Jordnötssmör

För ett antal år sedan hittade man knappt jordnötssmör i Sverige, och sen ansågs det onyttigt på grund av kalorinivån. På senare tid har det dock fått ett uppsving, då produkter av god kvalitet visat sig innehålla allehanda nyttigheter som bland annat kan bidra till såväl god hjärthälsa som jämnare blodsocker.

Vad är jordnötssmör?

I grund och botten består ett riktigt bra jordnötssmör bara av jordnötter, som rostats, skållats och malts ned till en kräm av önskad konsistens. Vissa föredrar ett silkeslent smör, kallat creamy eller smooth, medan andra vill ha olika grader av tuggmotstånd, från crunchy (knaprigt) till chunky (med bitar). De engelskklingande namnen grundar sig på jordnötssmörets popularitet i engelskspråkiga länder, framförallt USA.

Fakta om jordnötter

Jordnöten härstammar från Sydamerika och är, trots namnet, inte alls någon nöt, utan en baljväxt. Till skillnad från ärtor, bönor och linser mognar dock jordnötsplantans frön i baljor under jord, något som förklarar första halvan av det svenska ordet jordnöt, medan engelskans peanut genom sin inledning skvallrar om släktskapet med ärtan.

Jordnötsodling kräver minst fem månaders varmt väder i kombination med regelbundet regn, eller bevattning, för en god skörd. Plantorna växer bäst på sandig, näringsrik jord, där de börjar blomma med gula blommor ungefär en månad efter plantering. Det som skiljer jordnötsplantan från andra baljväxter är att blomman i samband med att den vissnar skickar ut en stängel som växer ner i marken, där själva jordnötsbaljan skapas och jordnötterna mognar. Blomningen fortsätter fram till dess att plantan skapat runt 40 jordnötsbaljor, vilket tar mellan tre och fyra månader.

Vid skörden lyfts hela plantan upp ur jorden, skakas för att avlägsna lös jord och läggs tillbaka upp och ner för att jordnötterna ska torka några dagar utomhus. Därefter lossas de från resten av växten och torkas ytterligare i maskin. Det som blir kvar av plantan när jordnötterna avlägsnats används i stor utsträckning som jordförbättring och djurmat.

Idag odlas det mest jordnötter i Kina, följt av Indien, Nigeria och USA. På exportsidan är Indien störst, följt av Argentina, USA, Kina och Malawi, där EU, Indonesien, Mexiko och Ryssland är de länder som importerar mest.

Historien bakom jordnötssmör

jordnötter med skal

Jordnötter har funnits och använts av människor i tusental år

Jordnötter, och även jordnötssmör, har en lång historia. Man har hittat avbildningar av jordnötter på 3500 år gamla sydamerikanska krukor, och funnit att Inkas offrade jordnötter till gudarna, begravde dem tillsammans med sina mumier och blandade malda jordnötter med majs till en dryck. Det finns även referenser till jordnötssmör hos såväl Inka som Azteker, där båda folken malde rostade jordnötter till en kräm.

Spanska upptäckare tog senare med jordnötter tillbaka till Spanien, varifrån de genom handel och upptäcktsresor spreds vidare till Afrika och Asien. Via denna omväg kom de under 1700-talet slutligen från Afrika till Nordamerika, och började odlas kommersiellt i USA under 1800-talet. Populariteten ökade i slutet av århundradet, och tog ytterligare fart under 1900-talet, när maskiner tog över arbetet med skördning, rensning och torkning. Det var dock inte bara industrialiseringen som bidrog till jordnötsprodukternas popularitet i USA under den här perioden. En man vid namn George Washington Carver spelade också en viktig roll, genom att hitta på över 300 användningsområden för jordnötter. De produkter som främst efterfrågades då var rostade och saltade jordnötter, jordnötsolja, jordnötssmör och godis, det vill säga i stort sett samma produkter som fortfarande är populära idag.

Carver var dock inte först med dagens typ av jordnötssmör. Det kan istället främst kopplas till tre andra personer. Marcellus Gilmore Edson från Kanada som 1884 tog patent på en jordnötskräm gjord av malda rostade jordnötter, John Harvey Kellogg som 1895 patenterade en process för att skapa jordnötssmör, och Ambrose Straub som 1905 tog patent på en maskin för jordnötssmörstillverkning.

Är jordnötssmör nyttigt?

På den frågan måste man svara både ja och nej, och det har bland annat att göra med hur mycket man äter.

Jordnötssmör har tidigare haft litet oförtjänt dåligt rykte i Sverige, då det är både fett och kaloririkt. På senare år har man dock kunnat visa på att det är en god näringskälla, som ger långvarig mättnadskänsla och vid måttligt intag minskar risken för såväl hjärt- och kärlsjukdomar som diabetes typ 2. Detta eftersom det innehåller gott om omättade fetter, och dessutom är en bra källa till protein, fibrer, vitaminer och mineraler.

Två matskedar jordnötssmör av god kvalitet är en lagom daglig mängd, som innehåller ungefär 7 gram protein, 15 gram fett, varav den absoluta majoriteten är omättat, och 2 gram fibrer. Bland de viktiga mineraler som finns i jordnötssmör hittar man bland annat fosfor, som bidrar till kroppens energiproduktion och tillsammans med kalcium bildar och förstärker ben, järn, som behövs för kroppens syretransport. Det finns även magnesium, som hjälper till med proteinproduktion och normal nerv- och muskelfunktion. Även selen, som skyddar celler mot oxidation och hjälper immunförsvaret. Slutligen innehåller jordnötter även zink, som ingår i hundratals enzymer som påverkar omsättningen av fett, proteiner, kolhydrater, nukleinsyror och vissa vitaminer, och dessutom behövs för immunsystemet.

När det gäller vitaminer kan nämnas E-vitamin, som skyddar vävnader, niacin, riboflavin och tiamin som i olika utsträckning påverkar omsättningen av fett, proteiner och kolhydrater, och vitamin B6, som är nödvändig för kroppens proteinomsättning och nervernas funktion. Man kan därför säga att jordnötssmör är ett tämligen näringstätt livsmedel.

Det är jätteenkelt att göra ditt egna jordnötssmör, allt du behöver är jordnötter, lite olja och en mixer

Inte bara hälsosamt

kvinna med allergi snyter sig

Jordnötsallergi kan för vissa människor vara livsfarligt. Därför bör man tänka till innan man har med sig jordnötter på allmän plats

Jordnötssmör är som tidigare nämnts inte bara nyttigt. I och med att det har ett högt kaloriinnehåll bör man hålla ner på mängden, annars är risken att man får problem med övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Alla jordnötssmör är dessutom inte lika hälsosamma som de som är gjorda på enbart jordnötter. Vissa varianter innehåller ingredienser som socker, härdat fett och vegetabilisk olja, där sockret riskerar att bidra till viktökning, och härdat fett innehåller transfetter som bland annat kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Viss typ av olja, som ocertifierad palmolja, är dessutom en bidragande orsak till regnskogsskövling. Det är därför viktigt att läsa innehållsförteckningen innan man gör sitt val.

Det kan även vara bra att vara medveten om att jordnötter, liksom många andra nötter, kan innehålla aflatoxiner, som är en form av gift som kan bildas av mögelsvampar när de växer på vegetabilier och annat organiskt material. Risken att utsättas för en skadlig mängd är dock relativt liten, då nötkonsumtionen inte är så stor och den nivå på aflatoxin som finns i de produkter som får säljas ligger under riktvärdena.

Något som också är viktigt att tänka på är att jordnötsallergiker kan ha stora utmaningar med såväl jordnötssmör som allt annat med jordnötter i. I deras fall kan jordnötsprodukter förknippas med allt från ont i magen och kräkningar till astma och eksem. För dem som är värst drabbade kan det till och med innebära livsfara om någon så mycket som öppnar en burk med jordnötsinnehåll i deras närhet.

Några tips på användning

Jordnötssmör har många användningsområden inom matlagning och bakning. Här nedan finns några goda exempel.

  • Gör en härligt nötig salladsdressing genom att hälla dressing ingredienser direkt ner i en nästan tom jordnötssmörsburk, stänga locket och skaka.
  • Laga en riktigt god jordnötssås med inspiration från det asiatiska köket att använda till kött eller kyckling. Populära ingredienser kan, förutom jordnötssmör, vara lök, vitlök, olja, curry, kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, soja och farin.
  • Skapa en klassisk peanut butter and jelly sandwich genom att lägga ihop en skiva bröd med jordnötssmör och en med riktigt god sylt till en dubbelmacka. Avsluta genom att skära bort kanterna och dela dubbelmackan diagonalt över.
  • Toppa gröten med jordnötssmör och frukt, eller blanda jordnötssmör i smoothies och pannkakssmet för att göra dem fylligare och få en längre mättnadskänsla.
  • Använd jordnötssmör på pannkakor, plättar, våfflor och dessertpizza, för att slippa att pålägget rinner av. Kombinera gärna med frukt, bär och andra godsaker för att skapa den perfekta smakkombinationen.
  • Skapa nutter butter s’mores genom att bre jordnötssmör på kexen innan chokladen och marshmallowsen läggs på plats.
  • Baka klassikern peanut butter cups, som är oemotståndliga små godbitar av jordnötssmör och choklad, eller mäktiga snickers, fulla med jordnötssmör, choklad, kola, marshmallow, grädde och jordnötter.

Litet mer oväntade användningsområden

Fisk friteras i stekpanna

Jordnötssmör sägs kunna neutralisera stekpannans fiskdoft efter tillredning

Ovan nämnda sätt att använda jordnötssmör får nog anses som ganska traditionella, medan de nedan är mer okonventionella. I de allra flesta fallen är det lämpligast att använda den släta typ som kallas smooth eller creamy.

  • Laga repor i trä genom att smörja jordnötssmör på repan, låta det verka någon timme och sedan torka och polera. Oljan i jordnötssmöret går ner i träet och fuktar och fyller upp det så att repan lagas.
  • Mjuka upp läder som blivit torrt och sprucket genom att smörja in det med jordnötssmör med cirkulära rörelser och polera till dess ytan är blank och torr. Fungerar på allt från möbler och väskor till skor och kläder.
  • Ta bort tuggummi från kläder, hår, möbler, mattor och golv genom att gnida in tuggummit med jordnötssmör, låta det verka några minuter och sedan torka bort. Jordnötssmöret löser upp tuggummit och gör det lätt att avlägsna.
  • Ta bort lim från händerna genom att smörja in dem med jordnötssmör. Det löser upp limmet och gör det lätt att torka bort. Samma gäller för klisterrester efter prislappar och liknande.
  • Ta bort döda insekter från vindrutan på bilen genom att gnugga jordnötssmör på hela ytan, vänta några minuter och sedan skölja av.
  • Använd jordnötssmör istället för balsam för att göra torrt och frissigt hår mjukt och följsamt. Oljan i jordnötssmöret innehåller vitaminer som gör håret friskt och starkt.
  • Avlägsna lukt efter tillagning av fisk och skaldjur genom att hetta upp en klick jordnötssmör i pannan, när den har tömts på innehåll.

Produkter

Det finns som bekant en uppsjö av olika jordnötssmör. Här nedanför listas fem bra alternativ.

Bodylab Peanut Butter

Bodylabs jordnötssmör består helt och hållet av rostade och malda jordnötter, utan tillsatser av något slag, och finns både som Super Smooth, för den som gillar slät konsistens, och Ultra Crunch, för den som gillar litet grövre konsistens. Förpackningen innehåller 1 kg.

Kung Markatta Jordnötssmör

Kung Markattas jordnötssmör är både ekologisk och KRAV-märkt. Jordnötterna, som i detta fall har kvar den näringsrika hinnan, har rostats och malts för en god och krämig smak. Förpackningen innehåller 360 g.

Kung Markatta Jordnötssmör med Havssalt

Kung Markattas jordnötssmör är både ekologisk och KRAV-märkt. Jordnötterna, som i detta fall har kvar den näringsrika hinnan, har rostats, malts och slutligen toppats med en gnutta havssalt, för en god och krämig smak. Förpackningen innehåller 360 g.

Urtekram Peanut Butter Crunchy

Urtekrams jordnötssmör med crunch är ekologiskt och tillverkas i Mariager i Danmark, där jordnötterna först rostas gyllene, sedan mals grovt, och slutligen toppas med en gnutta Himalayasalt. I produktserien finns även Urtekram Peanut Butter Smooth, med samma ingredienser som i Crunchy, för den som för den som gillar slät konsistens, och Urtekram Peanut Butter Crunchy Choco, med en blandning av jordnötter, fettfattigt kakaopulver, johannesbröd, jungfrukokosolja, salt, och citronpulver, för den som gillar litet grövre konsistens med chokladsmak. Förpackningen innehåller 320 g.

Healthy Co Peanut Butter

Healthy Co:s jordnötssmör är ekologiskt och har lång hållbarhet. Smöret innehåller bara jordnötter och havssalt och finns både som Creamy, för den som gillar slät konsistens, och Crunchy, för den som gillar litet grövre konsistens. Förpackningen innehåller 350 g.

En kort sammanfattning

Jordnötter har odlats sedan lång tid tillbaka och kan, liksom första typen av jordnötssmör, spåras till Sydamerikas Azteker och Inka-stammar. Det moderna jordnötssmöret har dock sitt ursprung i Nordamerika, där tre viktiga patent togs under slutet av 1800- och början av 1900-talet, och produkten har spelat en viktig roll där sedan dess.

Tack vare att jordnötssmör av hög kvalitet, som bara är gjort av rostade och malda jordnötter och möjligen en gnutta salt, är både mättande och fulla av allehanda nyttigheter har det blivit populärt även i Sverige under senare år. Det gäller dock att se upp med mängden, eftersom produkten är väldigt energirik.

Peanut-Butter-and-Jelly-mackor är kanske den rätt man oftast kopplar ihop med jordnötssmör, men det finns gott om andra recept att prova, både när det gäller matlagning och bakning. Andra användningsområden, som att laga repor och lösa upp klister, är kanske inte lika kända, men bra att vara medveten om. Det är ju dessutom ett alternativ som är snällare mot miljön än vissa träoljor och starka rengöringsmedel.

Oavsett hur man vill använda sitt jordnötssmör, är det en vara som är bra att ha hemma.

Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:41

Ge din syn på Jordnötssmör
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu