Q10 - hjärtats bästa vän

Q10, som också heter Ubikinon, är ett ämne som finns överallt i våra kroppar då det finns i precis alla celler med särskilt höga mängder i hjärtmuskeln och våra inre organ. Det är ett så kallat coenzym som inte upptäcktes förrän på slutet av 1950-talet och sedan dess har det intresserat forskare runt hela jorden då det har starka antioxidanta egenskaper och tycks hjälpa hjärtats och kärlens funktion på ett mycket effektivt sätt. Ämnet är också energigivande då det spelar en roll i att omvända föda till glykos och passar dem som behöver en liten extra kick i vardagen.

Var finns Q10?

Ubikinon produceras i vår egen lever, men det återfinns också i ett antal livsmedel. För veganer är den bästa källan fullkorn och rapsolja, men övriga personer kan få tag på det i fet fisk, som makrill eller lax och kött, särskilt inälvor.

Vad är Q10 bra för?

hjarta och pulsstreck

Q10 kan ha en positiv påverkan på hjärtat

Eftersom detta är ett ämne som upptäckts relativt sent så har man inte använt Q10 specifikt för huskurer eller inom traditionell medicin, men det betyder inte att ämnet inte haft en positiv effekt på människan sedan länge. Tvärtom!

Forskare har hittat höga mängder i framförallt hjärtat, njurarna, levern och i bukspottskörteln och allt tyder på att coenzymet har en viktig roll att spela i deras funktioner. Man har till exempel tillsatt Q10 åt personer som har problem med kärl och hjärta, som till exempel hjärtklappningar, återkommande tryck/smärta över bröstet eller högt blodtryck.

Förutom det verkar ämnet också kunna användas mot olika neurologiska degenerativa sjukdomar, som MS och Parkinsons, liksom bland människor som lider av svår huvudvärk eller migrän. Då Q10 är direkt kopplat till blodomloppet är det också något som kan hjälpa HIV patienter men också de som har olika blod- och muskelsjukdomar.

Bland de mindre kända effekterna som Q10 har är de som är relaterade till nedsatta funktioner som är relaterade till ålder eller sjukdomar. Diabetiker med dåliga värden får ofta problem med blodcirkulationen, vilket i sin tur leder till nedsatt nervfunktion och här har Q10 visat tecken på att kunna motverka denna negativa utveckling.

På ett liknande sätt kan äldre personer som under en längre tid fått försämrad syn som en del av det naturliga åldrandet återfå en avsevärd grad av sitt seende och människor som länge har varit sjuka kan hjälpas med ökade doser som tycks återge en del av livsgnistan. Sammanfattningsvis skulle man alltså kunna säga att detta coenzym bromsar vissa degenerativa processer och skyddar hjärtat och de inre organen, samt förbättrar energin hos alla.

Kan man få Q10 brist?

Det anses vara mycket sällsynt för människor att drabbas av brist på Q10 men i de fall som detta trots allt skett är symptomen framförallt trötthet, utmattning, ofta återkommande hjärtklappningar och i allvarliga fall spasmodiska episoder. Bland dem som har minskad eller utebliven mängd Q10 i sina kroppar är det vanligt att de är rökare då det har visat sig att tobaksrökningen avsevärt tar kål på coezymet.

Enligt vissa undersökningar finns det mindre mängder av ämnet hos människor som tar mediciner mot kolesterol, och därför kan läkare ibland rekommendera ett extra tillskott för dem som måste ta kolesterolsänkande läkemedel.

Finns det några biverkningar?

en tand cigarett

Rökning tycks kunna minska Q10-nivåerna i kroppen

Q10 är ett ofarligt ämne men om man får i sig för mycket kan det uppstå vissa biverkningar som dock snabbt går över om man minskar dosen. Till de vanligaste biverkningarna hör huvudvärk och vissa magbesvär, som till exempel kräkningar, illamående och en överdriven mättnadskänsla.

Det är dock mer frågan om obehag än en hälsorisk, men man bör vara uppmärksam med att inte ta mer än den rekommenderade dosen som står på förpackningen. Som är fallet med allt kan man själv låta vänja kroppen successivt genom att börja med mycket mindre mängder än vad som rekommenderas och sedan öka allteftersom.

Q10 som kosttillskott

Som kosttillskott är Q10 en mycket bra assistent till dig som vill skydda dina celler, stärka hjärtat och kärlen liksom piggna till lite extra. Vi har sammanställt en lista på våra fem favoritprodukter och de kommer alla med sina egna, unika egenskaper, ofta i kombination med andra ämnen som är bra för kropp och själ.

Var alltid noga med att följa den rätta doseringsmängden och konsultera en läkare om du lider av specifika hälsoproblem, är gravid eller ammar innan du börjar ta tillskottet. Om du mot förmodan skulle uppleva vissa biverkningar så kan det vara en god idé att dra ner på dosen och du kan också prova att sprida ut den till flera dagstillfällen så att din kropp med tiden kan vänja sig.

Vad händer om man tar Q10-tillskott dagligen under en längre tid egentligen? 

1. Healthwell Q10 Plus

Det här är en produkt med extra högt koncentrat av Ubikinon, hela 100mg per kapsel, och den har fördelen att man inte behöver ta tillskottet mer än en gång om dagen. Hjärtat och kärlen får en rejäl skjuts om dagen och eftersom produkten innehåller tillsatt C vitamin får även immunförsvaret och alla celler ett extra skydd.

Passar alla

Kapslarna i Q10 plus är helt vegetabiliska och lämpar sig därför för veganer. Vid framställningen har man sett till att de är små till storleken, och därför mycket lätta för konsumenten att svälja. Ett väldigt bra alternativ för dem som bara vill ta en kapsel om dagen samtidigt som de får en hög dos av Ubikinon.

2. Healthwell Q10

En bästsäljande produkter som innehåller 30mg av det skyddande och välgörande coenzymet. Kapslarna, som antingen kommer i förpackningar om 20, 120 eller 180st, är tillverkade av vegetabiliska ämnen och deras lilla storlek gör dem mycket lätta att svälja.

Hjälper kroppens upptagningsförmåga

Eftersom Q10 är ett fettlösligt ämne har man tillsatt solrosolja för att kroppen lätt skall kunna gotta åt sig det, och den rekommenderade dosen är en kapsel om dagen som man tar i samband med en måltid. Det spelar ingen roll om det är frukost, lunch, middag eller mellanmål men det är bra att vara konsekvent med tidpunkten eftersom doseringen är utformad att fördelas jämt och regelbundet.

Eftersom produkten innehåller relativt låga mängder Q10 är det här en bra start för den som inte tagit kosttillskottet förut.

3. Helhetshälsa Q10

Precis som namnet utlovar så har de här kapslarna utformats för att ge den som tar den en stärkt allmänhälsa, vilket är guld värt i dessa stressiga och utmattande tider. Att må bra är ett privilegium som inte är att förkasta! Om man känner sig lite utarbetad eller att åldern börjar ta ut sin rätt är det här ett medel som kan ge en ny pigghet och styrka. En kapsel om dagen i samband med vilken måltid man vill är allt som behövs, och snart kommer energin komma krypande tillbaka.

Enkelt och snabbt

Eftersom Alpha Plus CoQ10 har specialtillverkade kapslar för snabb och enkel upptagning av coezymet får man i sig en bra mängd, hela 50mg, om dagen. Kapslarna är lättare att välja än tabletter men om man vill kan man också hälla ut innehållet i föda, som en smoothie eller yoghurt, och på så sätt konsumera det utan några som helst problem

4. Great Earth Coenzyme Q10

Energi och cellskydd handlar allt om i denna utmärkta produkt, som förutom Q10 även innehåller selen och ett antal hälsofrämjande vitaminer. Kombinationen ger ett fantastiskt bra allroundskydd som låter kärl och hjärta fungera normalt, piggar upp och främjar immunförsvaret; alla egenskaper för ett lyckligt och kvalitativt liv. Personer som lider av hjärtklappningar brukar märka att de avtar med hjälp av det här kosttillskottet och den rekommenderade dosen är en kapsel om dagen i samband med måltid.

En bra kombination med vitaminer

Great Earth Coenzyme Q10 innehåller, förutom Ubikinon, hela tre vitaminer. Först och främst C vitamin, som är ett dundervitamin som förhindrar cellernas åldrande, främjar immunförsvaret och ger härlig energi. Vitamin B12 är ett enormt viktigt vitamin för våra kroppar då det är ansvarigt för att bilda nya röda blodkroppar och med det förhindra blodbrist. Vitamin E är nyttigt för både ögon och immunförsvar, ger ett viktigt skydd åt hjärtat och har anti-inflammatoriska egenskaper.

Slutligen finns det även selen i dessa kapslar, ett grundämne som är bästa kompis med E vitaminet och som tillsammans förhindrar cellernas åldrande och är mycket bra för både hår och hud. Som om det inte räckte med allt detta så innehåller produkten även Piperin, eller Svartpepparextrakt, som stimulerar ämnesomsättningen.

5. Alpha Plus CoQ10

En mycket snäll produkt som gör precis det som den utlovar: skyddar cellerna genom att motverka att de tröttas ut, främjar hjärtats och kärlens hälsa och hjälper ditt allmänna välbefinnande. Eftersom eventuella biverkningar ofta har med matsmältningen att göra bör man ta de här kapslarna i samband med måltider, och den rekommenderade dosen är max tre gånger om dagen.

Inte bara Q10

En av de stora fördelarna med Alpha Plus CoQ10 är att den också innehåller selen och vitamin E. Selen är ett naturligt ämne som verkar som en antioxidant och motverkar förändringar i hjärtmuskeln och kan ge extra motståndskraft mot vissa former av cancer. Vitamin E, å andra sidan, skyddar inte bara hjärtat utan ger styrka åt hela immunförsvaret och har länge använts för att bromsa åldrandeprocessen. Tillsammans utgör alla dessa ämnen en cocktail som främjar hälsan till max och bevarar ungdomligheten inifrån och ut.

Publicerad: 2019-04-02
Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:37
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
136 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Ge din syn på Q10
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu