Kaliumtabletter och varför det är bra för din kropp

Fler och fler människor drabbas av brist av kalium. Den främsta anledningen till detta är att vi människor äter allt sämre mat, något som har med våra livsstilar att göra där vi äter mindre hemlagat och mer snabbmat. I den här artikeln tänker vi gå igenom vad kalium är för något, varför vi människor behöver kalium, symptom på  kaliumbrist, när man behöver extra tillskott av kalium samt även ta fram förslag på olika sorters kaliumtabletter.

Vad är kalium?

Kalium är ett grundämne som har atomnummer 19 och går under bokstaven K i det periodiska systemet. Namnet kalium kommer från det arabiska ordet al-qalyah och betyder ungefär aska från plantor. En äldre teknisk term på kalium är potassium (av pottaska) och det är det namnet som fortfarande används på engelska för att beskriva grundämnet. Kalium tillhör gruppen alkalimetaller och är vanligt förekommande i naturen, i sin grundform uppträder den som en silvergrå, blank, mjuk men solid metal, men oftast är kalium bundet till salt och finns då oftast i havet. Kalium är, efter lithium, den näst lättaste metallen och har faktiskt en densitet som är lägre än vatten. Detta ger kalium den, bland metaller, ovanliga egenskapen att den flyter.

Kalium finns även i oss människor. En vuxen person har ungefär 150-250 gram kalium i kroppen och en överhängande majoritet av allt kalium vi får i oss är genom den vanliga kosten. Det finns dock många människor som har problem med att få i sig tillräckligt med kalium. Dessa kan då behöva använda sig av kosttillskott eller närmare bestämt ett kaliumtillskott. Detta kan vara dels från specifika kaliumtabletter men det finns även en hel del olika kosttillskott med innehåll av flertalet mineraler i en så kallad multimineraltablett. Under en vanlig dag får vi i oss mellan 2-5 gram kalium. Ungefär 98 % av allt kalium i kroppen finns inne i våra celler och de utgör ungefär 4-5% av alla mineraler i vår kropp. Vår kropp är väldigt bra på att ta upp kalium och hela 90 % av kaliumet kan kroppen ta till vara på. Resten försvinner som slaggprodukter i till exempel svett eller urin. Blodet innehåller 16–22 mg/100 ml kalium och de röda blodkropparna innehåller 420 mg/100 ml.

 

Vad är det bra för?

Kalium har tillsammans med natrium en väldigt viktig funktion i vår kropp där de samarbetar i något som kallas natrium-kaliumpumpen. Deras främsta egenskap är att de justerar vätskebalansen i kroppen. Natrium-kaliumpumpen reglerar och kontrollerar även transporten av näring in och ut i cellerna. 
Andra egenskaper som kalium har är att:

 • Det hjälper till att omvandla glukos till glykogen.
 • Det finns med i njurarnas process att reglera syra-bas balansen i kroppen.
 • Kalium stimulerar levern och reglerar hjärtrytmen. (Läs mer: Kosttillskott för hjärtat)
 • Kalium är även viktigt som ett alkaliskt (basbildande) ämne för att upprätthålla likvärdig syra/basbalans i blodet och vävnaderna och skyddar på det sättet kroppens organ och vävnader från att bli skadade på grund av de blir ”översyrade”.
 • Det fyller en viktig funktion när det gäller att kontrollera aktiviteten hos hjärta, muskler, nervsystem och nästan varje cell i kroppen. Studier utförda i Storbritannien har visat att en kost med högt kaliuminnehåll och ett lågt natriuminnehåll har en normaliserande inverkan på blodtrycket hos personer med förhöjt blodtryck. Kalium utvidgar blodkärlen och sänker därmed blodtrycket. Rätt kaliumbalans är väldigt viktigt för att hjärtats rytm ska bibehållas och för att hjärtskador ska undvikas.

Har du ett högt blodtryck eller tror att du har det är det alltid en bra idé att kolla upp det. Detta kan göras antingen genom att boka besök hos din läkare eller genom att köpa en blodtrycksmätare.

 

Kaliumbrist och överskott

kaliumtabletter

Kaliumtabletter används vid kaliumbrist och finns även i multimineraltabletter

Brist på kalium kallas hypokalemi och onormalt höga värden kallas hyperkalemi. Brist på kalium är väldigt ovanligt men kan uppstå till exempel vid långvariga diarréer, överanvändande av vätskedrivande läkemedel eller om man äter allt för mycket energidrivande kost. Kaliumbrist leder till trötthet, muskelsvaghet och rubbningar av hjärtrytmen. Kaliumbrist kan även leda till depression och förvirring. 

Kalium är, som tidigare nämnts enklast att få i sig genom mat eller kaliumtillskott. Banan och avokado har väldigt höga halter av kalium och så har även spenat. Andra livsmedel som innehåller mycket kalium är mjölkprodukter, nypon, sojabönor, andra sorters bönor, nötter och frön, vetegroddar, torrjäst, kålväxter, kelp, kakao och te. Även i frukt, bär, spannmål, övriga grönsaker, potatis och rotfrukter kan du hitta kalium.

Bästa sättet att få reda på om man har kaliumbrist är genom ett blodprov. Läs mer på 1177 Vårdguiden

Kan man då få i sig för mycket kalium?

Man kan få i sig för mycket kalium om man till exempel under lång tid har ätit mat med väldigt högt kaliuminnehåll eller om man har ätit kaliumtillskott utan att egentligen ha haft behovet för det. Ett sådant överintag kan påverka hjärtrytmen hos människor med nedsatt njurfunktion.

I väldigt ovanliga fall kan ett väldigt högt intag leda till hyperkalemi som är ett livsfarligt tillstånd som orsakar störningar och oregelbunden hjärtrytm vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.

 

En video på engelska som går igenom Kalium

Dosering

När man ska välja kaliumtillskott så får man vara noga med att välja rätt för det finns lite olika varianter att välja mellan. Kalium-karbonat, kalium-citrat och kalium-aspartat till exempel har alla en hög upptagningsförmåga och är därför att föredra. Kalium-oxid är kroppen inte så bra på att ta upp och rekommenderas således inte.

En annan viktig detalj när man letar efter tillskott är den faktiska mängden kalium i varje tablett. Ofta kan det stå att en produkt innehåller 200mg kalium-citerat. Detta betyder inte att man kommer få i sig 200mg kalium eftersom det även finns ”citrat” i tabletten. Den faktiska kaliummängden i kalium-citrat är 22 %, vilket innebär att 200 mg kalium-citrat innehåller 44 mg kalium.
Ett minskat intag av mat och ökat vätskeintag påverkar kroppens mineralbalans. Så därför kan personer som tränar väldigt hårt eller går på något sorts diet behöva äta extra kaliumrik mat eller ta ett kaliumtillskott för att balansera upp detta.

Nedan följer en lista på rekommenderat intag av kalium:

 • Kön/Grupp/Ålder Rekommenderat dagligt intag
 • Spädbarn 6-11 månader 1,1 gram
 • Barn 12-23 månader 1,4 gram
 • Barn 2-5 år 1,8 gram
 • Barn 6-9 år 2,0 gram
 • Flickor 10-13 år 2,9 gram
 • Pojkar 10-13 år 3,3 gram
 • Kvinnor och flickor över 14 år 3,1 gram
 • Män och pojkar över 14 år 3,5 gram
 • Gravida och ammande 3,1 gram 
Publicerad: 2019-03-04
Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:29
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
118 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Ge din syn på Kaliumtabletter
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu