GABA - för god sömn och lugna nerver

GABA är den rejält förenklade förkortningen för gammaaminosmörsyra, som på engelska heter Gamma-AminoButyric Acid och som är en av hjärnans och nervernas bästa vänner. Hjärnan skickar ständigt signaler till olika delar av våra kroppar för att de skall göra saker, till exempel hålla i saker, gå, äta och tala men också att tänka, minnas och resonera. Allt detta styrs genom elektriska impulser som skickas i hög hastighet och medan vissa är medvetna, som att lyssna uppmärksamt eller att utföra en bicepscurl, är andra omedvetna, som hjärtats slag. smärta när man skadar sig eller oro då man känner sig stressad.

För att signalerna skall skickas precis dit de ska finns den hämmande substansen GABA, vars främsta uppgift är att se till att nerverna inte överreagerar eller att intilliggande nervceller aktiveras av signalen. Det är som när man kommer hem och sätter på en lampa – det är ju en specifik ljuskälla som skall tändas och inte alla i rummet eller i hela huset! Skulle det hända på en gång kan till och med en propp gå, och på ett liknande vis kan hjärnan och nerverna få en kortslutning om det inte finns tillräckligt höga GABA-nivåer som kan bromsa signalernas framfart.

Vad händer när det inte fungerar?

huvud och hjaerna

GABA hjälper bland annat hjärnan att fungera ordentligt

Det finns vissa faktorer som kan få GABA att inte fungera ordentligt, och därmed tillåta att fel eller för många nerver aktiveras okontrollerat. Det resulterar framförallt i neurologiska problem och kan bland annat påverka minnet, då det är GABA som ser till att det finns en koppling mellan lång- och korttidsminnet. En frisk människas hjärna minns både det som hände för länge sedan och det som hände nyligen, medan en skadad eller undernärd sådan kan ha allvarliga minnesförluster eller endast komma ihåg saker som hände för länge sedan. Om GABA nivåerna är låga kan man också uppleva oro och sömnlöshet, då nerverna går på högvarv, vilket i sin tur kan leda till olika hälsoproblem.

För närvarande pågår det forskning om hur GABA som kosttillskott skulle kunna hjälpa människor som lider av epilepsi och okontrollerade spasmer, då dessa tillstånd har med ”elektriska snedtändningar” i hjärnan att göra, och att nerverna helt enkelt blir plötsligt överstimulerade. Även personer med kronisk smärta kan dra fördelar av ämnet, inklusive menssmärtor, liksom de som lider av extrem överaktivitet och koncentrationsbrist, som i fall av ADHD.

Påverkar vikt och träningsresultat

GABA påverkar en människas nervsystem men också hennes blodtryck och metabolism.

Därför har man sett ett samband mellan GABA och vikt, då människor med bra nivåer bränner fett bättre och dessutom kan träna mer optimalt då muskler och leder får exakt de rätta nervsignalerna.

Var finns GABA?

Det finns viss kost som innehåller bra mängder med GABA och bland de bästa matvarorna är de som har fullkorn i sig liksom sådant som växer under jorden, som till exempel kålrötter, potatis och rotfrukter. Andra bra källor till GABA är frön och bladspenat, liksom mandlar, tomater och olika former av bönor och linser.

Vad påverkar GABA negativt?

Eftersom GABA är en signalsubstans och påverkar en människas minne, temperament och känslotillstånd är det ett ämne som påverkar det centrala nervsystemet. Typiska motverkande substanser som saboterar halten av GABA i kroppen är alkohol och olika droger, vilket inte minst är märkbart både vid tillfällig berusning eller långvarigt missbruk då både motorik och minne försämras på ett mycket påtagligt vis.

Man kan också få försämrade värden av en bristfällig kosthållning och om man inte tränar regelbundet.

Kan man få biverkningar?

GABA är ansvarigt för att nervsignalerna inte skall gå för snabbt eller sprida sig till fel ställen och typiska symptom på att man har för höga nivåer av ämnet är hjärtklappning, andfåddhet och en känsla av hyperaktivitet.

Ta det därför alltid lugnt när du börjar ta kosttillskott och börja gärna med en mycket låg dos som du gradvis kan öka på lite grann.

Information om GABA i videoformat

GABA som kosttillskott

Som ett extra tillskott har GABA framförallt lugnande effekter och är mycket bra för människor som lider av sömnproblem, känner sig hängiga eller lite nervösa. Man kan dock få för mycket av det goda så konsultera en läkare innan användning och sluta eller minska genast intaget om du märker symptom som en ökad puls eller andfåddhet.

Då GABA leder till bättre sömn är det en god idé att ta medlet på kvällen och det brukar räcka med att man tar kosttillskottet en gång om dagen. De här produkterna främjar precis det lugn och den kvalitativa sömnen som alla människor behöver.


1. Healthwell GABA 500

Vår favorit när det gäller nerver och livsenergi är denna produkt från Healthwell som inte bara innehåller en extra hög dos GABA utan även vitamin B6, som är ett fantastiskt ämne mot utmattning, allmän trötthet och som ser till att hormonerna hålls i balans. Kombinationen gör allt för att hålla nervsystemet i tipptoppform, ger en känsla av lugn och harmoni och främjar god och kvalitativ sömn.

Helt vegetabiliskt

Kapslarna är tillverkade i Sverige och är helt vegetabiliska, så produkten passar alldeles utmärkt för vegetarianer och veganer. En eller två kapslar innan man går och lägger sig är en perfekt dos för en vuxen, normalaktiv individ, och det är alltid att föredra att man börjar med den lägre dosen. 

Till Butik
139 kr

2. Thorne PharmaGABA-100

Ett helt naturligt kosttillskott särskilt utformat för att ge bra sömn och lugna nerver med allt vad det innebär. Många människor lider av stressymptom och oroskänslor och bland det första som drabbas är det sömnens kvalitet. Får man inte sova ordentligt presterar man sämre, vilket i sin tur kan leda till ytterligare oro, och så vidare.

Utvilad och lugn

Genom att ta mellan en och tre kapslar om dagen ger man sina nerver en extra dos om 100mg/kapsel, vilket hjälper dem att skapa en balanserad ro i kropp och själ. Produkten lämpar sig särskilt bra för personer som går igenom en tillfällig tid av stress och obalans och känner att de inte lyckas bli av med sina oroskänslor av sig själva. 

Till Butik
379 kr

3. Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin

En smart produkt som kommer i form av en pumpflaska och som kombinerar GABA med L-teanin, ett vegetabiliskt ämne som bland annat ger grönt te dess unika smak och som också verkar nervlugnande. Pumpen gör det också lätt att dosera enligt eget behov.

Lätt att ta

Det här är en produkt som lämpar sig extremt bra för människor som inte gillar att ta tabletter eller kapslar. Allt man behöver göra är att pumpa tillskottet på tungan 2-4 gånger och sedan hålla det i minnen i ungefär en halv minut. Ta helst Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin en halvtimme innan måltid och den bästa tidpunkten för människor med sömnproblem är framemot kvällen för en god natts sömn. 

Senast Uppdaterad: 2019-10-21 15:26:34

Ge din syn på GABA
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu