multivitaminMaximal effekt från multivitaminer

Aktiva människor kräver mer av sina kroppar. Du kan få den mesta av den näring du behöver från en bra diet. Men förutom det kan multivitamin vara ett av de viktigaste kosttillskotten.

Om du är styrkelyftare, atlet, eller bara har ett aktivt jobb så behöver du förmodligen betydligt mer energi än en soffpotatis. Och nej, nu pratar jag inte bara om att trycka i sig protein, kolhydrater och fett. De behoven får man för de mesta i sig via kosten. Där du inte får nog är när det gäller vitaminer och mineraler, och det är där multivitamintillskotten kommer in i bilden.

En bra multivitamin innehåller vanligtvis ett brett spektrum av mikronäringsämnen, inklusive B-vitaminer, vitamin C, vitamin A, vitamin D, vitamin E, och vitamin K, och mineraler som kalium, jod, kalcium, magnesium och järn. Även om du är väldigt noggrann med vad du äter och har full koll på din diet är det lätt att man får någon brist av några av dessa mikronäringsämnen.

Mer aktivitet – Mer efterfrågan av näringsämnen

Att motionera mycket är bra för dig, men det kräver också mer av kroppen. När man är aktiv behöver kroppen mikronäringsämnen för att upprätthålla vätskebalansen, ämnesomsättningen, samt för att bygga och reparera muskler. Genom att svettas tömmer man sina förråd av viktiga näringsämnen som kalcium, kalium, natrium, zink och magnesium. Låga nivåer av dessa mineraler kan leda till kramper, trötthet, yrsel och lågt blodtryck. Det kan även leda till att konditionen försämras.

Näringsämnen såsom B-vitaminer, koppar och järn hjälper kroppen att upprätthålla nivån av metabolism kroppen behöver för att klara av en intensiv träning. Och när man ökar frekvensen eller volymen på träningen måste man även öka intaget av dessa mikronäringsämnen.

Behöver du ta multivitamintillskott?

Förhoppningsvis, om du är en aktiv person, så har du hyffsat bra koll på din diet. Du äter förmodligen mycket frukt och grönsaker. Du konsumerar mycket protein och håller en bra nivå på fett och kolhydrater. Men om du inte gör det, eller om du inte är säker, finns det en stor risk att du går miste om vissa viktiga vitaminer eller mineraler.

Om du ofta efter exakt samma livsmedel får man lätt en brist på vissa näringsämnen och då kan en multivitamin vara precis det du behöver. Med det sagt, du kan fortfarande inte kompensera för en dålig eller begränsad diet bara genom att ta ett multivitamintillskott. Grunder för varje människa bör vara en välbalanserad diet för att sedan komplettera med kosttillskott.

'