MSM Pulver - Förbättrar leder och hjälper mot allergier

MSM är den bästa formen av svavel som kan konsumeras både i form av livsmedelsprodukter och genom kosttillskott. Tekniskt sett är MSM en förkortning för metylsulfonylmetan, som är en organisk svavelförening. Denna förening är det tredje största näringsämnet som finns i människokroppen. Den kliniska användningen av svavel som ett tillskott i vår kost blir alltmer erkänd som ett viktigt verktyg för att optimera hälsan. Nedan hjälper vi dig mer inom ämnet och listar bra MSM pulver. 

Vad är MSM?

MSM är ett naturligt ämne som finns i växter och många olika matsorter i små mängder. Det går även att köpa till som kosttillskott antingen i form av pulver eller som tabletter.  Det innehåller naturligt svavel, som är en mycket viktig mineral för ledernas flexibilitetcellernas funktionhårväxt och hudhälsa. Denna förening är det tredje största näringsämnet som finns i människokroppen och finns i alla ryggradsdjur. MSM är också en ingrediens som finns i en hel del livsmedel: kött, mejeriprodukter och grönsaker. Den kliniska användningen av svavel som ett tillskott i vår kost blir alltmer erkänd som ett viktigt verktyg för att optimera hälsan. MSM är redan känt för sina gemensamma hälsofördelar, men det kan också vara viktigt för en hel del andra orsaker. I slutändan är det dock kosten som är det primära verktyget för att minska risken för kronisk degenerativa sjukdomar.

Svavel – allt mer uppskattat

Svavel blir just nu mer och mer uppskattat som ett väldigt kritiskt näringsämne, vilket många andra saker i kroppen inte fungerar ordentligt utan. Och de flesta får förmodligen inte tillräckligt med svavel från deras kost. Svavel spelar till exempel en kritisk roll vid avgiftning, och även vid inflammatoriska tillstånd. För avgiftning är svavel en del av en av de viktigaste antioxidanterna som din kropp producerar: glutation. Utan svavel kan glutation inte fungera. Svavel finns i över 150 olika föreningar i människokroppen. Det finns svavelkomponenter i nästan alla typer av celler, så det är oerhört viktigt.

MSM pulver, som innehåller svavel, har blivit ett välanvänt och säkert tillskott som används för en mängd olika problem, bland annat artrit, smärtor i lederna och hårförlust. Användning leder bland annat till:

 • Förbättrad flexibilitet i lederna.
 • Minskad smärta från artrit och upprepade rörelser.
 • Förbättrad fysisk energi.
 • Förbättrad hudhälsa och vitalitet.
 • Ökad hårväxt

På vilket sätt hjälper MSM?

MSM PulverMetyl-Sulfonyl-Metan som det egentligen heter  finns i de flesta av kroppens celler. När vi blir äldre så blir cellerna i kroppen mindre elastiska och samlar med tiden på sig mycket avfall. Detta gör att cellernas funktion försämras. Metyl-Sulfonyl-Metan gör att cellernas vägg blir mer genomtränglig och avfall i cellen därför kan spolas bort. Detta ger många positiva effekter för hälsan.

Metyl-Sulfonyl-Metan är dessutom en kraftfull antioxidant som stoppar fria radikaler i kroppen.

Artrit och Artros
Artrit motverkas genom att ämnet läker en del av skadan som skapar artritsmärtan istället för att bara dämpa smärtan. Flertalet vetenskapliga studier har bevisat att ämnet har en stark effekt mot artrit, minskar smärta och förbättrar rörlighet.

Smärta
Det hjälper till att minska smärta och inflammation. Ämnet används över hela världen för att ge smärtlindring vid kroniska smärtor i till exempel leder och muskler. Det kan även återställa kroppen efter träning och motverka smärta och kramp i musklerna.

Huden
Svavel som tillhandahålls av MSM ger generösa mängder kollagen och keratin, vilka båda är viktiga för friskt hår och naglar. Faktum är att MSM ofta kallas "skönhetsmineralen" på grund av dess förmåga att förbättra nagelns tjocklek och styrka samt hår på en mycket kort tid. Dessutom visar forskning också att MSM är ganska användbart vid behandling av hudförhållanden som:

 • Psoriasis
 • Eksem
 • Rosacea
 • Dermatit
 • Acne
 • Mjäll

Metyl-Sulfonyl-Metan är således bra för huden. Det håller hudens celler mjuka och elastiska. Huden blir  frisk och skadas inte av rörelse och stäckning eller blir rynkig i samma utsträckning som det annars hade gjorts.

