Maximera effekten av glutamin

glutaminGlutamin gör mer än att bara förbättra immunförsvaret. Det kan även hjälpa dig återhämta dig snabbare och förbättra muskeltillväxten efter ett hårt träningspass eller under en hård träningsperiod.

För några år sedan verkade som att glutamin något överhypat. Ett tillskott som på egen hand kan förbättra immunförsvaret, minska träningsvärk och bota svält på jorden. Idag är det istället det kosttillskottet kritiker går hårdast på. Finns det då något värde i att ta glutamintillskott?

 

Varför behöver vi glutamin?

Glutamin är den vanligt förekommande aminosyran i kroppen och är viktig i ett stort antal processer. Transport av kväve, reglering av ph-värde och tillverkning av antioxidanter är det glutamin som ansvarar för. Men det kan även vara bra för personer som tränar hårt.

 

Snabb återhämtning med glutamin

En funktion hos glutamin som ofta förbises är dess glukos- och glykogenproduktion. I leven hjälper glutamin till att skapa glukos från icke-kolhydratkällor som till exempel fett. Detta kan stå för så mycket som 25 % av allt glukos i kroppen.

Forskning har visat på att så lite som 8g glutamin, när det tas tillsammans med en kolhydratrik dryck, kan öka glykogenpåfyllningen i musklerna och levern efter ett hårt träningspass betydligt mer än om man bara äter kolhydrater. Goda nyheter för dig som vill bygga muskler. Men även för dig som vill bränna fett då glutamin även hjälper produktionen av glykogen vid låg-kolhydratdiet.

 

Stimulera muskeltillväxten med glutamin

En av de intressantaste egenskaperna med glutamin är dess samspel med aminosyran leucin och deras kombinerade effekt på muskeltillväxten. Tillsammans hjälper de även bevara befintlig muskelmassa vid lågt kaloriintag och intensiv träning.

För dig som redan tar tillskott som BCAA eller vassleprotein så passar glutamin som en perfekt kombination till dessa för att verkligen maximera proteinsyntesen i musklerna. Och om du vet att du kommer in i en hård period med risk för överträning eller muskel förlust så tveka inte utan ta ett glutamintillskott innan det är försent!

'