Äggprotein

Att få i sig tillräckligt mycket protein är väldigt viktigt. Detta gäller inte minst när man tränar och är fysiskt aktiv. Det är proteinet som hjälper oss med återhämtning och att bygga muskler. Det finns många olika sätt att få i sig protein på och ett av de vanligaste och kanske bästa sätten är med hjälp av ägg. Ägg är både gott och nyttigt men kanske inte alltid det lättaste att ha med sig till gymmet eller på jobbet. Som tur var finns det en lösning! Vill man få i sig förstklassigt protein från ägg så kan man idag äta äggprotein i form av ett pulvertillskott.

Vad är äggprotein?

Precis som det låter så är äggprotein ett protein som kommer från ägg. Ägg är viktigt för de som vill bygga muskler och leva ett hälsosamt aktivt liv. Detta eftersom ägg innehåller många viktiga aminosyror. I regel äter en svenk person 207 ägg om året och de som tränar hårt äter i regel ännu mer. En av fördelarna med äggprotein är att det är ett alternativ till mjölkprotein och även sojaprotein, som en del är allergiska mot. Äggprotein innehåller även en låg mängd kalorier, fett och kolhydrater men en hög grad protein.

 

Äggproteinpulver

ägg med äggula

Äggproteinpulver kommer från ägget, vilket hörs på namnet.

Äggprotein i pulverform fungerar som alla andra proteinprodukter men fördelen med äggproteinpulver, jämfört med många andra proteinpulver på marknaden, är att det tas upp relativt snabbt av kroppen. Att det tas upp snabb gör att kroppen får en snabbare återhämtning efter träning och det är då som kroppen behöver förstklassigt protein.

De flesta äggproteinpulver är vanligtvis utvunna av äggvita där äggulan har separerats. Alla de viktiga aminosyror som finns naturligt i ägg finns således även naturligt i äggprotein. Pulvret görs av högpastöriserade hönsägg som spraytorkas och mals ner till ett fint vitt pulver. Äggproteinpulver är vitt och ger en vit dryck när den blandas med vatten.

Vanligvis blandar man sitt pulver med vatten och dricker det direkt efter träning, detta sker även med äggproteinpulver. Det finns dock vissa skillnader mellan äggproteinpulver och sojaprotein samt mjölkproteinpulver. Drycker som är gjorda på äggprotein är i regel något tjockare i konsistenen vilket kan vara något som alla inte uppskattar.

 Läs mer: Jämför olika proteinpulver

 

Heläggprotein görs på hela ägget

Även om det mesta äggproteinet på marknaden är 100% äggvita eller äggvitepulver med smak, så har det mer och mer börjat dyka upp något som heter Heläggprotein eller Heläggproteinpulver. Precis som namnet antyder så är detta ett proteinpulver som uteslutande görs på hela ägget och då även äggulan.

Detta pulver görs således av hela ägget och innehåller mycket mer omega 3 än vad vanligt äggprotein gör men även högre kolesterol. Nu har forskning visat att man inte behöver oroa sig för kolesterolet i ägg utan är en av de bästa källorna till så kallat ”bra” kolesterol.

Precis som med äggproteinpulver som endast är gjort på äggvita så görs heläggsprotein av högpastöriserade hönsägg. Även här spraytorkas äggen för att sedan malas ner till ett pulver. Skillnaden här blir färgen på pulvret som istället är gult. Detta beror på den gula färgen i äggulan. Shaken blir också gul i färgen vilket skiljer sig från den vita färgen när man endast använder äggprotein från äggvitan.

 

En videogenomgång av äggproteinpulver

Säljs vanligtvis utan smak

aeggproteinshake med jordgubb

Det går bra att mixxa i exempelvis jordgubbar för att förhöja smakupplevelsen

Smak är något som är oerhört viktigt när det kommer till proteinshakes och en regel man måste tänka på är att om något har en tillsatt smak så innehåller de i regel fler kalorier på grund av tillsatt socker. Därför ska man helst inta så naturliga shakes som möjligt för att få den önskade mängden protein med så lite socker och färgämnen tillsatta som möjligt. Vissa leverantörer kan även välja att köra med sötningsmedel istället för socker. Det är alltså väldigt viktigt att du läser igenom innehållsförteckningen innan du beställer någon produkt.

Äggprotein säljs i regel helt utan smak och det många kan uppleva är att den inte är riktigt lika god som andra proteinpulver som är utan smak. Smaken kan beskrivas som dov och en del skulle säga lite äggig vilket kanske inte är så konstigt då det faktiskt är äggprotein vi pratar om.  

Letar du efter det godaste äggproteinpulvret med smak så finns det i både choklad och banan/jordgubb. Fler smaker är på framfart även om de flesta som testat äggproteinpulver med smak föredrar den naturella smaken. Detta beror bland annat på att äggproteinet smakar dovt och ägg och att blanda den smaken med en annan smak har inte gett några önskade resultat.

Om man använder Heläggsprotein så är det många som tycker att smaken blir ännu mer åt ägghållet. De tycker då även att det passar ännu sämre med smaktillsatser än vad äggproteinpulver gjorda på äggvita gör. Det bästa man kan göra är att läsa på själv samt testa eftersom vi alla gillar olika. I slutändan är det inte smaken som kanske är det viktigaste men det gäller såklart att kunna få i sig pulvret.

 

Ett laktosfritt proteinpulver

Det finns flera olika fördelar med äggprotein och ny forskning har visat att äggproteinpulver innehåller precis allt som vanlig äggvita innehåller. Du får i dig stora mängder bra protein och aminosyror med lite fett, kolhydrater och kalorier. Äggproteinpulver är således flytande ägg som är lättare att tillaga och ta med dig. Hållbarheten är dessutom mycket längre än vanliga ägg.

En annan fördel som finns med äggprotein är att personer som är allergiska mot mjölk och/eller soja utan problem kan äta äggprotein. Detta gör att de inte går miste om någon muskeluppbyggnad efter ett hårt träningspass vilket det tidigare annars kanske har gjort.

Många proteinpulver på marknaden innehåller tillsatta preparat och ämnen såsom aminosysror som inte finns naturligt i mjölkprotein och sojaprotein. Detta behövs inte med äggproteinpulver eftersom ägg är en av de bästa naturliga källorna för många livsviktiga aminosyror. När aminosyrorna är naturliga och inte tillsatta på konstgjord väg tar kroppen lättare upp dem samt att kvaliteten på aminosyrorna blir bättre.

LÄS MER: Laktosfria proteinpulveralternativ

 

Nackdelar såsom smak och allergier

kvinna med snuva

Är du allergisk mot ägg finns det flera andra bra proteinpulver. Bland annat vassleproteinpulver

Den större nackdelen med äggprotein är att personer som är allergiska eller överkänsliga mot ägg inte bör äta produkten då den faktiskt är gjord av riktiga ägg. Det finns de som är allergiska men ändå kan använda sig av äggproteinpulver då det endast är äggvitan som pulvret görs av och inte äggulan, vilket många fler är allergiska mot. Vi hade dock ändå rekommenderat att välja ett annat proteinpulver vid eventuella allergier.

Det finns några andra mindre positiva saker med äggprotein. Detta är bland annat konsistensen och smaken som kan vara lite sämre än de övriga proteinpulvren. Den har tjockare konsistens och upplevs inte vara lika god. Många väljer ändå att använda sig av äggproteinpulver då det uppvisade resultatet vinner över smak och konsistens på drycken.

Eftersom äggproteinpulver idag inte är lika utbrett på marknaden så kan det vara svårare att få tag på olika produkter. Produktutbudet är exempelvis inte alls lika stort som vassleproteinpulver. Detta kan man dock lösa genom att köpa pulvret på en av de många webbplatserna online. Om man jämför priserna mellan äggproteinpulver och andra proteinpulver så upptäcker man att äggproteinpulvret är något dyrare än många andra proteinpulver. Detta har att göra med att det är helt naturligt från ägg. Pulvren brukar dessutom hålla hög kvalitet.

 

Vad innehåller äggproteinpulver?

Givetvis kan innehåller på äggproteinpulvret variera beroende på märke och var det är tillverkat.

Det viktigaste innehållet i pulvret är ägg, då oftast äggvita. De flesta naturella produkterna innehåller 100 % äggvita. Om man däremot väljer att köpa äggproteinpulver med smak så innehåller de en del andra tillsatser. När smak läggs till måste förutom smakpulvret även sötningsmedel, emulgeringsmedel och liknande tillsättas. Detta görs för att smakpulvret som används ska blandas med äggproteinpulvret på ett bra sätt i en shake samt för att öka hållbarhetstiden.

Om man jämför kaloriinnehållet och mängden socker och kolhydrater i de smaksatta varianterna med den naturliga så ser man att den naturliga innehåller mycket mindre onödigt tillsatt socker och mindre onödiga tillsatta kolhydrater.

Om man jämför äggproteinpulver gjort på äggvita med heläggprotein så är det en liten skillnad mellan dem då den som görs på enbart äggvita har något mindre kalorier och fett. Det är dock ingen större skillnad. Proteinmängden är mer eller mindre densamma men det kan skilja sig lite beroende på vilket märke man väljer på sitt protein. Den stora skillnaden är mängden omega 3 och mängden kolesterol man får i sig. Sedan är det också en smaksak om vad det är man använder och vad man behöver få i sig mer utav. Det finns de som varierar sig och äter heläggproteinpulver men under vissa delar av träningen går över till endast äggvitepulver.

 

Flera olika köpställen - Både online och i butik

svenskt kosttillskott logga

Svenskt Kosttillskott är en webbutik som har flera olika äggproteinpulver

Det finns flera olika ställen man kan köpa äggprotein och heläggsprotein. I större städer och i vissa butiker som är inriktade på träning och hälsokost kan man hitta äggprotein. Det bästa sättet att köpa äggprotein på är online. Då äggprotein räknas som ett kosttillskott är det många butiker som inriktar sig på kosttillskott som säljer äggprotein. Givetvis säljs det även på de flesta onlinebutiker som inriktar sig på träning och muskelbyggnad, exempelvis svenskt kosttillskott eller gymgrossisten. Även butiker som inriktar sig på kosttillskott åt vegetarianer har börjat ta in äggprotein då det används som ett kompliment till en vegetarisk kost i vissa fall.

Man köper äggprotein på precis samma sätt som andra proteiner. Det är ett pulver som är packeterat i antingen en påse eller en burk beroende på vilken mängd man önskar köpa. Priserna varierar beroende på butik samt märke. Om man är ute efter ett bra äggprotein till ett bra pris kan det krävas att man spenderar lite tid med att jämföra priser men även innehåll på de olika produkterna. Även märkena kan skiljas åt så fundera på vad det är du vill ha ut av ditt äggprotein. Letar du efter enbart en hög proteinhalt så kolla efter produkter med högt proteinvärde per 100 gram innehåll.

 

Sammanfattning

Äggprotein finns i två former - ett med 100 % äggvita och ett som är gjort av hela ägget. Båda pulversorterna är gjorda av högpastöriserade hönsägg som är spraytorkade och sedan malts ner till ett fint pulver. Detta pulver blandas sedan med vatten och dricks vid behov eller vid träning.

Flera fördelar med äggpulvret är att det har en hög halt protein med en låg halt av fett, kolhyrater och kalorier. Omega 3 och alla viktga aminosyrorna som finns i ägg finns även i båda varianterna av äggproteinpulver.

Anledningen till att många väljer att använda äggproteinpulver är att de tas snabbt upp av kroppen vilket underlättar för återhämtningen och muskeluppbyggningen. Priset är något dyrare för äggproteinpulver jämfört med andra proteinpulver men detta är har att göra med att man då får en produkt av hög kvalitet som ger goda resultat. I slutändan får man ut mycket värde för sina spenderade pengar vilket kanske är det viktigaste.

Man måste vara medveten om att äggprotein smakar annorlunda än övriga proteinpulver på marknaden och även att konsistensen skiljer sig något åt. Det finns äggprotein med smak men dessa är mer onytta. Många tycker inte heller att smakerna passar tillsammans med äggsmaken som naturligt finns i äggprotein. Det är dock upp till var och en att skapa sig en uppfattning om detta. Det finns många fördelar med att äta äggprotein eftersom det är nyttigt, innehåller höga halter av protein men få kalorier. Ägg är naturligt rika på omega 3 samt viktiga aminosyror som våra kroppar behöver. Vi rekommenderar äggprotein vid träning eller som ett generellt kosttillskott.

Publicerad: 2019-09-04
Senast Uppdaterad: 2019-09-13 10:21:51
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
2 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5