Återhämtning
Det används av idrottare för att göra återhämtningen efter träning snabbare, minska träningsverk och behålla smidigheten och styrkan längre. Återhämtningen är något som vi alla kan behöva ibland men kanske framför allt idrottare och styrketränare.

Underlättar för cellerna
MSM ökar din cells permeabilitet, vilket innebär att det ökar cellernas förmåga att spola ut överskottsvätskor och toxiner. Denna mekanism har en mycket viktig avgiftningseffekt som istället skapar utrymme för väsentliga näringsämnen i ditt system och därmed förbättrar din cellmembrans övergripande funktion.

Ökar din allmänna energinivå
Vi förklarade just hur MSM ökar permeabiliteten hos våra celler. På grund av denna ökade permeabilitet behöver dessa celler då en mindre mängd energi för att hantera de ackumulerade toxinerna. Dessutom blir det lättare för kroppen att absorbera näringsämnen, vilket i sin tur minskar den mängd energi som spenderas på matsmältningen.

Andra fördelar:

 • Hjälper i tillstånd som astma
 • Hjälpsam i allergier
 • Användbar för att upprätthålla en korrekt pH-balans
 • Hjälper bota gastrointestinala problem som diarré, illamående, förstoppning och hyperaciditet
 • Hjälper till att minska snarkning, när den tas ut med 16 procent vattenhalt
 • Hjälper förhållanden som kramper, huvudvärk och muskelsmärta, särskilt orsakad av hormonell obalans
 • Läker karpaltunnelsyndrom
 • Hjälper balans mellan blodsockernivån
 • Minskar övergripande stressnivåer

 

MSM förbättrar kroppens förmåga att göra egna antioxidanter

Svavel spelar en viktig roll vid framställning av glutation - en av de viktigaste antioxidanterna som din kropp producerar. Glutation tjänar också viktiga funktioner för avgiftning. Utan svavel kan glutation inte fungera. Så, även om det inte är en antioxidant i sig själv, är en del av MSM: s åtgärd att förbättra din kropps förmåga att skapa egna antioxidanter. Precis som nämnts ovan är det viktigt att du förser din kropp med alla näringsämnen som den behöver. Därför går det inte att trappa ner helt med kosten. Ännu en relevant ingrediens som innehåller rikligt med antioxidanter är gurkmeja. Dessa går dessutom att köpa i form av kosttillskott (exempelvis kapslar). 

Det ger också stöd för alla slags strukturella proteiner, där svavel är en viktig komponent.

Glutation har två olika tillstånd i din kropp. Det finns reducerad glutation och oxiderad glutation. Förhållandet mellan dessa två betecknar den totala oxidativa statusen eller förmågan hos din blodplasma att adressera oxidativ stress. MSM förbättrar det totala förhållandet. Med andra ord har du mycket mer reducerad glutation som kan hantera dessa fria radikaler. Det är en typ av nyckeln till hur MSM verkligen kontrollerar oxidativ stress eller skyddar mot oxidativ skada och kan således ha dessa terapeutiska fördelar.

Att ta MSM pulver hjälper dig att ta en större dos lättare än med vanligt MSM kosttillskott och det blir billigare i längden. Det är ett vitt pulver som löser sig lätt i vatten eller juice. Smaken är ungefär som mineralvatten. Ett rent pulver sjunker till botten på glaset när du häller på vatten. När du rör om löser det sig.

Ta ungefär 2-8 gram om dagen i vatten eller juice. Det blir ungefär två teskedar om dagen. Hur mycket du behöver är individuellt och detta är bara en rekommenderad dosering. Har du stora problem kan du ta det två gånger om dagen.

Ta det inte innan du ska sova för då kommer du få svårt att somna.

MSM är bland annat bra mot artrosmuskelsmärtorledsmärtorhud eller hår problem och acne. Det fungerar genom att minska inflammationen i kroppen och reparera de skadade cellerna. Istället för att bara minska smärtan temporärt med smärtstillande så reparerar du skadade celler i kroppen. Priserna är lägre på internet än i butiken.

Svavel finns i alla levande celler
Det uppstår dock problem såsom artrit eller led och muskelsmärtor om vi inte får tillräckligt med svavel till cellerna.  Metyl-Sulfonyl-Metan minskar dessa problem då det ersätter svavel i cellerna. Detta gör så att cellerna repareras och fungerar bra igen.

MSM har en detox effekt då det gör att avfall i cellerna spolas bort, vilket är mycket positivt för hälsan. De som inte har tillräckligt med svavel i kroppen kan känna stress och må fysiskt dåligt då svavel är något som är vitalt för kroppen. Det är ett av kroppens allra viktigaste näringsämnen. Även spirulina används vid detox. 

Hår, hud och naglar
Svavel är en vital del i hår, hud och naglar. Om du har brist på svavel så syns det också där. Kroppen behöver svavlet för att kunna underhålla och reparera hår, hud och naglar. Utöver svavel är även zink och selen viktigt. 

Antioxidanter
MSM innehåller även antioxidanter och kan hjälpa till att bota allergier. Det kan även användas topikalt på ett område där det finns problem. Om du stryker på det i form av en salva så kan det penetrera huden och förbättra området där det appliceras.

Atrtit
I kontrollerade studier har det märkts stora förbättringar i smärtminskning bland patienter som använde sig av MSM. Framförallt så är det smärtan och inflammationen som har minskat. Det kan vara bättre att använda MSM pulver istället för kapslar om du behöver ta höga doser, det blir billigare så och det finns inga tillsatser alls.

 

Studier

2004 så gjordes en randomiserad dubbelblind kontrollerad studie för att utvärdera effekten av MSM på knäatros. De som deltog i studien fick 3000 mg två gånger per dag av placebo eller MSM i 12 veckor. Man utvärderade sen patienternas smärtnivåer och funktion. Jämfört med placebo så hade de som tog MSM starkt minskad smärta och ökad funktion i vardagslivet. Det fanns inga negativa biverkningar som uppkom i studien.

2004 gjordes ytterligare en randomiserad dubbelblind studie för att uppmäta effekten av MSM på artrit.

120 Personer fick MSM, glukosamin, båda två eller placebo. De fick en dos på 1500 mg per dag i 12 veckor. Man mätte deras smärtindex, svullnadsindex och 15 meters gång tid. Det fanns stora minskningar i smärta både bland de som fick MSM och de som fick Glukosamin. Slutsatsen var att MSM, Glukosamin eller kombinationen av de båda signifikant minskar smärtan. De gav även en antiinflammatorisk effekt vilket förbättrade rörligheten hos patienterna.

 

Biverkningar

MSM är ett helt naturligt ämne och det finns i växter och olika sorters mat. MSM kosttillskott och MSM pulver är säkra när de tas oralt och inte mer än tre månader i sträck. Det finns dock en del biverkningar som kan uppstå hos personer som är känsliga för ämnet. De vanligaste är illamående, diarre och huvudvärk. För säkerhets skull så rekommenderas det inte vid graviditet.

Svavelrika matalternativ

Helst skulle det vara bäst att få dina svavelbehov fyllda från maten du äter. Det kan dock vara lite av en utmaning dessa dagar. Det har skett en övergång från många traditionella livsmedel som har varit de stora källorna till svavel, som kollagen eller keratin, som vi inte äter mycket nuförtiden. Många väljer att istället köpa kosttillskott med de ämnena istället. Du kan läsa mer om kollagen på Skönhetsguiden.se

Du kan kanske få nog om du lagar ben från organiskt uppfödda djur i en köttbuljong och dricker buljongen regelbundet (eller använd för soppor och grytor).  Detta är väldigt svavelrikt och när du långsamt kokar benen löser du dessa näringsämnen ur benet och i vattnet.

MSM finns i nästan alla råa livsmedel. Det är i gröna grönsaker. Intressant nog finns det MSM i öl och kaffe. Den har faktiskt identifierats som en av de viktigaste smakämnena i portviner ... råmjölk har det högsta naturligt förekommande innehållet i MSM.

Ett tillvägagångssätt är matlagning och pastörisering. Medan MSM är stabil mot extremiteterna pH och temperatur, förflyter den och blir mycket lätt till gas. Det är också mycket vattenlösligt. Så när den kokas vid höga temperaturer, slår det helt enkelt bort i ångan. Det är därför det lätt avlägsnas under matlagning och bearbetning. Pasteurisering sänker MSM-innehållet med cirka 50 procent. Så, för att du ska få mest MSM från vilken mat som helst, måste den vara antingen rå eller så minimalt behandlad som möjligt.

 

Dosering

Vilken MSM dosering du behöver ta beror på ditt problem. Det är säkrast att börja att ta 500 mg MSM kosttillskott dagligen. Känner du att du behöver mer så fortsätt så en vecka eller två och öka sen din dos till 1000 mg per dag. Fortsätt så tills du nått den doseringen du vill ha.

För artros och artrit brukar rekommendera en dosering på mellan 500 mg tre gånger om dagen upp till 3 gram två gånger om dagen.

Tänk på att dricka mycket vatten när du tar ditt pulver eller dina tabletter. Behöver du en hög MSM dosering så är det bäst att köpa MSM pulver.