Maltodextrin

Maltodextrin är en snabbverkande typ av kolhydrater som tas upp omedelbart av kroppen och därför är mycket populärt bland atleter som sysslar med långa och tuffa träningspass. Behöver man bränsle omedelbart, utan några om och men, är det här en verksam produkt som ofta används i framställandet av olika energi- och sportdrycker.

Men vad händer med kroppen när man får i sig maltodextrin? Är det nyttigt eller farligt och kan vem som helst ta ämnet? Finns det olika sorter och hur mycket ska man ta? Här får du svar på några av de vanligaste frågorna.

Vad är maltodextrin

”Malto” i ordet maltodexitron kommer ifrån ordet maltos, som är en dubbel, sammansatt sockerart, eller disackarid som det heter på vetenskapsspråk, vilket betyder något som är framställt från två olika sorters socker och som bildas när man smälter kolhydrater. Andra exempel på disackarider är laktos och sukros, som framställs från mjölk och sockerrör respektive, medan enkla sockerformer, monosackarider, till exempel är fruktos som för det mesta kommer från olika frukter och vissa rotfrukter.

Maltodextrin framställs i nedbrytningsprocessen av kolhydraterna i vissa naturliga livsmedel som ris, potatis och havre men framförallt majskorn som odlas särskilt för syftet. Under en process som kallas för vätning får de skördade kornen komma i kontakt med vatten och efter en kortare tid börjar de gro. Så småningom torkar man groddarna med varmluft och medan det här pågår uppkommer enzymer som i sin tur kan användas för att utvinna olika typer av stärkelse, där maltos är den främsta.

Med andra ord är maltodextrin ett slags socker som ser ut som ett vitt pulver och det används i olika matvaror och drycker, men också hårvårdsprodukter, för att fylla ut konsistensen och ge en arom av sötma. Andra sötningsmedel i livsmedel är till exempel honung, fruktos och sorbitol, förutom vanligt socker, och det som skiljer dem sinsemellan är bland annat det glykemiska indexet som de har, hur de smakar och hur många kalorier de innehåller. Vitt skilda produkter som sportdrycker, chips och godis kan alla innehålla maltodextrin och ett av det här sötningsmedlets främsta karaktärsdrag är att det tas upp mycket snabbare av kroppen än vanligt socker eller andra sackarider då det är lättare att smälta och därmed är snällare mot magen.

Några ord om glykemiskt index

glykemiskt index graf

Begreppet snabba kolhydrater menas egentligen med att kroppen snabbt & enkelt kan omvandla ämnet till energi

Säger man socker så tänker de flesta på den söta smaken som detta ämne har, och man associerar det till bland annat godis, bakverk och läsk. Samtidigt vet vi alla att det inte är nyttigt med för mycket socker, då man kan få hål i tänderna och gå upp i vikt om man äter för mycket, och att man till och med kan bli beroende av det. Men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi konsumerar söta produkter och varför kan man både dra nytta och fara illa av dem?

Våra kroppar bryter ner kolhydrater när vi äter dem tack vare det insulin som produceras av bukspottskörteln. De omvandlas bland annat till glykos, som transporteras via blodet och ger oss den energi vi behöver för att över huvud taget kunna existera. Vi behöver energi för att kunna röra på oss och prata, men också för att kunna tänka och för att våra inre organ ska fungera. Får man i sig för mycket glykos som omvandlas en stor del till fett, med resultat att vi går upp i vikt, medan för lite får oss att bli orkeslösa och svaga. Hemligheten är med andra ord att finna den rätta balansen.

Då olika livsmedel innehåller olika mängder kolhydrater så påverkar det vårt blodsocker i mer eller mindre grad, och för att hålla någorlunda koll på detta så har en gradskala som kallas för glykemiskt index, förkortat GI, framställts för syftet. Ju högre värdet är desto mer blodsocker får man i sig och målet är alltid att hålla det lågt och jämt så att man ska må så bra som möjligt. Man brukar indela det glykemiska indexet i fyra kategorier: lågt, medel, högt och superhögt där lågt är allt under 70 och superhögt är allt över 110. Till den lägre delen av skalan hör ofta mat som bönor och grönsaker medan den högre skalan innehåller saker som läsk, vitt bröd och potatis. Ju snabbare kolhydrater mat innehåller desto snabbare och högre skjuter blodsockret i taket, medan lägre varianter utsöndrar mindre nivåer av energi över längre tid. Man kan jämföra det med att köra bilen i ilfart med pedalen i botten och med det bränna slut på bensinen på nolltid, eller att hålla en lugn fart och därför kunna köra längre men också stabilare och tryggare.

Föräldrar som ger sina barn godis brukar ofta tala om ett sockerrus där barnen plötsligt blir fulla av energi och springer runt, gapar och skriker och beter sig allmänt hyper – för att sedan krascha och bli trötta och griniga. Det här beskriver ganska bra vad som händer när man får i sig snabba kolhydrater, då blodsockret skjuter i höjden.

Bland de många sötningsmedel som finns ute på marknaden är dag är de med lägst GI bland annat Stevia, som har 0 och Xylitol, som har 8. Till mitten på runt 70 hör agave-sirap och honung, medan strösocker har 97. Maltodextrin ligger på 105 och man kan komma upp till ännu högre nivåer om man får i sig en större mängd!

Glykemiskt index och träning

Rent instinktivt så förstår vi alla att ett högt GI inte är särskilt bra för oss och att vi borde gravitera mot de matvaror och sötningsmedel som ger låga värden. I vardagen är det precis så vi bör tänka, men när det kommer till träning är det en helt annan femma. Under ett träningspass förbrukar vi ju mer energi än vanligt, och ju hårdare träningen är desto mer energi behövs. Till det kommer det faktum att kroppen tillfälligt slutar producera insulin under passet, och även under en tid efteråt, vilket gör att snabba kolhydrater ger en energi-boost utan like. Om man i stället konsumerar långsamma kolhydrater som hinner kroppen inte med, varav den tröttas ut snabbare och man helt enkelt tappar orken. Ett typiskt symptom på att energin håller på att ta slut är att man kan bli lite skakig och kallsvettig och känner att man inte orkar fortsätta mycket längre till. Den här känslan kan hålla på en bra tid efter passet och underlättas snabbast om man äter något, helst med extra energi.

Om du sysslar med intensiv träning, antingen i form av många, tunga lyft eller i aktiviteter som tar lång tid, till exempel löpning eller skidåkning, så kan du behöva extra energi för att kunna hålla nivån på topp hela passet igenom. Det är här, som maltodextrin kommer in i bilden!

Vissa menar på att man ska göra allt för att undvika maltodextrin. Bland annat pga dess extremt höga GI.

Maltodextrin och träning

Det finns en stor mängd kosttillskott för människor som tränar mycket och regelbundet som innehåller maltodextrin, inklusive sportdrycker och pulver. Det här är alltså produkter som är specifikt framställda för personer som vill få bättre resultat under träningen genom att orka mer och längre, och inte något som stillasittande personer bör ta.

När man tar maltodextrin så fylls musklerna snabbt med den nödvändiga glykos som de behöver för att kunna arbeta. Har man depåerna fyllda så orkar man mer men det handlar alltså om en tillfällig boost under och efter träningen som sedan ebbar ut och försvinner. Boosten ger styrka under själva passet men bidrar också till återhämtningen efteråt. Man bör aldrig glömma att just återhämtningen är en lika viktig del som det man gör under träningen, och det är tack vare den som vi blir starkare, snabbare och mer uthålliga. Av den anledningen brukar de som använder maltodextrin konsumera en tredjedel inför eller under passet, oftast som en dryck då de som tränar hårt också behöver mycket vätska, och sedan två tredjedelar i en proteindryck efteråt så att kroppen kan reparera sig ordentligt.

Varför Maltodextrin?

en man som loptranar

Maltodextrinpulver i vattenflaskan kan hjälpa till att orka med längre träningspass

Som redan nämnts så finns det ett stort antal produkter som innehåller olika typer av sötningsmedel, så varför är just maltodextrin så populärt i träningssammanhang? Förutom att vara ett ämne med högt glykosindex så är det här också ett ämne som tas upp extra snabbt av kroppen då det är mycket lättsmält. I framställningsprocessen av maltodextrin så är sockret redan nedbrutet, varav det inte behöver genomgå någon extra matsmältningsprocess, och därmed skjutsas det direkt ut i systemet. Det innebär också att maltodextrin är skonsammare mot magen än många andra ämnen, och att man kan ta mer av det än till exempel vanligt socker.

En av de största fördelarna med maltodextrin är att just att man kan dricka ett ganska högt koncentrat utan negativa konsekvenser för magen, vilket passar särskilt bra om man inte vill dricka stora mängder vatten under själva träningen. Det här gäller alla typer av träning, men framförallt dem som håller på med högintensiva aktiviteter som löpning, längdskridskoåkning, crossfit och längdskidor. Du har säker sett hur deltagarna i Vasaloppet eller olika marathonlopp bara tar en klunk dricka här och där, då för mycket vatten kan leda till problem som håll och kissnödighet. Att ha med sig en mindre mängd vätska med en hög halt av energi är därför optimalt!

Som pulver

Det allra vanligaste sättet att ta maltodextrin på är som pulver som man antingen blandar ut i vanligt vatten eller blandar ner i en smoothie eller proteinshake. Formatet gör det enkelt att hålla noga koll på doseringen och man kan ta ganska mycket utan att få magproblem. Med några skopor kan man göra sin egen sportdryck att ta med i löpspåret eller på gymmet och sedan några till i en återhämtningsshake bestående av vassleprotein eller något veganskt alternativ. Planerar man att köra riktigt hårt kan man också blanda ut lite med kreatin för en ordentlig laddning innan man sätter igång.

Maltodextrin och glutenallergi

Eftersom maltodextrin oftast görs på korn är det många som är oroliga för att man som glutenallergiker inte ska kunna konsumera ämnet utan att få biverkningar. Det har till och med diskuterats huruvida producenter bör klargöra på innehållsförteckningen varifrån man utvunnit maltodextrinet och således specificera det som ris-maltodextrin, vete-maltodextrin och så vidare. Det här har visat sig vara helt onödigt då den här typen av sackarid är densamma oavsett var det kommer ifrån, och att det inte finns gluten även om den är gjord på vete. Som glutenallergiker eller celiakier behöver man alltså inte vara orolig för att konsumera produkter som innehåller även höga halter av maltodextrin.

Vem bör undvika maltodextrin?

en tjock afrikan

Har du problem med vikten eller är diabetiker bör du avstå från produkter med maltodextrin

Trots att maltodextrin är ett lättsmält ämne och kan nyttjas med fördel av atleter och människor som tränar hårt, så är det någonting man helst bör undvika i vardagen då det får blodsockerhalten att skjuta i höjden mycket snabbt. Konsumerar man mat och dryck som innehåller maltodextrin löper man därför risk för att gå upp i vikt, och därför kan det vara smart att alltid hålla ett öga på innehållsförteckningen. Här är exempel på några produkter, förutom läsk, energidrycker, bakverk och godis, som kan vara berikade med den här sackariden:

  • Färdiglagade eller frysta maträtter och soppor
  • Mjölk och chokladdrycker
  • Pasta och ris
  • Salladsdressing
  • Köttsubstitut
  • Flingor och muesli

En grupp som absolut bör undvika maltodextrin är, av förklarliga skäl, diabetiker eller personer som ligger på gränsen till att få denna sjukdom. Lider man av diabetes så producerar kroppen inte tillräckliga mängder insulin för att bryta ner det socker som det får i sig via kolhydrater och om blodsockret plötsligt skjuter i höjden kan det vara farligt.

Maltodextrin och probiotika

Studier har visat att personer som tar maltodextrin regelbundet kan få problem med att hålla sin tarmflora frisk, och det beror på att denna sammansatta sackarid hämmar probiotikan, det vill säga de goda bakterier som vi behöver för bra matsmältning och näringsupptag. Det här betyder i långa loppet att man kan få ett försämrat immunförsvar och med det bli mer mottaglig för allt från förkylningar och allvarligare sjukdomar.

Även om maltodextrin kortsiktigt är skonsamt för magen kan intaget efter en längre tid leda till magproblem, och om man redan lider av kroniska magbesvär eller om man har en auto-immun sjukdom bör man också undvika ämnet. Se därför alltid till att äta rikligt med pre- och probiotika, fibrer och proteiner för att balansera upp de tillfälliga effekterna och undvik ämnet i vanlig mat.

Publicerad: 2019-11-05 10:08:22
Senast Uppdaterad: 2019-11-05 11:29:15
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Ge din syn på Maltodextrin
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu