Glutamin

Glutamin är en viktig beståndsdel i proteinernas uppsättning och är ett ämne som delvis produceras i våra egna kroppar men också kan intas via kosten. Det är ett av kroppens viktigaste ämnen då det är ansvarigt för ett stort antal processer, inklusive njurarnas funktion, tarmfloran, blodets och nervernas balans och proteinernas uppbyggnad. Utan Glutamin kan cellerna inte få tillräckligt med näring för att delas och utvecklas och därför spelar ämnet också en stor roll när det kommer till reparerande av skador och återhämtningen från träning eller sjukdomar, men också för alla former av tillväxt.

Alla proteiner består av 20 aminosyror som var och en har en eller flera viktiga uppgifter att utföra, och om de alla är en skolklass så är Glutamin den där sportiga tjejen eller killen som alltid var bäst på gympa, var med i någon idrottsklubb på fritiden och som i princip aldrig hade någon frånvaro.

Var finns Glutamin naturligt?

ägg

Glutamin finns i bland annat ägg och mejeriprodukter

En av de särskiljande egenskaperna som Glutamin har är att ämnet både kan produceras av kroppen själv, samtidigt som man kan konsumera det i form av olika matvaror. Det bästa produkterna är de som har höga halter protein, till exempel ägg, mejeriprodukter, kyckling, räkor och kött men det finns också Glutamin i vegetabiliska källor som nötter, bönor, rödkål, kale, och rädisor. Många proteindrycker innehåller också extra mycket av aminosyran.

Vem behöver Glutamin?

Glutamin är en av kroppens viktigaste aminosyror och som sådan behövs den av precis alla människor. Som kosttillskott är produkten särskilt populär bland dem som tränar mycket då Glutamin främjar musklernas bibehållande och tillväxt, och det är även ett ämne som främjar den allmänna uthålligheten och konditionen.

En annan grupp som kan dra extra stor fördel av Glutamin är personer som av olika anledningar har ändrat på sina kostvanor eller bantar. Förändringar i matvanorna kan göra att man under perioder får brist på vissa ämnen, och ibland är det rentav så att människor som lever mycket hektiska liv inte hinner prioritera en välbalanserad kost. Genom att ta Glutamin garanterar man att cellerna får precis så mycket näring som de behöver och med det ger ett extra intag ett bra och kvalitativt liv. Man måste ju orka med!

Varför Glutamin vid styrketräning?

man som styrketraenar

Glutamin som tillskott kan ibland användas av personer som styrketränar

För att förstå hur Glutamin kan vara extra fördelaktigt för människor som styrketränar så gäller det att man har en klar bild över hur muskler byggs upp. Om man till exempel lyfter något riktigt tungt eller utför en viss övning många gånger, så uppstår det små bristningar i musklernas fibrer och vävnad. När man sedan vilar får kroppen en chans att reparera dessa minimala skador och gör det med hjälp av proteiner, som Glutamin är en beståndsdel av, så att man bättre ska klara av nästa pass. Det är en ren överlevnadsfunktion som går långt tillbaka till våra liv som grottmänniskor då ökad styrka var en nödvändighet för att man skulle klara sig i den tuffa världen.

Om man har bestämt sig för att träna eller är inne i en extra intensiv träningsperiod så händer det lätt att kroppen tar slut på sina näringsdepåer med följd att man antingen känner sig trött och skakig under eller efter träningstillfället eller att man känner en slags vardagsutmattning där allt känns som ett enormt projekt.

Man får inte heller några resultat av träningen i sig, då kroppen måste jobba hårt på det lilla den har och därmed inte fokuserar på någon som helst form av tillväxt, utan snarare försöker bibehålla organens normala funktioner. Det är just därför som träningsexperter alltid betonar vikten av vila, då det är under den perioden som de verkliga resultaten sker och inte under passet i sig.

Kan man överdosera?

Eftersom våra kroppar består av så stora mängder Glutamin är det extremt svårt att överdosera, och därför anses det vara ett säkert ämne att konsumera som kosttillskott.

  • Det enda egentliga undantaget är individer som lider av nedsatt leverfunktion.
  • Man har också märkt att människor som länge tagit höga doser av Glutamin och sedan slutat blivit mer mottagliga för infektioner.
  • Precis som att det alltid är en bra idé att gradvis öka ett intag bör man därför även successivt minska det.
  • En mindre biverkning av ett alltför högt Glutamin-intag kan vara att man blir lite förstoppad, men det problemet avhjälps lätt genom att man dricker mycket vatten.
  • I ytterst sällsynta fall har också lätt illamående eller huvudvärk rapporterats, men de är alla snabbt övergående om man bara minskar på intaget.

En fördjupande genomgång av L-Glutamin (eller bara ´´Glutamin´´ som vi kallar det)

Är det någon som inte ska ta Glutamin?

Även om det inte finns några direkta biverkningar att tala om så kan personer som har problem med matsmältningsorganen eller levern ha nedsatt förmåga att ta upp Glutamin. Det innebär att ett tillskott inte tillför något extra och att det därmed inte höjer kroppens nivåer av Glutamin på ett märkbart sätt. Man brukar också avråda gravida från att ta extra Glutamin av den enkla anledningen att det inte forskats tillräckligt mycket om ämnet i samband med graviditet.

Glutamin som kosttillskott

Alla människor behöver Glutamin för cellernas fortlevnad, tillväxt och utveckling och även om man har bra kostvanor händer det att man får lite brist när man jobbar eller tränar mycket, är stressad eller helt enkelt har för många järn i elden. Ett tillskott med Glutamin ger kroppen en välgörande dos av det livsviktiga ämnet, men man bör vara noga med doseringen och alltid konsultera en läkare om man har hälsoproblem eller vill börja ta extra mycket av ett visst ämne.

Vi har samlat ihop en lista på våra fem favoritprodukter med Glutamin men det finns även många andra på marknaden. Varje tillskott är inriktat på specifika livsstilar och behov, och det är viktigt för oss att du känner att du får den produkt som optimalt passar dig.

1. Core Glutamine

Core GlutaminPulver

CORE Glutaminpulver är ett högkvalitativt alternativ till bra pris

Det här är en fantastiskt Glutaminprodukt från Healthwell som innehåller ett extra högt koncentrat av den rena aminosyran och som är perfekt för dig som tränar hårt och mycket. Om du gillar att verkligen pumpa så bidrar detta kosttillskott till den vätskeansamling som sker i musklerna när man kör hårt, och resultaten blir märkbart förbättrade.

En stor favorit bland träningsfantaster men också människor som i övrigt behöver prestera mycket.

Diet och deff

Har man gått in i en period där man vill sänka kroppsfettet, antingen då man deff-tränar eller helt enkelt vill gå ner i vikt, så är det särskilt viktigt med extra Glutamintillskott då man kan få brist i depåerna.

Eftersom Core Glutamine är ett pulver tas det lätt upp av kroppen och tillåter dig att öka och sänka dosen precis som du vill. Inför ett hårt pass kan man ta en extra skopa medan man under vilodagarna i stället bör ta en på morgonen och en innan man går och lägger sig.

 

2. Core Glutamine Caps

Även det här är en produkt från Healthwell som främjar muskelpumpandet på ett maximalt sätt och kapslarna har blivit mycket populära bland människor som verkligen gått in för sin styrketräning liksom de som går på dieter. Att underlätta återhämtandet efter ett tungt pass är essentiellt för att muskelomfånget och styrkan ska öka, liksom att hitta en bra balans som hjälper kroppsorganens funktioner.

Enkelt intag

Med Core Glutamine Caps behöver du inte väga och mäta ditt intag utan kosttillskottet tas enkelt genom att man sväljer tre kapslar på morgonen och tre på kvällen, helst på tom mage och gärna alldeles innan träningspasset om du är på väg till gymmet. En produkt som gör livet lättare och fysiken mer imponerande!

 

3. Healthwell Glutamin Pulver

Den här Healthwellprodukten främjar också musklernas tillväxt men är även utformad att boosta immunförsvaret. Om man är mycket stressad eller tränar hårt kan kroppens försvar ibland försämras tillfälligt då all energi istället måste läggas på prestationen. Med det här pulvret kan du hjälpa din organism på traven och det är enkelt att ta om man blandar det med valfri dryck, särskilt sådan som är baserade på citrus som döljer pulvrets smak.

För ett ordentligt försvar

När man har ett försämrat immunförsvar yttrar det sig ofta i att man lätt blir förkyld eller får olika infektioner som är svåra att skaka av. Glutamin gör det lättare för kroppens naturliga vapen mot dessa symptom och passar att ta under perioder där man känner sig lite utbränd eller fysiskt utmanad.

 

4. Holistic Glutamin

En pulverprodukt med högkvalitativt Glutamin för människor som har mycket att göra och gärna tränar regelbundet. Den extra dosen av den värdefulla aminosyran ger kroppen möjlighet att förbättra sin styrka och uthållighet, vilket är ett välkommet bidrag i dessa hektiska tider.

Dosera efter ditt behov

Holistic Glutamin är enkelt att anpassa efter varje individs dagliga behov och den rekommenderade dosen är 1-3tsk som blandas ut i ungefär ett halvt glas vatten eller juice max två gånger om dagen, gärna på tom mage. Om man bara är ute efter en allmänt bra och balanserad hälsa och ett starkt immunförsvar räcker det med den lägre dosen, men om man har ett stressigt liv eller tränar mycket kan det vara bra att gradvis öka till den högre. Man kan också ta lite extra under vissa perioder, till exempel inför en hård vinter eller när alla på jobbet går omkring och nyser.

 

5. Better You Premium EAA

En mycket bra allroundprodukt där man både tillfört Glutamin, vitamin B6 och olika mineraler för främjandet av musklernas och kroppens hälsa. Då många upplever att Glutamin inte smakar så gott har man smaksatt den med två olika kombinationer: jordgubbe och kiwi eller päron och krusbär, som tillför exakt den sötma och syrlighet som behövs för att man inte skall känna av Gluteinet.

Rödbetor och mineraler

Den här produkten är också tillsatt med rödbetspulver då denna fantastiska växt innehåller massor med bra ämnen, som A, B och C vitamin liksom zink, järn och magnesium som alla samverkar för en starkare kropp och ett bättre försvar. Då Glutamin kan ha en lätt förstoppande effekt har man också tillfört kokosvatten vid framställningen och tack vare dess höga halter av elektrolyter blir det extra lätt för kroppen att ta till sig vätska. Energi, styrka och en motivation utan like!

 

Publicerad: 2019-04-16
Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:30
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Ge din syn på Glutamin
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu