Kokosolja

Kokosolja har blivit ett allt vanligare tillskott i kosten på grund av dess nyttiga innehåll. Även om kokosoljan inte är ett måste är det ett kraftfullt mättat fett med många fördelar. Kokosoljatillskott kan öka immuniteten, hjälpa till att bekämpa sjukdomar och hjälpa till med matsmältningen. Vi har listat ett par olika produkter som vi rekommenderar starkt. Läs vidare för mer information. 

Vad är kokosolja?

Kokosolja är fett som framställs av frövitan i kokosnötter. Fettet förekommer både i flytande och fast form, beroende på vilken temperatur det är. Dess smältpunkt är cirka 25 grader. Oljan har på senare år blivit väldigt populär i västvärlden och används till allt från matlagning och bakning till hud- och hårvård. Det används även ofta som ingrediens i olika livsmedel som choklad och margarin, i rengöringsmedel som schampoo och tvål samt i olika hudvårdsprodukter som lotions och ansiktsmasker. Kokosoljan har en naturligt mild kokossmak, men kan lätt bli härsken om den förvaras i fel temperatur eller blivit gammal och smakar då mer unket.

 

Vilka fördelar har oljan?

Kokosolja innehåller både vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror samt har ett högt näringsvärde. Fettet innehåller både laurinsyra och karpylsyra, vilket anses ha många hälsofördelar. Karpalsyra finns även i till exempel bröstmjölk.

Vissa anser att det är lätt att få i sig kokosolja i det mesta man äter, då det är enkelt att hälla ner lite i smoothie, kaffe, steka mat i eller hälla på mat som dressing. Till detta rekommenderas en kallpressad kokosolja, då vitaminer och essentiella fettsyror är bevarade i denna, medan de ofta har förstörts som en följd av upphettning i det varmpressade kokosfettet.

Kokosolja finns både med doft och smak och som doft- och smakfri. Den doft- och smakfria oljan brukar rekommenderas att använda vid matlagning och bakning då kokossmaken annars lätt kan ta överhanden. Det är även bra att använda oljan utan doft och smak till hud- och hårvård, samt vid massage som massageolja. Om man gör egna lotions, krämer och salvor lämpar sig även där den doft- och smakfria oljan bäst – men det är så klart en smaksak och kokosolja med doft och smak kan även den användas, då funktionen är densamma.

 

Finns det några nackdelar?

kokosolja

Vissa menar på att det finns en del negativa effekter av att använda kokosolja

Det råder delade meningar om huruvida kokosolja har några nackdelar. De som menar att det finns nackdelar med kokosolja använder sig bland annat av argumenten att kokosoljan bidrar till en blodfettsökande effekt i kroppen, på grund av sitt höga innehåll av mättade fettsyror, vilket på längre sikt kan ha negativa hälsoeffekter. Kokosoljan består nämligen till 80 procent av mättat fett.

Anledningen till att kokosoljan blev populär i Sverige berodde till stor del på att LCHF-trenden spreds, där fett ansågs vara nyttigt. I och med att animaliska fetter under längre tid setts som något negativt för hälsan blev den vegetabiliska kokosoljan ett bra vegetabiliskt alternativ. Forskningen som har gjorts har dock ofta inte kollat på kokosoljan i sin helhet, utan i vissa fall enbart kollat på vissa isolerade delar av oljan, vilket inte ger ett rättvist resultat.

De nackdelar som nämns är dock enbart baserat på att kokosoljan äts. I och med att kokosoljan har flera utomkroppsliga användningsområden som inte betraktas som något negativt går det oavsett att använda oljan som kroppsvård av olika slag.

Om man är intresserad av att läsa på mer om hur kokosolja påverkar hälsan finns det en mängd olika artiklar och forskningsrapporter att läsa i ämnet. Man bör dock ha i åtanke att forskning alltid är sponsrad av någon aktör, och därför komma ihåg att resultatet kan vara riktat åt ett visst håll med mening – vilket även gäller ”positiva rapporter” om kokosolja.

Kallpressad eller varmpressad kokosolja?

Det är den kallpressade kokosoljan som innehåller störst mängd näringsämnen. Om man däremot tänkt använda oljan till stekning eller matlagning där den hettas upp kan man lika gärna använda den varmpressade kokosoljan då näringsämnena ändå kommer hettas upp vid tillagningen.

Den varmpressade kokosoljan är värmetålig och saknar doften och smaken av kokos, medan den kallpressade kokosoljan har dessa smaker kvar.

 

Är det nyttigt?

Huruvida kokosolja är nyttigt eller inte råder det delade meningar om. Vissa menar att det innehåller många nyttiga delar såsom antioxidanter, fett, vitaminer etc., medan andra menar att det är onyttigt på grund av sitt höga innehåll av mättat fett då det anses ha en negativ inverkan på bland annat hjärtat och kärlen.

Var går det att köpa kokosolja?

Kokosolja går att köpa i de flesta affärer som hanterar livsmedel av olika slag, såsom livsmedelsaffärer, hälsokostaffärer, livsmedelsinriktade onlineshoppar, apotek, vissa frisörer med inriktning på afrohår, och ibland även i ”diversehandlar”, presentbutiker eller lyxigare och mer specificerade butiker.

 

Kan man använda det på huden?

kvinna med vit hy

Kokosolja kan användas för att smörjas in på huden

Det går att använda kokosolja som bland annat hudkräm, genom att helt enkelt smörja in sin hud med oljan. Oljan är perfekt för torr hud och särskilt under vintertid när luftfuktigheten är lägre än under resten av året. Vid hudvård rekommenderas det att använda en kallpressad olja, och gärna en ekologisk variant.

Om man har ett badkar eller fotbad kan man använda kokosolja som badolja genom att helt enkelt hälla i några droppar i vattnet. Huden blir då mjuk och len.

Vid sminkanvändning kan det ofta påverka huden negativt att använda starka, kemiska sminkborttagningsmedel. Att istället använda kokosolja för att avlägsna smink är därför mycket mer skonsamt för huden. Applicera oljan över sminket och låt det sitta några minuter. Gnugga sedan bort sminket och skölj därefter av ansiktet med ljummet vatten. Detta gäller för alla oljor, och är inget unikt för just kokosolja.

Vid tillverkning av egen tvål kan kokosolja användas som en av basingredienserna! Kokosolja är bra att tvätta sig med då den har både antiseptiska och antibakteriella förmågor.

Kokosolja kan också användas som rakkräm genom att smörja in sig med den innan rakning. Detta gör att huden blir mjuk och len.

Om man blivit solbränd kan man smörja in dessa delar med kokosolja då den kan lindra svedan. Kokosolja kan också appliceras på insektsbett, för att minska eksem och akne.

 

Kan man ha det i håret?

 • Om man har slitet hår kan man använda kokosolja för att få det att kännas mer lent. Kokosoljan appliceras då på topparna och längderna på håret – inte i hårbotten! När man smort in det i håret låter man det sitta i under 30 minuter så att håret hinner suga åt sig fettet. Därefter tvättar man håret två gånger. Resultatet ska bli ett mjukare och lenare hår.
 • Det kan också användas som balsam. Man ser då till att blöta håret ordentligt och smörjer sedan in kokosoljan i håret, och inte i hårbotten. När man låtit det sitta i ett tag sköljer man ur det.
 • Vid torr hårbotten går det dock bra att använda kokosolja i hårbotten, genom att massera in det i hårbotten och låta det vara där i tio minuter och därefter skölja bort det.

 

Kokosolja som munvård

Kvinna som oeppnar munnen

Kokosolja går till och med att användas som munvård. Detta är dock inte lika vanligt

Kokosolja går att använda både som munskölj och som tandkräm. När det används som munskölj börjar man med att dricka lite vatten så man inte är torr i munnen. Därefter tar man en matsked med olja i munnen och låter den smälta, och gurglar runt det under 10-15 minuter. Därefter spottar man ut det (eller sväljer det) och borstar tänderna eller sköljer rikligt med vatten. Munsköljsmetoden kallas för oil pulling, och proceduren kan upprepas en till två gånger om dagen.

Oil pulling är bra då det dödar bakterier i munnen. Vissa hävdar även att oljan hjälper till att ”detoxa” munhålan från diverse gifter som försvinner när oljan spottas ut. Andra menar att metoden har en mängd olika fördelar, såsom att fungera antiinflammatoriskt, att få bort beläggningar från tungan, att få ett friskare tandkött och liknande.

Om man vill tillverka sin egen tandkräm gör man det genom att blanda samma mängd kokosolja (ekologisk) och bikarbonat i ett glas. Om man vill att det ska blanda sig ordentligt kan man ställa glaset i varmvatten så att oljan smälter och blir lättare att hantera. Därefter tillsätter man valfri smak, till exempel pepparmintsolja, och blandar runt ordentligt.

 

Kokosolja vid råkost

Kallpressad kokosolja, liksom andra kallpressade oljor, går utmärkt att använda vid råkost. Det går till exempel att använda till bakning av raw food-chokladbollar, nötbars, smoothies, råkakor, godis och liknande.

En svensk youtuber går igenom 10 olika användningsområden för kokosolja

 


∞ Recept med kokosolja ∞

Kokosolja går att använda i många olika maträtter. Här nedan följer några recept:

 

Vegetabiliskt smör med kokosolja

75 gram kokosolja
1,25 dl rapsolja
1,25 dl havregrädde
1 tsk salt

Blanda grädde och salt. Smält kokosfettet och mixa sedan ner det tillsammans med rapsoljan i grädden. Ställ i kylen och låt det stelna.

Smöret passar bra för både veganer, vegetarianer, mjölkallergiker och andra som vill ha ett vegetabiliskt smör.

 

Raw food-bollar med kokosolja

 • 2 dl sötmandel
 • 1 dl naturella cashewnötter
 • 15 st dadlar
 • 1 dl rå kakao
 • 1 tsk rått vaniljpulver
 • 1 kryddmått salt
 • 3 msk kallpressad kokosoljan
 • 4 msk vatten
 • kokosflingor
 1. Börja med att finhacka alla nötter och dadlar, alternativt mixa eller använd matberedare.
 2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör runt.
 3. Blanda i kokosfettet och blanda runt.
 4. Blanda i vattnet och rör runt.
 5. Forma degen till bollar och rulla i kokosen.
 6. Lägg bollarna i kylen eller frysen och låt stelna.

 

Banan- och hallonsmoothie med kokosolja

 • 1 banan
 • 1 dl frusna hallon
 • 2 dl kokosmjölk
 • 2 tsk kallpressad kokosolja
 • 1 dl rismjölk

Mixa alla ingredienser tills det blivit till en slät dryck. Servera direkt.

 

Bärsmoothie med kokosolja

 • 1 banan
 • 2 dl frysta blåbär
 • 2 dl lupinyoghurt
 • ½ avokado
 • 2 dl sojamjölk
 • 2 msk kokosflingor
 • 2 tsk kallpressad kokosolja

Mixa alla ingredienser till en slät dryck. Servera direkt.

 

Grön smoothie med kokosolja

 • 100 gram mörkgröna blad, såsom babyspenat, grönkål, svartkål, mangold, savoykål eller dylikt.
 • 1 äpple
 • 1 banan
 • 2 dl apelsinjuice
 • 1 dl ananasjuice
 • 2 msk kokosolja

Ångkoka kålen, alternativt använd gröna blad som inte behöver ångkokas (babyspenat, mangold). Mixa sedan alla ingredienserna och servera direkt.

 

Raw bars med kokosolja

 • 1 dl hasselnötter
 • 1 dl mandlar
 • 1 dl dadlar
 • 1 banan
 • 2 msk rå kakao
 • 3 msk kallpressad kokosolja

Hacka alla ingredienser eller kör dem i matberedare. Bre sedan ut degen på en plåt och ställ i kylen och låt svalna. Skär upp i lagom stora bitar.

 

Bananpannkakor med kokosolja

 • 4 bananer
 • 6 dl havregryn
 • 1 msk kokosolja
 • 3 tsk bakpulver
 • 2 dl sojamjölk
 • 1 kryddmått vaniljpulver
 • 1 kryddmått salt

Mixa havregrynen till ett mjöl i mixer eller matberedare. Häll sedan ner resten av ingredienserna i mixern eller matberedaren och mixa tills det blivit till en jämn smet. Låt det stå och vila i tio minuter. Stek sedan i kokosolja.

 

Kakaokräm med kokosolja

1 dl rå kakao
0,5 dl agavesirap
0,5 dl kallpressad kokosolja

Blanda ihop alla ingredienser. Servera som tillbehör till exempelvis pannkakor, bröd eller ät som det är.

 

Kladdkaka med kokosolja

 • 2 dl havregrädde
 • 0,5 dl kallpressad kokosolja
 • 2,5 dl rårörsocker
 • 4 msk kakao
 • 2 dl mandelmjöl
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 0,5 tsk salt
 1. Sätt igång ugnen på 175 grader.
 2. Smält kokosoljan i en kastrull.
 3. Blanda ihop alla torra ingredienser.
 4. Blanda ner oljan och havregrädden.
 5. Häll smeten i en bröad form.
 6. Lägg formen i mitten av ugnen i tio minuter.
 7. Servera med kokosgrädde.

 

Ischoklad med kokosolja

 • 100 gram kokosolja
 • 200 gram mörk choklad
 • ischokladformar
 1. Smält kokosfettet i en kastrull.
 2. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner chokladen.
 3. Häll upp smeten i ischokladformar.
 4. Förvara i kylskåpet eller i frysen.

No 'poo med kokosolja

No 'poo är en förkortning av engelskans ”no schampoo”, och är också en ordlek som åsyftar att vara utan ”skit” (poo). No 'poo handlar om att använda färra kemikalier i sin vardag och istället använda sig av naturliga råvaror till rengöring, kroppsprodukter och liknande. Det är vanligt att folk har problem med sin hud och liknande och vissa menar att detta är en konsekvens av att kroppen inte kan hantera de kemikalier som ofta finns i olika hud- och hårvårdsprodukter samt i rengöringsmedel.

Kokosolja kan inom no 'poo användas både som parfym, hudvård, hårvård, massageolja, munvård och som såpa. Till exempel kan kokosolja kan användas som bas i oljebaserade parfymer. Dessa tillverkas genom att ta 80-90% kokosolja och sedan blanda i mellan 10-20% eteriska oljor. Detta kan användas både som vanlig parfym som appliceras på huden, men går också att använda som badolja med doft.

Parfymen bör förvaras torrt och svalt för att hålla så länge som möjligt. Se till att ha parfymen i en lufttät och mörk burk, till exempel ett mörkt glas eller ett kärl i rostfritt stål.

 

Publicerad: 2019-02-02
Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:32
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
97 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Ge din syn på Kokosolja
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu