Silica för skönhet och styrka

Silica är ett av naturens och människans viktigaste ämnen, kisel, då det spelar en stor roll i deras självaste struktur. Det är ett så kallat spårämne och har länge använts som ett kosttillskott för att främja allt från skelettets styrka och densitet till huden, hårets och naglarnas kvalitet. Det här är skolklassens tuffing, som både stöder och försvarar alla andra, och utan Silica skulle vi över huvud tagit inte kunnat existera.

En av de många funktionerna som Silica har är att främja kollagenproduktionen som är nödvändig för att hud och vävnader skall bevara sin elasticitet. Det håller våra kroppar unga och starka och låter oss njuta av livet till max! Det här reflekteras även i andra organismer och saker, då till exempel växternas gröda och utveckling är beroende på kislets existens och ämnet är en förutsättning i skapandeprocessen från till exempel lera till keramik eller från sand till glas.

Vad gör Silica?

Silica är ansvarigt för att våra kroppar skall kunna tillgodo se sig mineraler, som alla är livsviktiga för våra ben, ryggrad och organ. Spårämnet finns framförallt i vår bindvävnad, och är en viktig komponent för att förhindra skelettet från att bli uppluckrat och att vår huvudpulsåder, aortan, skall vara stark och funktionell. Det är också ett ämne som hjälper hela vårt matsmältningssystem, inklusive tarmfloran, och det ser till att immunförsvaret är i toppform. Och som om det inte räckte med alla dessa fantastiska, stödjande och uppbyggande funktioner så är det dessutom Silica som agerar som en slags balansvåg mellan kalcium och magnesium och ser till att det inte blir för mycket av det ena eller det andra. Som sagt, det här är en av de viktigaste grundstenarna i hela vår kropps och vår världs uppbyggnad.

Var finns Silica?

Silica återfinns överallt på hela jorden och kan utvinnas ur vitt skilda material, som till exempel i berg, lera, jord och sand, i växter som gräs och bambu och i självaste jordskorpan. Man får i sig ämnet genom att äta gröna grönsaker som bönor, kronärtskockor, sparris och spenat, frukter som bananer och mango, liksom i fullkornsbröd, pasta och brunt ris. Om man gillar öl så kan det också utgöra en källa till ämnet och knaprar man samtidigt i sig solrosfrön blir halterna ännu högre. Kisel är med andra ord något man framförallt får i sig genom att äta goda vegetabilier.

En videogenomgång som tar upp för och nackdelar med silica

Kan man få brist?

dåliga tänder

Dåliga tänder kan vara ett tecken på brist på silica

Många människor lider av Silica brist utan att vara medvetna om det, då symptomen ofta missförstås som andra hälsoproblem. Ett exempel är till exempel hål i tänderna som man kan förväxla med dålig munhygien, eller benskörhet som ofta betraktas som ett åldersproblem. Även om dessa problem kan uppstå på grund av hur man borstar tänderna eller att man åldras, så kan det också vara låga kiselhalter som gör att man drabbas av dem, och därför är det bra att äta en varierad kost och komplettera med tillskott. Det händer att personer som länge gått med brist på Silica upplever en dramatisk förbättring av bland annat håret, hudens och naglarnas kvalitet som alla blir starkare och mer elastiska efter en relativt kort tids användande.

Den moderna människans livsstil har också lett till risker för kiselbrist då det är ett ämne som bor i råa och oraffinerade material. En så enkel och vanlig sak som att man mal de sädesslag som innehåller Silica innebär att man förstör nästa hela innehållet och i princip all snabbmat saknar kiselresurser.

Biverkningar av för mycket Silica

Som med alla kosttillskott så bör man alltid konsultera experterna innan man ändrar hela sin mathållning eller vill tillföra extra vitaminer och mineraler, och det är även fallet med Silica. Det finns ett flertal biverkningar om man tar för mycket Silica och många läkare rekommenderar att man inte tar tillskottet under allt för långvariga perioder. En biverkning är att man kan få ökad produktion av urin, vilket i sin tur leder till att man förlorar mer vätska och till och med kan bli uttorkad. Ska man ta Silica bör man därför vara noga med att dricka rikligt med vatten varje dag.

Ytterligare en biverkning som har med uttorkningen att göra är att man kan få njurstenar, vilket är typiskt för människor som inte dricker tillräckligt mycket vätska. Ett tips på att hålla en bra vätskenivå är att ständigt ha en flaska vatten tillgänglig – drickandet kommer ofta på automatik, liksom att hålla utkik efter tecken på uttorkning som att urinen blir gulare.

Kisel och träning

Om man tränar regelbundet är det extra viktigt att ha en mycket balanserad kosthållning men ibland räcker den inte riktigt till hela vägen, särskilt om man är nybörjare eller har bestämt sig för att öka på träningspassen. Just Silica är en förutsättning för att senor, leder och brosk återbildas och stärks, då ämnet är en av beståndsdelarna i bland annat kollagenet som fungerar som kroppens sammanhållande kraft. Har man bra nivåer av kollagen innebär det också att man får finare och fastare hud, och med det en fräschhet och ungdomlighet som uppskattas av alla.

Klimakteriet och Silica

  • Benskörhet är något som främst drabbar kvinnor som genomgått klimakteriet och innebär att densiteten i skelettet uppluckrats. Då benen blivit mer porösa blir det lättare och bryta sig, och återhämtningen tar mycket längre tid. Man kan också bli ganska böjd av osteoporos, som sjukdomen egentligen heter, och till och med utveckla en så kallad gamnacke, där området nere vid nackens början böjs likt en puckel.
  • Eftersom kisel är ett slags byggmaterial så spelar ämnet en stor roll i ryggradens och skelettets funktion och därför är det särskilt viktigt för kvinnor i övergångsåldern att ha bra kiselvärden. Ämnet håller också hormonerna i balans och med det blir det en uppskattad hjälp för dem som har besvär på grund av menopausen.
  • På ett liknande vis kan samma hormonbalans hjälpa yngre individer som lider av problemhud och akne, och många hudkrämer mot utslag innehåller just kisel.

Vidare forskning om Silica

Eftersom Silica har en så uppbyggande karaktär så pågår det en hel del forskning om hur ämnet kan användas för att bekämpa sjukdomar som bryter ner bindvävnad i hjärnan och den övriga kroppen. Inom Alzheimers-forskning hoppas man på bra resultat, inte minst då kisel skyddar människan från aluminiumförgiftning som i sin tur anses relaterad till den neurologiska sjukdomen.

Silica som kosttillskott

För en frisk, stark och fräsch kropp och ett piggt sinne är ett kosttillskott som innehåller Silica en stor hjälp för många. Eftersom vi alla är olika, har vitt skilda livsstilar och varierande kroppstyper är det mycket individuellt vilket kosttillskott som passar en bäst. Man kanske vill köra en extra kur inför en stor idrottsprestation, genomgår en arbetsam period eller känner sig lite allmänt krasslig eller så vill man helt enkelt uppnå en bra balans i vardagen. Det är också mycket personligt hur man vill ta sitt kosttillskott, och här har vi sammanställt en lista på de 5 bästa produkterna som innehåller kisel.

1. Healthwell Silica

healthwell silica

Healthwell Silica

Kisel behövs för hela vår existens och i den här produkten får du precis det tillskottet du behöver för att benen och bindväven i huden, håret och naglarna skall bli så stark och uthållig som möjligt. En styrkekick både på insidan och utsidan för människor som sätter sin hälsa i första rummet.

En riktig favorit

Anledningen till att just den här produkten kommer etta på vår lista är att den passar alla typer av människor, inklusive veganer då den framställts av utvunnet bambuextrakt och därmed är helt naturlig.

Börja alltid med en kapsel om dagen, som du till exempel kan svälja med ett glas vatten, och efter en tid kan du ta två för maximal effekt.

2. Original Silicea

Ett rent kiseltillskott som lägger betoningen på ett friskt och vackert hår, starka naglar och en fin, elastisk och jämn hud. Skönheten börjar som bekant inifrån och med det här kosttillskottet läggs en bra grund för detta. Produkten är prisbelönt för sin positiva effekt på håret, både vad gäller hårstrånas styrka och minskat håravfall och många användare kan intyga de goda resultaten.

Rent och enkelt

Original Silicea kommer i form av kapslar som inte innehåller några som helst färgämnen eller konserveringsmedel och intaget är så enkelt som en kapsel om dagen. Det här är en tremånadersbehandling som man kan ta året om, men allra bäst resultat får man om man gör den på hösten eller våren så att man antingen är extra rustad för den tunga vintern eller fräschare än någonsin inför den härliga sommaren. Att ge kroppen ett bra försvar är ofta nyckeln till att undvika en hel del problem i framtiden.

3. Naturens Apotek Silica

Ett bra kosttillskott för dem som vill vara snälla mot sin hud, sina naglar och sitt hår. Naturens Apotek Silica är så bra för lystern och fräschheten att det till och med brukar kallas för ett skönhetstillskott. Man tar två tabletter om dagen och eftersom produkten innehåller vitaminerna B1, B2, B5, B6 och B12 får även blodomloppet, ämnesomsättningen och nervsystemet en skön behandling. Skönhet handlar inte bara om fåfänga utan om att vara glad och trygg i sig själv och att vilja le åt hela livet, och ingenting är väl bättre än att känna sig på topp?

4. Skip Hår, Hud & Naglar Pantoten + Silica

Ett kosttillskott som är inriktat på att skydda och bygga bindväven för den som vill ha starkt hår, fina naglar och en skön hud. Här finns det en varierad blandning av olika vitaminer och mineraler, med det är framförallt kisel och B5 som är huvudingredienserna, och med det får cellerna också extra styrka. Man behöver bara ta två tabletter om dagen i samband med en måltid och med det bjuder man kroppen på en styrkande kick, med tjockare hår, tätare och längre ögonfransar, starkare naglar och en skinande vacker hud.

5. Helhetshälsa KiselOptimal

En rent vegetabilisk produkt där man utvunnit kisel från bambu och som därför är perfekt för veganer som vill ha starkare hår och naglar. En extra bonus man får med det här tillskottet är att det främjar hudens fuktupptagningsförmåga, vilket ger ett synbart resultat då man en spänstigare och friskare hud kvalitet. En kapsel om dagen är allt som behövs för att man skall må och se bättre ut.

Publicerad: 2019-04-01 19:43:29
Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:37
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
125 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Ge din syn på Silica
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu