Kollagen - kroppens eget klister

Våra kroppar består av många olika byggstenar och en av de absolut viktigaste är protein som i princip finns överallt inklusive muskler, skelett, inälvor, hjärna, hud, naglar och hår. En tredjedel av detta protein är kollagen, vars främsta uppgift är att bilda och skydda den så kallade stödjevävnaden, vilken bland annat finns i lederna, i magens och blodådrornas väggar, i senorna, i hornhinnan, och i huden som består av hela 70 % av detta protein.

Kollagen finns till och med i våra tänder, där ämnet stöttar upp emaljen. Med andra ord skulle man kunna säga att det är kollagenet som ser till att allt håller samman och det är ingen slump att det grekiska ord som det har fått sitt namn från, kolla, betyder klister.

Precis som i fallet med muskelmassa så börjar man förlora det egenproducerade kollagenet med åldern och redan vid 25-30 års ålder börjar den succesiva nedbrytningsprocessen. Det är därför som de första, fina linjerna i ansiktet brukar dyka upp redan i den åldern, även om de inte ännu är så djupa.

Finns i flera varianter

Kollagenet finns i många olika varianter och man har lyckats identifiera hela 28 stycken. När det kommer till kosttillskott är det framförallt typ 1 och typ 2 som är intressanta, då den första är ansvarig för huden, de inre organen och lederna medan den andra är broskbildande. De resterande är alla kopplade till olika inre organ och mjuka vävnader och är alla viktiga på sina sätt.

Varifrån kommer kollagen?

avokado

Avokado kan stimulera kollagenproduktionen

Förutom människans egen kropp så finns kollagen i alla djur men när man behandlar människor brukar man antingen utvinna det ur unga nötkreatur eller fiskar.

Genom viss kost kan man stimulera den egna kollagenproduktionen, bland annat om man äter avokado, vitlök, mandlar, bär, röda frukter och mörkgröna grönsaker liksom fiskar med höga halter av Omega-3 som lax, makrill och tonfisk.

I kött finns det också mycket kollagen, särskilt bland djur som är gräsätande, till exempel rådjur, oxe och get. En riktigt god nyhet är också att det finns höga halter i kakao, vilket innebär att lite choklad, särskilt mörk, är en daglig nödvändighet.

Hur används kollagen?

ansikte på kvinna

Kollagen hjälper huden att behålla sin elasticitet

Kollagen används både inom vården och skönhetsindustrin tack vare dess reparande, uppbyggande och sammanhållande egenskaper. Man kan till exempel tillföra kollagen för att hjälpa brännskadade människor bilda frisk hud, och när man behandlar benbrott och andra skador på skelettet tillförs ofta proteinet.

Vid ärrbildning är det just kollagenet som gjort ett bra jobb. Detta eftersom kollagenet skyddar bindväven och hjälper kroppen att bilda nytt brosk, är det många idrottsmänniskor som tar det som ett supplement, liksom människor som med ålderns naturliga förslitningar fått värkande leder och ligament.

Inom skönhetsindustrin är det framförallt hud och hår som betonas när det kommer till kollagen, inte minst då proteinet hjälper huden att behålla sin elasticitet. Ju äldre vi blir desto mindre naturligt kollagen producerar vi, och det finns många andra nedbrytande faktorer som till exempel alkohol, sockerintag, rökning och solbränna.

Ju mindre elastisk huden blir desto fler rynkor bildas, och läpparna tunnas gradvis ut, varav man vid skönhetsbehandlingar tillför kollagen antingen som injektioner och fillers eller genom att ta ämnet oralt i form av kapslar, drycker eller pulver.

Glöm inte C-vitaminet

För att kollagen skall bindas i kroppen krävs det att man har tillräckliga mängder C-vitamin i sig, och det är därför som många kosttillskott förenar de tu. Utan detta vitamin klarar inte kroppen att bilda kollagenet och det kan leda till extremt allvarliga konsekvenser.

Den gamla sjukdomen skörbjugg som ofta drabbade sjömän förr i tiden berodde på denna brist och när man började ha med sig citrusfrukter på sina långa resor insjuknade ingen. C-vitaminet är också en kraftig antioxidant som bidrar till att huden håller sig frisk så man skulle kunna kalla vitamin C och kollagen för bästa kompisar!

Vad händer vid kollagenbrist?

man med ont i knäleden

Kollagen kan hjälpa mot smärtor i bland annat knälder

Eftersom kollagen är ett så viktigt ämne kan brist snabbt bli mycket allvarlig. Det kan leda till en lång rad fysiska problem som ledvärk, muskelförtvining, feber och extrem trötthet och hela kroppen påverkas samtidigt. Kollagenbrist syns också på huden som blir torr och slapp medan håret och naglarna förlorar sin lyster. Att få fler rynkor utgör i sig inte någon hälsorisk men om det är ett symptom på en mer djupgående kollagenbrist gäller det att snabbt göra någonting åt saken.

Alla människor genomgår en gradvis brist på kollagen med åldern och det är därför som många äldre upplever smärtor i lederna och en allmän stelhet i kroppen, och det är just därför som rynkorna kommer med åren. De allvarligaste konsekvenserna sitter dock på insidan då kärlväggarna blir försvagade och direkt påverkar blodtrycket, hjärtat orkar mindre och alla ligament bryts ner.

Genom att ta kosttillskott kan man motverka dessa effekter till en stor grad. Ett kosttillskott kan inte helt ersätta det förlorade kollagenet, men det hjälper kroppen att bilda nytt och bromsar den naturliga nedbrytningen, vilket är guld värt!

Om man får för mycket

Precis som med alla andra ämnen i kroppen så behövs en viss daglig dos av kollagen som kan variera lite från person till person. Medan vissa ämnen, som till exempel C-vitamin, förs ut via urineringen om man får i sig för mycket, lagras andra invärtes och kan skapa problem.

Ett överdrivet kollagenintag ger exakt de motsatta effekterna som man får vid brist: vävnader, hud och kärlväggar blir för tjocka och hårda och det blir svårt för organen att kunna fungera normalt.

Biverkningar

Eftersom kroppen består av så mycket protein är det inte särskilt vanligt med biverkningar om man tar supplement som innehåller kollagen. Om det skulle vara så att man får i sig lite för mycket kan det ofta sätta sig i matsmältningsorganen. Detta resulterar i att man kan få sura uppstötningar, svårigheter att smälta maten ordentligt liksom att man går omkring och känner sig proppmätt.

Kollagen och huden

magen pa en kvinna

Kollagen bidrar till en fräsch och frisk hy

Trots att detta värdefulla ämne har så många livsviktiga funktioner så är det dess effekt på hudens kvalitet som framförallt intresserar många människor. Fräsch och frisk hy är både attraktivt och ett tecken på god hälsa och ju äldre man blir desto mer vill man bevara sin ungdomlighet.

Kollagenet minskar inte bara antalet rynkor och deras djup, det påverkar också själva hudens densitet och fuktighet. Precis som brist på proteinet leder till torrhet och slapphet ger en bra kollagenproduktion en fasthet, fuktighet och jämnhet som är mycket eftertraktansvärd.

Människor som leder av eksem rapporterar ofta en märkbar förbättring efter en tids användande och de som i vanliga fall har svårt att läka sår brukar också konstatera en snabbare läkningsprocess. Man måste dock ha lite tålamod då det tar ett tag innan resultaten syns, och ibland kan det dröja upp till flera månader.

En videogenomgång av kollagen med två svenskar

Kollagen som kosttillskott

Det blir allt vanligare att människor tar kollagen som kosttillskott eftersom det finns så enormt många fördelar med att göra det, vare sig det handlar om rent fysisk hälsa eller skönhet. Att må riktigt bra är ett privilegium och något alla är värda, och det finns många olika kollagenprodukter att välja mellan.

Kapslar, pulver och vätskor är de vanligaste formerna man tar dem i och det brukar rekommenderas att man tar kosttillskottet innan man går och lägger sig då det är just under natten som kroppen återhämtar sig som mest. Att skjuta till med ett extra supplement gör det lättare för den egna organismen att bilda nya vävnader och att reparera skador.

Här kommer våra fem favoritprodukter som alla har unika karaktärer och egenskaper.

Core Collagen Pro

Core Collagen Pro

En högkvalitativ nyhet från Core-sortimentet

Den stora favoriten som kommer i pulverform och innehåller hela 15g hydroliserat kollagen och som mer än väl fyller allas dagsbehov. Detta är ett bovint kollagen som har tre aktiva ingredienser: MSM, kondroitinsulfat från kyckling och, naturligtvis, kollagen.

Till det kommer C-vitamin som är nödvändigt för att kollagenet skall bindas, och som dessutom ger immunförsvaret en extra kick. Produkten är smaksatt med citron, vilket gör den behaglig att konsumera.

Skyddar leder, muskler, hår och hud

Genom sin fantastiska kombination av välgörande ämnen är Core Collagen Pro en produkt som ger ett unikt allroundskydd. Huden återfuktas och bibehåller sin elasticitet, ben och muskler främjas, leder smörjs och ny broskbildning stimuleras. Skönhet inifrån och ut som både syns och känns!

Till Butik
299 kr

Healthwell Collagen Plus

Healthwell Collagen Plus

Ett av de mest köpta kollagentillskotten

Det här är den produkt i kapselformat som vi föredrar av flera anledningar, inte minst då den innehåller extra C-vitamin som är bra för både kropp och immunförsvar och som bidrar till en fräsch och ungdomlig hud. Det kollagen som används i Collagen plus har marint ursprung och är av typen hydrolyserat kollagen typ II, vilket gör det extra lätt för kroppen att ta upp det.

Genom att ta en eller två kapslar om dagen får kroppen massor av härlig näring och skyddar bland annat hud och leder. Just den här produkten lämpar sig särskilt väl för individer som är fysiskt aktiva då den stimulerar återbildningen av brosk.

Extra bonusar

Förutom kollagenet så innehåller Healthwell Collagen Plus extra C-vitamin från citrusfrukter och det fungerar på flera plan.

Dels är det en kraftig antioxidant och förstärkare av immunförsvaret, och dels är det just Vitamin C som hjälper kroppen att binda kollagenet. Produkten innehåller även glycin och prolin som är extra bra för lederna. En klar favorit.

Till Butik
269 kr

Healthwell Collagen Pulver

healthwell kollagen pulver

Prisvårt kollagen i pulverform

Som god trea kommer detta kollagen i pulverform som gör det lätt att med till exempel en köksvåg kunna mäta upp exakt den mängd man vill ta.

Är man i färd med att höja träningsnivån några snäpp kan det vara läge att få i sig lite extra, och vill man trappa ner är det bara att minska mängden. Enkelt som en plätt!

Temperaturen spelar roll

Det enklaste sättet att lösa upp pulvret är att göra det med varmt vatten då molekylerna frigörs snabbare vid höga temperaturer.

Till Butik
199 kr

Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra

Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra

Kollagentillskott med extra hyaluronsyra

Här har vi en unik combination av kollagen, hyaluronsyra och kondroiti som alla finns naturligt i kroppen och som skyddar leder och bildar brosk. Med den här produkten, som tas i form av kapslar, är det framförallt lederna som kommer i första rummet och som sådan har den vunnit pris i Swedish Health Awards 2017. Man kan ta produkten både om man har värkande eller slitna leder och i förebyggande syfte!

Skön på köpet

Det är dock inte bara lederna som mår bra av denna väl genomtänkta produkt; hår och hud mår också fantastiskt bra och naglarna blir märkbart starkare.

Efter en tids användande är det många som konstaterar att de fått en ny lyster och känner sig allmänt fräschare och produkten har fått en hängiven samling beundrare.

Till Butik
316 kr

Better You Premium Kollagen

Better You Premium Kollagen

TIllskott av hög kvalitet med ett känt varumärke

Här är det kollagen typ 1 från fisk-riket som utvunnits och genom en extra hög dos C-vitamin ger dessa 180 kapslar 60 portioner av nyttiga ämnen som skyddar leder, främjar immunförsvaret och dessutom har antioxidanta egenskaper.

Det tillsatta C-vitaminet stimulerar kroppens egna kollagenbildande och så främjas kollagenet från två fronter.

Inte bara kollagen och C-vitamin

Kapslarna innehåller även MSM samt extrakt från acerola, ett bär som växer i Sydamerika och Karibien som har höga halter av C-vitamin och antioxidanter och som liknar körsbär till utseendet.

Att detta ger produkten en väl sammansatt kombination som när och behandlar många delar av kroppen.

Till Butik
349 kr

 

Publicerad: 2019-03-31
Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:36
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
124 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5
Ge din syn på Kollagen
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu