Kolloidalt silver - Nyttigt eller livsfarligt?

De flesta hälsokostaffärer och apotek har flera märken av kolloidalt silver och du kan självklart hitta en stor mängd information om kolloidala silverfördelar på Internet. Tyvärr är informationen däremot förvirrande eftersom många källor har konfliktförhållanden. Nedan ger vi vår egna syn på detta och rekommenderar de produkter vi föredrar. 

Vad är kolloidalt silver?

Detta är små silverpartiklar i metallisk form som ingår i vissa lösningar. Ibland kan de också finnas som joner i till exempel saltlösningar. Kolloidalt silver har främst använts för att läka sår och döda mikroorganismer då det har visat sig ha en antimikrobiell effekt och genom att tillverka plåster och salvor med silverjoner, dödar det bakterier. Detta är dock enbart i form av silverjoner medans silver i metallisk form inte har någon som helst effekt på mikroorganismer. Men det förekommer som färgämne vid namnet E 174. 

Istället tror man att det kan ha skadliga effekter, speciellt på längre sikt. Partiklarna i kolloidalt silver benämns som nano partiklar och är mycket små. Man vet egentligen inte tillräckligt om dem och detta är en av anledningarna till att man avlägsnar dem från livsmedel eller förpackningar. Man vet dock att de reagerar lätt med andra typer av ämnen och att de möjligen skulle kunna förändra celler och binda proteiner. Dock är detta under utredning än så länge.

Idag förekommer det endast i EU som vattenreningsprodukt men folk har också intagit det för att motverka fotvårtor genom att badda på det. En del tar också på det på fotsvamp och andra ytliga åkommor.

I USA har kolloidalt silver varit tillåtet sedan 1800-talet och folk har druckit det mot åkommor som magsjuka, förkylningar och annat för att det sägs ha en bakteriedödande effekt. En del har också använt det som tandvård genom munskölj. Man brukar också säga att kolloidalt silver minskar cane och rosacea samt skyddar mot och läker brännskador. Det går så långt som att anta att kolloidalt silver har effekt på förstorad prostata och att det botar psoriasis och eksem.

Förutom vid åkommor och konserveringsmedel, har man även tillverkat en drink som kallas för silvergrogg. Den består av brännvin, vodka, tequila och lite kolloidalt silver i lika många delar. Denna drink sades motverka infektionssjukdomar och dracks av förkylda människor tills nyligen.

Historia om kolloidalt silver

Redan hos de antika grekerna använde man koppar och silver för att bota allehanda sjukdomar. Främst handlade det om sår och infektioner. Man förvarade också mat och drycker i silverkärl för att bibehålla fräschheten. Även vikingarna följde i deras fotspår och använde sig av dessa ämnen på skeppen för att undvika spridningar och för att avlägsna alger på skeppen. Under medeltiden använde man silvernitrat för att motverka nervsjukdomar som epilepsi och syfilis. Man droppade det också i nyföddas ögon för att ta död på eventuella bakterier. Detta silvernitrat kallas för lapis och har också använts flitigt mot fotvårtor. I vården har man även brukat det i brännskadevården. Dock gör man det inte längre, eftersom det numera anses farligt. Numera är det antibiotikan som har ersatt silvret men man kan fortfarande köpa salva.

Under 1800-talets vilda västern i USA brukade man lägga silvermynt i mjölk för att den inte skulle surna. I Argentina använde man sig också av dessa silverjoner för att konservera vin, men numera används sulfiter istället. Just kolloidalt silver uppfanns i samma tids era på 1800-talet och började då användas inom läkemedelsindustrin som bakteriedödande medel. Man antar att det under den tiden fanns inte mindre än 90 läkemedel som alla innehöll silver. De byggde också på silvernitrat och slutade inte tillverkas förrän penicillinets inträde i början på 1900-talet. Ända fram till 40-talet användes silvret flitigt men började sedan ersättas mer och mer av antibiotika och penicillinet.

Kolloidalt silver inom hälsokost

Trots det vi nämnde ovan, har kolloidalt silver länge ingått som en del i hälsokostbranschen och alternativmedicinen. Dock är det både i Sverige och övriga Europa numera olagligt att sälja det som kosttillskott. I andra delar av världen har det fått ett rykte om sig att kunna bota cancer och ebolaviruset men detta saknar helt grunder. Silverjoner är en av de mest giftiga tungmetallerna och de har än så länge bara ingått i sårsalvor. Det är förmodligen därför de också ingått i kosttillskott, då silver överlag ansågs kunna läka sår och inre åkommor samt motverka infektioner. Detta anser Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen inte längre stämmer och faktum är att de menar att silvret gjort mer skada än nytta om man intagit det i kroppen. Den vanligaste sjukdomen är missfärgningar som argyria där man till slut blir helt silverfärgad själv. Dock har detta endast klassats som kosmetiskt och inte som fysiskt farligt.

Kolloidalt silver - ett omdiskuterat ämne

Det har blossat upp en hård debatt huruvida kolloidalt silver är farligt eller inte. Många hävdar att det gör otroligt stor nytta om man inte intar det hela tiden, medans andra aktörer, och då framförallt myndigheter och läkemedelsverk, anser att det inte har någon som helst effekt på hälsan. Dessutom sägs det vara skadligt för miljön.

Kolloidalt silver innehåller inga syror som silvernitrat gör och lösningen består till 99, 9 % vatten. Förespråkare menar att de inta skadar däggdjuren men är mycket effektivt på encelliga parasiter, svampar, vårtor och virus. Silvret i kolloidalt silverlösning måste också vara helt rent och fritt från legeringar. Partiklarna måste vara de allra minsta. Rent silver ska vara ofarlig för däggdjursceller och inte orsaka cancertumörer och liknande. Det är också när man blandar silver med andra ämnen som de färgar eller fräter. Därför är kolloidalt silver helt ofarligt, menar många.

Dock är myndigheterna inte alls överens med detta. Silver behövs inte alls för att kroppen ska fungera och det finns inte något som helst bevis för att det skulle bota virussjukdomar och förkylningar. Eftersom silver är en tungmetall och därför giftig, menar man att det kan vara rent skadligt för folk och natur, även om det inte förekommit några känd förgiftningsskandaler i landet.

Idag har antibiotikan ersatt det kolloidala silvret och man vet alla att bakterier kan utveckla resistens mot penicillin. Man antar också att bakterier borde kunna utveckla resistens mot kolloidalt silver, men detta är fortfarande under utredning.

Precis som bakterier som ständigt utsätts för antibiotika och andra ämnen kan bli resistenta, kan de även bli resistenta mot silvret. Kolloidalt silver med sina silverjoner har en bakteriedödande effekt och det medför att bakterier också till slut kan utveckla resistens mot det. Dessa kan i sin tur bli ytterligare resistenta mot antibiotika. Men förespråkare vill visa att bakterier har svårare att bli immuna mot kolloidalt silver än av vanlig antibiotika och därför borde detta vara säkrare. Kolloidalt silver är också skonsammare mot tarmfloran; något som antibiotika inte är. Många som har ätit antibiotika har upplevt magproblem och illamående till stor del. Detta beror på att antibiotika är starkare och även dödar goda tarmbakterier när det flyter igenom tarmen.

Ja, debatterna är många och anledningarna till att behålla kolloidalt silver är tydligen många. Det gäller att skaffa sig en egen åsikt och läsa mycket väsentlig information innan man förnekar det ena eller det andra. Hur som helst kan man numera inte längre köpa kolloidalt silver i de europeiska länderna som kosttillskott utan enbart som vattenrenare.

Olagligt att sälja kosttillskott med kolloidalt silver

EFSA som är den europeiska myndigheten som ansvarar för säkerheten i livsmedel, har inte kunnat säkerställa att kosttillskott som innehåller doser av kolloidalt silver är säkra att konsumera. Därför får man inte sälja kosttillskott som innehåller just detta silver.  Underlaget för det är inte godkänt ännu och det får alltså inte ingå. Man tar även upp huruvida nano partiklar får ingå i andra livsmedel och hitintills har de inte blivit godkända. Detta gäller även för förpackningar.

Dock får silver i fast metallisk form ingå som tillsatser i vissa livsmedel eftersom det då inte rör sig om nano partiklar. Även i vattenreningsprodukter får silver ingå eftersom det då rör sig om desinfektionsmedel som redan har funnits en tid på marknaden. Detta håller dock också på att utredas av myndigheten i EU och till dess den är klar, är det fritt fram.

Kosttillskott med kolloidalt silver har förr sålts av vissa aktörer men eftersom det numera är förbjudet, så har många av dessa aktörer börjat tillverka vattenreningsprodukter med silvret istället. Det används på så sätt att man lägger i ca 2 teskedar i vatten och rör om för att vattnet ska kunna drickas utan farliga bakterier. Detta är alltså än så länge acceptabelt och man kan undra varför det fungerar och det andra inte.

I USA säljs det fortfarande som kosttillskott och en annan av anledningarna till att silvret inte får ingå i ett kosttillskott, är att mineral måste vara kopplat till ett protein för att få kallas kosttillskott. Om silverjonerna binds till ett protein, ökar risken för argyria ännu mer.

Kolloidalt silver - farligt för miljön?

Kolloidalt silver skulle kunna påverka miljön negativt. Det beror också på i vilken form silvret förekommer; den fria silverjonen är den giftigaste delen. Silvret har tidigare varit ett problem i utsläppen från fotolabben och det förstör och skadar organismer i vattnet. Dock är jonerna inte giftiga på det sättet och det är just det som kolloidalt silver innehåller. För att göra diskussionen än mer intressant och omtvistad, får faktiskt akvariefiskar silver i form av medlet Fungistop, när de drabbats av bakterieangrepp eller svamp. Det är alltså svårt att vet hur farligt eller ofarligt det faktiskt kan vara.

Risker med kolloidalt silver

Det har påvisats att folk som intagit doser av kolloidalt silver, har utvecklat åkommor som argyria. Detta är visserligen ingen direkt sjukdom utan snarare än missfärgning som inte är speciellt rolig att leva med. Man utvecklar blågrå missfärgning av hud, ögonvitor och ibland även inre organ. Tyvärr är missfärgningen permanent och försvinner inte med tiden, inte ens om man skulle sluta med produkten.

Dosering om man ändå skulle vilja ta kolloidalt silver

Man brukar rekommendera att inte ta kolloidalt silver varje dag utan kanske 10 dagar per månad eller vid behov. Då gäller ca 5 ml eller en tesked. Silver i stora mängder under en kort tidsperiod kan däremot vara farligt och därför måste man följa angivelserna. Eftersom kolloidalt silver endast förekommer som kosttillskott i andra världsdelar och länder som exempelvis i USA, så  måste man räkna om i andra mått. Kolloidalt silver existerar i droppform och du kan alltså ta dem som du tar echinagard eller några andra läkemedel i droppform. När du känner dig hängig, trött eller har blivit drabbad av svamp eller sår, kan du då testa att antingen dricka lite kolloidalt silver eller ta en vattenrenare som innehåller ämnet.

Var finner man kolloidalt silver?

Eftersom det i Sverige numera är förbjudet att ta kolloidalt silver i direkt form, måste man nu köp en vattenrenare som kallas kolloidalt silver. Dock kan du naturligtvis beställa det från utlandet men då får du också räkna med att betala till tullar och fraktavgift. Se dock alltid till att köpa ditt kosttillskott av en auktoriserad återförsäljare och ett seriöst företag som säljer helt rent kolloidalt silver. Om man använder silver i metallisk form kan detta bli mycket farligt och man ska aldrig laborera för mycket med saker som man inte själv är säker på.

Tillverka ditt eget silver

Om man skulle vilja testa att tillverka eget kolloidalt silver, kan man faktiskt göra det men då måste man verkligen veta vad man håller på med. Konsulterar alltid en hälsoterapeut och använd den maskin som han eller hon rekommenderar. Apparaterna finns att köpa på nätet. För att kunna tillverka sitt egna kolloidala silver krävs elektrolys. Det innebär vatten och silver samt strömkälla och glaskärl. Vattnet som du ska använda ska vara helt rent och kallas för batterivatten och kan köpas på exempelvis Biltema. Man kan även använda sig av destillerat vatten men det avjoniserande vattnet är bättre. Det behövs också helt rent silver i tjocka långa trådar som säljs på internet. Silvret används som pluspolen i elektrolysen medans man även behöver en minuspol i form av en annan metall.

Du behöver också ett glaskärl som tål mycket höga temperaturer. Ta gärna borosilikatglas i 1-liters form. Använd aldrig metallkärl, keramik eller plats. Sist men inte minst behövs en spänningskälla och en strömregulator. Det här med strömmen kan vara lite klurigt eftersom man behöver reglera temperaturen regelbundet. Ju lägre ström desto längre tid tar hela processen men det är också lättare att kontrollera det hela. En strömregulator kan också tillverkas själv men om du vill ha ett säkrare men också dyrare alternativ, kan du skaffa dig ett labbaggregat.