Nyponpulver mot smärta och ledvärk

Nypon, frukten av Rosa canina, används till en mängd olika saker – inte minst som ett kosttillskott för en förbättrad hälsa. Det kan lindra symptom på artrit om det tas dagligen och är även en superbra källa till C-vitamin. Dessa frukter är en av de mest koncentrerade källor av vitamin C som finns tillgängliga. Om du inte har tillgång till några nyponbuskar i närheten kan du dock pusta ut. Nyponpulver finns tillgängligt i en mängd olika onlinebutiker. Men vilket nyponpulver är bäst i test? Vi har svaret!

 

nyponpulverNyponpulver är en term som används för att hänvisa till extrakt av nyponfrukten. Frukten kommer från den klättrande vildrosarten som bland annat kallas för stenros, törnros eller hundros (Rosa Canina). Rosen växer naturligt i flera delar av världen, bland annat Norden men även Afrika och Nordamerika. De växer vanligen mellan 1 och 5 meter i höjd och har attraktiva blommor som varierar i färg från vit till rosa. Färgen hos frukterna är vanligtvis röda eller orangea. Frukten förekommer i början av sommaren och har en mognad under hela säsongen fram till hösten. Under andra världskriget använde den brittiska regeringen uppsamlade nyponfrukter för att göra nyponsirap som en källa till C-vitamin för att ersätta citrusfrukter som var omöjliga att få. Nypon har en lång historia för användning i traditionell medicin.

Frukten och ibland även fröna av stenrosen är antingen malda i ett pulver eller tillverkade i te. Det används bland annat för att behandla reumatiska sjukdomar som artros och reumatoid artrit. Det förbättrar den gemensamma hälsan genom att minska smärta och styvhet. Preliminära bevis tyder också på att nyponpulver kan ge fördelar för personer med diabetes, liksom de med högt blodtryck och kolesterol. Det är hypotesen av att nyponpulvret kan ha en anti-fetma effekt. Dessa påståenden behöver dock mer bekräftelse från vetenskapliga studier innan det går att försvara och ställa sig bakom helt.

ont i knaeNyponpulver lindrar ledsmärta genom dess immunosuppressiva effekter. Immunsystemet kan bidra till reumatiska sjukdomar. En inflammatorisk cytokin som heter Interleukin 1-Beta (IL-1β) orsakar bruskceller att producera proteiner som smälter och sönderdelar sig i vävnad. I måttlig utveckling uppmuntrar denna process cellomsättning, men i överkant bidrar denna process till långsiktig gemensam vävnadsnedbrytning, vilket leder till ledproblem. Medan nyponpulver inte minskar IL-1β-nivåerna i blodet, stör det istället dess förmåga att aktivera kataboliska proteiner. Nyponpulver kan också minska kemotaxis, vilket är transporten av immunceller i vävnad. Detta tjänar som både en antiinflammatorisk och immunosuppressiv mekanism. Några människor ställer sig frågan vilket nyponpulver är bäst för lederna egentligen? Så länge pulvret håller en hög kvalitet kommer du som användare att få ut maximalt resultat av produkten. Det är därför viktigt att du kollar på innehållsförteckning samt skapar dig en bild av märket på produkten.

 

Hur mycket ska man ta?

Det finns egentligen ingen standard som är satts i sten vad gäller detta fantastiska pulver. Däremot om man kollar runt bland olika aktörer beskrivs standarddosen för nyponpulver är 3-10 g per dag, uppdelad i två doser. Pulver är vanligtvis den föredragna formen av tillskottet och det tas helst i samband med måltider. Doser upp till 40 g har använts i studier. Bortsett från vissa tarmproblem är det inte skadligt att inta dessa doser för människor.

 

4 tips på saker att äta ihop med ditt nyponpulver
Att äta ditt införskaffade nyponpulver utan något tillbehör kan bli både torrt och tråkigt. Istället rekommenderar vi att blanda ner det tillsammans med något annat. Ett bra tips är att se till så att även tillbehöret är nyttigt.

Nedan kommer fyra förslag på tillbehör du kan blanda ditt nyponpulver med:

  1. Till dina frukostflingor - Att strö över en eller två teskedar nyponpulver över din müsli som du äter tillsammans med någon naturell yoghurt är en idé som blir både god och nyttig.
  2. Tillsammans med glassen - Ja du läste rätt! Att strö över ett tunt lager över din glass kan till och med förbättra smakupplevelsen i vissa fall. Se dock till att inte strö över för mycket då det kan förstöra både din glassupplevelse och bli svårt att svälja/äta.
  3. I din gröna smoothie - Att blanda ner en matsked nyponpulver är en mycket bra idé som vi varmt rekommenderar. Självklart ser du till att övriga ingredienser även de är nyttiga.
  4. I ett glas varmt vatten - Strö i en rågad matsked i ett glas varmt vatten – dock ej kokande – samt blanda i juice från en halv citron och ett myntablad – mums!

 

Andra hälsofördelar med nyponpulver

Det finns en mängd olika hälsofördelar med nyponpulver. Några har vi redan varit inne på. Vårt test där det bästa nyponpulvret listats är baserat på det vi tycker. När vi undersökte pulvren var de flesta dock mycket bra. Här nedan följer ytterligare fördelar med att få i sig nyponpulver:

Du får ett lägre kolesterol
Regelbundet intag av Nyponextrakt har kopplats till sänkta kolesterolnivåer. Frukten är särskilt effektiv i överviktiga patienter - patienter som konsumerade en dryck gjord av nyponpulver dagligen under sex veckor såg en betydande nedgång i deras totala kolesterolhalt i blodet med så mycket som 5 procent. Denna minskning kan även minska risken för hjärtsjukdomar med 17 procent. Nypon kan också användas som ett säkert alternativ till anti-kolesterol läkemedel (såsom statiner) som kan ha biverkningar.

Kan förhindra cancer och andra kroniska sjukdomar
Nypon innehåller aktiva föreningar som kallas karotenoider, vilka är kända för att minska hastigheten av expansionen av vissa former av tumör. nyponextrakt fann sig också förhindra epitelit, vilket kan orsakas av strålbehandling hos patienter med huvud och nackcancer. Frukten har också observerats för att stoppa och till och med vända tillväxten av vissa cancerformer.

Nypon innehåller överraskande nog även lykopen (den förening som ger dem sin röda färg). Lykopen är populär för sina egenskaper mot cancer. Det stimulerar kommunikationen mellan celler, vars skada leder till tillväxten av cancertumörer

 

Nyponolja - Ett bra alternativ

Ingen har väl undgått att höra om de fantastiska egenskaperna som nypon besitter. Det existerar dessutom ett ordspråk som heter "fräsch som en nyponros" och inget kunde vara mer sant. Nyponskal är något av det mest vitaminrika man kan få i sig och är fullt med c-vitamin och antioxidanter. Nu har det även framställts en olja som är pressad ur nyponen. Denna olja är mycket bra för huden och hjälper att återställa balansen samtidigt som den är speciellt lämpad för ärr och rynkor. Det förekommer allehanda hudkrämer med artificiella ämnen som ibland är ganska tveksamma men med nypon vet man verkligen vad man får. Den är mjukgörande och ger en fin lyster till huden.

Vad är det och hur används det?

Den vackert röda nyponoljan framställs genom att man pressar nyponfröet och får ut dess värdefulla olja som innehåller omega 3 och andra värdefulla egenskaper som bioaktiva ämnen. Den innehåller också mycket vitamin A och retinol som är särskilt effektivt mot rynkor. Jämsides med dessa innehåller nyponfröoljan en mängd fettsyror och karotenoider som hjälper till att motverka hudens ålderstecken och bevara en fin balans. Oljan absorberas snabbt av huden och kan därför appliceras dag som natt.

Nyponolja är mycket bra för rynkig eller acnebenägen hy samtidigt som den motverkar ärrbildning och reducerar redan synliga ärr. Den är också fördelaktig när man har pigmentfläckar och rosacea och lindrar effektivt vid solskador. Du kan antingen smörja den direkt på huden eller blanda upp den med en crème eller annan ansiktsolja som en tredjedel av innehållet. Trots att den är en olja, räknas den som en torr olja och lämpar sig mycket bra även till fet hy.

Har du ett sår på kroppen så kan du med fördel lägga på lite nyponolja. Det finns nämligen gott om anti-inflammatoriska egenskaper som hjälper till och påskyndar läkningen. Även för eksem har oljan visat sig nyttig. Istället för att lägga på en massa kortison som bara tunnar ut huden, kan man applicera lite nyponolja på den torra eller flagiga huden som man kan få i samband med psoriasis eller rosacea. Nypon kan också användas som en cocktail på hår som en mask.

Nyponolja -  även det bra för lederna

Att äta mycket nypon och nyponskal är mycket bra för leder och problem som artros. Eftersom det gör mycket gott på insidan gör den naturligtvis lika gott på utsidan, och du kan gärna smörja på lite nyponolja på ömmande leder och senor en längre tid. Den är bra för bindväven i huden och eftersom oljan absorberas så snabbt, är det mycket klokt att smörja in sig med den.

Hur används oljan?

Man kan använda nyponoljan lite som man vill. Huvudsaken är att den kommer på huden och absorberas, vilket den gör snabbt. Nyponolja kan användas precis som den är genom att man tar några droppar på fingret och fördelar jämt i ansiktet eller på kroppen. På så sätt fungerar den som ett fint ansiktsserum. Över oljan lägger du på din vanliga kräm och får på så vis dubbel verkning. Oljan kan också fördelas i en annan kräm eller olja så att dess effekter fördubblas. Andra oljor som gifter sig väl med nyponoljan är aprikoskärnolja, tefröolja, nattljusolja och arganolja. Du kan också spä ut den i din vanliga natt-eller dagkräm och applicera morgon och kväll.

Nyponoljan har funnits med som aktivt ämne i krämer en längre tid men det är först på senare tid som man utvunnit oljan enskilt. 

Gör din egen nyponolja

Vist kan du köpa nyponolja på hälsokostbutiker eller i särskilda affärer men du kan även leka husmor och göra din egen kur. Lägg i torkade nypon i en burk och häll över ca 3 dl nötolja, sesamolja eller mandelolja som också är kända för sina hudläkande egenskaper. Nyponen måste innehålla de underbara och speciella fröna som är de viktigaste. Det är där de flesta vitaminerna sitter. Blandningen ska stå varmt i ca 45 grader och man bör röra om då och då och gärna pressa sönder nyponfröna lite extra. Sist silar man oljan så att alla frön och småbitar försvinner och sedan häller du upp den i små glasflaskor. Se alltid till att ha lock på oljan så att dammpartiklar inte kommer in i blandningen. Undvik att använda oljan med tvål som motverkar dess egenskaper.

 

Nyponpulver till hästen?

Många av oss uppskattar rosornas skönhet utan att faktiskt förstå hur hälsosamma plantan egentligen kan vara(eller frukten i det här fallet). Som tur var har fler och fler människor på senare år förstått hur pass nyttiga nyponen är och börjat konsumera dem i allt större utsträckning. Som konsument bör man dock så fort som möjligt skilja på hälsosamma nyponprodukter med exempelvis nyponsoppan som du kan köpa i vissa matvarubutiker. Detta eftersom att de produkterna innehåller mängder med tillsatt socker. Om du däremot tar dig tid att kolla upp de bättre produkterna kommer du snabbt förstå hur fantastiska de är. Nypontillskott är tillgängliga för sina övergripande hälsofördelar. Det som på senare tid blivit allt mer populärt är att produkten används för hästar för att ta hand om specifika sjukdomar.

Fördelar och nackdelar

Antioxidanterna
Antioxidantegenskaperna som ingår i nyponen är användbara för att upprätthålla en hälsosam kropp, både för dig och för din häst. Studier har visat att antioxidanter skyddar kroppen mot särskilda sjukdomar som cancer, artrit och hjärt-kärlsjukdomar. Överdriven mängd av fria radikaler beror på dålig näring, tryck och skadade vävnader hos både människor och hästar. Infektioner minskar hästens c-vitaminhalt och detta kan också hämma utvecklingen och reparationen av ben- och broskvävnad. De antioxidanter som finns i nyponen kan hjälpa till att neutralisera fria radikaler och hålla din häst frisk.

C-vitamininnehåll och andra näringsämnen
Om inte din veterinär speciellt rekommenderar att din häst får ett vitamin C-tillskott för en aktuell hälsofråga, som allergiska reaktioner, till exempel, är det osannolikt att du behöver en sådan sak. Till skillnad från oss kan hästar skapa sitt eget C-vitamin, därför är tillskott vanligtvis inte avgörande. Men i händelse av att han behöver extra C-vitamin, kan man helt enkelt hjälpa till med att lägga till nypon i hästens diet. Detta kan man göra genom exempelvis att hacka upp torkade nypon och sprida ner i hans vanliga föda. Det går även att koka te på upphackade nypon som man sedan sprider ut över hästens mat (självklart ska det vara kallt då).

Nypon innehåller vitamin D, E och A, tillsammans med antioxidanter som stöder immunsystemet. Om din veterinär bestämmer att din häst behöver tillskott som C-vitamin kommer du sannolikt att dra nytta av mer från olika andra källor med mindre socker. Dessa frön ger också Omega-6 fettsyror, även om din häst får i sig detta genom den andra födan.

Nackdelar med nyponpulver till hästen

Den kanske största nackdelen med att ge din häst nyponfrukter eller nyponpulver är att han kan få diarré. Detta är något som kan vara allvarligt för din häst. Du bör även vara medveten om att den naturliga sockerhalten i nypon är relativt hög.

Kosttillskottguiden och våra partners kan få en del av vinsten om du köper något via länkarna här ovan. Varför?