikt indikerar att byggkvaliteten är mindre robust.
 • Typ av motstånd: De dyrare motionscyklarna har magnetiskt eller elektromagnetiskt motstånd. Det ger en skönare upplevelse och en lägre ljudnivå. De billigare cyklarna använder sig av luftmotstånd eller bromsband.
 • Ljudnivå: Vissa motionscyklar hörs knappt medan andra ger ifrån sig ett väsande ljud. Hur mycket cykeln låter beror ofta på typ av motstånd. Om du själv inte störs av ljudet och du bor i villa kanske ljudnivån inte gör så mycket. I en lägenhet kan du behöva fundera lite mer på ljudnivån.
 • Sadeln: Din träningscykel bör ha en sadel som är bekväm. Annars kommer du att dra dig från att träna!
 • Svänghjulets vikt: Motionscyklar med ett tyngre svänghjul ger en behagligare och jämnare träningsupplevelse. Dessa hittar du på de lite dyrare träningscyklarna.
 • Funktioner: Det kan vara bra att ha en träningscykel med flera träningsprogram som du kan följa. Det gör träningen mer motiverande och spännande. Om du vill köra intervallträning eller pulsträning kan det vara praktiskt med pulsmätare. Vissa cyklar har transporthjul för att de ska vara lättare att flytta.
 • Ryggstöd och styre: Det finns motionscyklar med eller utan både ryggstöd och styre.
 • Justeringsmöjligheter: Se till så att du kan justera både sadel och styre som du vill. Annars får du fel belastning.
 • Datorkoppling: Det finns motionscyklar och spinningcyklar som kan kopplas ihop med datorn eller molnet. På så vis kan du följa hur dina resultat utvecklats med tiden. Med vissa riktigt avancerade cyklar kan du till och med simulera riktiga cykelturer på en skärm!

Så använder du en träningscykel

Det är lätt att använda en träningscykel och det behövs knappast några avancerade instruktioner för att komma igång med träningen. Motionscyklar är faktiskt lättare att använda än både löpband och crosstrainer. Denna typ av träning passar dessutom alla personer i alla åldrar.

Med det sagt finns det vissa saker som du bör känna till innan du börjar cykla:

 • Se alltid till att sadeln är på rätt höjd innan du sätter igång och cyklar.
 • Använd magmusklerna för att ge stöd åt ryggen genom att sitta väldigt lätt på cykelsadeln.
 • Om du behöver så gör det mer bekvämt med t.ex. en sadelkudde.
 • Börja alltid i lagom takt och öka styrka och hastighet långsamt.
 • Om du lätt blir uttråkad minskar det sannolikheten att du ska fortsätta träna. Du kan råda bot på det genom intervallträning eller genom att titta på tv eller film medan du cyklar.

En bra köpguide av motionscyklar

Bra övningar med motionscykel

Det finns många olika bra träningsrutiner för att göra cyklingen roligare och mer givande:

 • HIIT-metoden: Cykla intensivt i intervaller om 10, 20 och 30 sekunder.
 • Pulsträning: Träna intensivt men håll koll på pulsen så att den ligger på en förutbestämd nivå under träningspasset. Du kan även köra intervallträning baserat på pulsen.
 • Intervallträning: Cykla i exempelvis 20 minuter och dela upp tiden i intervaller med olika motstånd – lätt, medel och svår. På detta sätt förbränner du fett riktigt snabbt!

FAQ – Vanliga frågor och svar om motionscyklar

Vad är motionscykel bra för?

Genom att cykla på motionscykel får du utmärkt konditionsträning (hjärta, lungor) och muskelträning (främst i rumpa, lår och vader). Du förbättrar din allmänhälsa och blir på bättre humör av att cykelträna.

Kan jag skada mig på en motionscykel?

Det är väldigt osannolikt att du skadar dig eftersom de flesta träningscyklar är säkra och stadiga och ger en mjuk, lågintensiv träning som är bra för hela kroppen.

Hur snabbt eller långsamt bör jag cykla?

Du bör alltid börja långsamt varje gång du cyklar för att värma upp. Efter ett tag kan du öka takten.

Kan jag få ont i knäna eller fötterna om jag cyklar ofta?

Normal användning av motionscykeln bör inte ge någon värk i knän eller fötter. Faktum är att motionscyklar används flitigt inom rehabiliteringen. Tänk bara på att vila upp dig ordentligt mellan varje träningspass så att kroppen hinner återhämta sig.

Hur kan jag träna överkroppen när jag cyklar?

Om du vill träna hela kroppen är det bäst att skaffa en airbike. Den har ett styre som rör på sig vilket gör att överkroppen tränas mer intensivt.

Köpa motionscykel eller spinningcykel?

En motionscykel passar för de flesta medan en spinningcykel är bra för dig som vill satsa riktigt hårt på din cykelträning.

Vad kostar en motionscykel?

Det går att hitta motionscyklar från någon tusenlapp. Vi tycker att du bör satsa på en träningscykel som kostar minst runt 4 000 kronor för att kvaliteten inte ska bli lidande.

Vad är bäst – motionscykel eller crosstrainer?

Det finns vissa likheter mellan motionscyklar och crosstrainers. Bägge ger god träning av muskler och kondition samtidigt som skaderisken är liten. Det kan kännas lite mer intuitivt att träna på motionscykel. Crosstrainern ger dig å andra sidan mer träning för överkroppen och liknar mer löpning i rörelsemönstret. Vad som är bäst är mycket en smaksak.

Vart kan man köpa motionscyklar?

Det finns flera sportbutiker både på nätet och på stan som säljer träningscyklar. Våra favoriter är Gymgrossisten och Träningspartner.

Publicerad: 2019-09-20 07:45:04
Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:34
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Ge din syn på Motionscykel
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu