Chlorella

Chlorella är en källa till klorofyll, protein, järn, magnesium och aminosyror, men det är främst känt som ett detoxtillskott. Den minimaliska storleken och dess unika egenskaper gör det möjligt för den att binda till tungmetaller och oönskade kemikalier i kroppen. Läs mer och kolla in de bästa chlorellatabletterna. 

Se hela testet

Vad är Chlorella?

Chlorella är en av de mest näringsrika växter som finna på jorden och därmed något av det nyttigaste vi kan äta. Chlorella är en, eller rättare ett släkte, av encelliga grönalger. Större delen av världens produktion sker i Japan där Chlorella odlas i stora sötvattenbassänger. Algen är mycket liten, den blir bara 2–10 mikromillimeter stor. Den har ett mycket starkt skal och människan kan inte tillgodogöra sig dess nyttiga innehåll utan att den processats. Chlorella säljs som kapsel, tablett, pulver eller extrakt.

Chlorella är en bra källa till protein, nyttiga fetter, kolhydrater, fibrer, klorofyll, vitaminer och mineraler, samt till phytonutrienter, inklusive aminosyror, beta-karoten, kalium, fosfor, biotin, magnesium och B-komplex vitaminer. Chlorella säljs även under namnen Algue Verte d'Eau Douce, Bulgarien Chlorella, Bulgariska Gröna Alger, Kinesisk Chlorella, Chlorellaalger, Chlorella Pyrenoidosa, Chlorella vulgaris, Klorell, Clorela, Färskvattengröna alger, Färskvatten Tang, Gröna Alger, Japansk Chlorella, Sjögräs, Yaeyama Chlorella. Det gäller att vara uppmärksam när man köper Chlorella då innehållet av nyttiga substanser kan variera kraftigt mellan de olika varumärken som förekommer. Detta beroende på att det finns över 30 olika arter av chlorella, men två typer, Chlorella vulgaris och Chlorella pyrenoidosa – är de som vanligtvis hänvisas till i forskningsresultat.

 

Hur används Chlorella?

Chlorella används dels som ett läkemedel för att förebygga cancer, minska strålningsbiverkningar från cancerbehandlingar, stimulera immunsystemet, förbättra responsen på influensavaccin, öka antalet vita blodkroppar (särskilt hos personer med HIV-infektion och /eller cancer), förhindra förkylningar, skydda kroppen mot giftiga tungmetaller som bly och kvicksilver och sakta ner åldringsprocessen.

chlorella kapslar

Chlorella finns både som kapslar eller i pulverform

Chlorella används också för att öka på antalet "goda" bakterier i tarmarna och för att förbättra matsmältningen. samt att hjälpa till att behandla sår, kolit (kroniskt inflammatorisk tarmsjukdom), Crohns sjukdom (inflammation i hela magtarmkanalen) och divertikulos (”fickor”, vanligtvis i tjocktarmen).

En del personer använder chlorella för att förebygga stressrelaterade sår. Som behandling av förstoppning, mot dålig andedräkt och högt blodtryck och som en antioxidant för att minska kolesterolhalten i blodet. Det används också för att öka energin samt för att avgifta kroppen och som en källa till magnesium. Chlorella används dessutom för att främja mental hälsa, lindra premenstruella syndrom (PMS) och fibromyalgi, samt för att minska astmaattacker.

Chlorella kan också appliceras på huden för att behandla hudsår och utslag orsakade av strålbehandling samt för att behandla en sexuellt överförbar sjukdom som kallas trichomoniasis. Trichomoniasis är en infektion. Den ger oftast inga symtom hos mannen, men kan överföras från kvinna till man och tillbaka till samma eller annan kvinna. Hos kvinnor kan trichomoniasis ge upphov till vaginal inflammation, klåda och rikligt med flytningar som kan vara vita, gula eller gröna och även illaluktande. I de vaginala flytningarna kan bubblor ofta vara synliga. Inflammation i livmoderhalsen kan även förekomma. Detta ger fläckvisa blödningar.
Fördelar med Chlorella

  • Protein: Chlorella är 50-60% protein. Dessutom är det en komplett proteinkälla, vilket betyder att den innehåller alla nio väsentliga aminosyror
  • Vitamin B12: Vissa chlorella pulver kan också innehålla vitamin B12, men fler studier behövs inom detta område.
  • Järn och vitamin C: Chlorella kan vara en bra källa till järn. Beroende på dosering kan det ge vad som helst mellan 6-40% av ditt dagliga behov. Det är också en utmärkt källa till vitamin C, vilket hjälper dig att absorbera järn.
  • Andra antioxidanter: Dessa små gröna celler ger ett brett spektrum av antioxidanter.
  • Andra vitaminer och mineraler: Chlorella ger små mängder magnesium, zink, koppar, kalium, kalcium, folsyra och andra B-vitaminer.
  • Omega-3: Liksom andra alger innehåller chlorella en viss mängd omega-3. 3 gram chlorella ger 100 mg omega-3.
  • Fibrer: I stora mängder kan chlorella vara en bra fiberkälla. Men de flesta kosttillskott ger inte ens 1 gram fiber per dos.

Utöver innehållet finns det en hel del konkreta anledningar att äta chlorella. Nedan listar vi 6 av dessa:

1. Det detoxifierar tunga metaller

Om du har kvicksilverfyllningar i dina tänder, har vaccinerats, ätit regelbundet, har utsatts för strålning eller konsumerar livsmedel från Kina kan du ha tungmetaller som lurar i kroppen. Det är då viktigt att din övergripande hälsa och ditt välbefinnande är proaktiv vid avgiftning av tungmetaller och toxiner.

En av chlorellas viktigaste hälsoeffekter är att det omsluter sig envisa toxiner som finns i våra kroppar, såsom bly, kadmium, kvicksilver och uran och hindrar dem från att reabsorberas. Regelbunden förbrukning av chlorella tabletter kan till och med hjälpa till att hålla tungmetaller från att ackumuleras i kroppens mjukvävnader och organ i första hand.

 

2. Avgiftar strålning och kemoterapi

Strålbehandling och kemoterapi är de vanligaste formerna för cancerbehandling idag. Den som har gått igenom någon av dessa behandlingar, eller vet någon som har, vet hur mycket det tar på kroppen. Chlorellas höga nivåer av klorofyll har visat sig skydda kroppen mot ultraviolett strålbehandling, medan man avlägsnar radioaktiva partiklar från kroppen.

Cellulära komponenter och funktioner i immunsystemet förblir på, eller åtminstone nära normala nivåer, och påverkas mindre negativt när patienterna genomgår kemoterapi och/eller tar immunosuppressiva läkemedel som steroider.


3. Främjar viktminskning

Att gå ner i vikt är svårt - särskilt när vi åldras. I en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food, säger forskare att "Chlorellaintag resulterade i märkbara minskningar av kroppsfettprocent, serum totalt kolesterol och fastande blodglukosnivåer".

Chlorella drar nytta av dig genom att hjälpa till att reglera hormoner, hjälpa till med ämnesomsättningen, förbättra cirkulationen och främja högre nivåer av energi. Det hjälper också till att minska vikt och kroppsfett, och tar bort lagrade toxiner.

När våra kroppar går ner i vikt, släpps gifter och kan reabsorberas. Det är viktigt att spola dessa toxiner ur vårt system så snabbt som möjligt. Chlorellas förmåga att omge toxinerna och tungmetallerna som finns i våra kroppar hjälper till att eliminera och förhindra reabsorption.

 

4. Gör dig yngre

Forskning fortsätter att avslöja att chlorella också kan sakta ner åldrandet, vilket gör att du ser yngre ut. En studie publicerad i tidskriften Clinical Laboratory avslöjade att chlorella kraftigt minskar oxidativ stress, som kan orsakas av förorening, stress och dålig kost.

Anledningen till att chlorella är så effektivt att ge dig yngre hud är att den naturligt ökar nivåerna av vitamin A, vitamin C och glutation i din kropp vilket eliminerar fria radikaler och skyddar dina celler. Genom att bara ta 1 tesked eller ett par kapslar dagligen med ett chlorella-tillskott, kan du se resultat på så lite som 2 veckor.

 

5. Kämpar mot cancer

Man tror att alla mänskliga kroppar vid någon tid utvecklar cancerceller. Korrekt fungerande immunsystem har förmåga att attackera och förstöra dessa celler innan de har chans att ta tag i och skapa cancer. En ny medicinsk studie fann att chlorella hjälper till att bekämpa cancer på flera sätt.

  • Först, när det tas förebyggande, stärker det immunförsvaret, så våra kroppar svarar ordentligt.
  • För det andra, eftersom det tar bort tungmetaller och toxiner från vår kropp, är vi mindre benägna att få miljöburna cancerformer.
  • För det tredje har studier visat att individerna en gång diagnostiserats med cancer, förbättrar chlorella verkan av T-celler som hjälper till att bekämpa nya onormala celler.

Och som nämnts ovan, om cancer diagnostiseras och kemoterapi eller strålterapi används, kan chlorella hjälpa till att bekämpa biverkningarna och användas förutom naturliga cancerbehandlingar.

 

6. Sänker ditt blodsocker och kolesterol

Typ 2-diabetes och högt kolesterol är två av de allvarliga kroniska tillstånden som många amerikaner idag står inför. År av felaktig mat, stress och sömnbrist har lett många till en eller båda dessa diagnoser.

I en studie som publicerades Journal of Medicinal Food, fann forskare att doser av 8 000 mg chlorella per dag (uppdelat i 2 doser) bidrar till lägre kolesterol och blodsockernivåer. Forskare observerade först en minskning av kolesterolnivåerna, och sedan förbättringen av blodglukos. De tror att chlorella aktiverar ett antal gener på cellulär nivå som förbättrar insulin

 

Vad säger forskningen om chlorella?

Det är känt att rökning till exempel sänker mängden av antioxidanten c-vitamin i kroppen. I en blindstudie fick 52 rökare i åldern 20 – 65 år, antingen en dos av 6,3 gram chlorella eller en lika stor mängd placebo varje dag under en 6-veckorsperiod. Blodprover togs före och efter tillskottet. Vitaminnivåerna för plasmaantioxidant och lipidperoxideringsnivåer mättes. Som en markör för oxidativ stress mättes lymfocyt DNA-skada. Resultatet av denna studie visade att Chlorellatillskott ökade plasma C-vitamin (44,4%), alfa-tokoferol (15,7%) och erytrocytatalas samt superoxiddismutasaktiviteter. Det fastställdes också att 6 veckors Chlorella-tillskott resulterade i en signifikant minskning av lymfocyt-DNA-skada, mätt genom kometanalys.

Graviditet är förknippad med anemi i cirka 18 % av industriländerna i världen (inte färsk statistik), men har nyligen fastställts till 17-22% i Japan. Det har tidigare rapporterats från försök på råttor att dieter med chlorella tabletter (5-10%) kunde öka järnhalten i erytrocytisk (röda blodkroppar) och hjälpa tillståndet med anemi och dessa resultat replikerades hos gravida kvinnor som fick 6 g Chlorella från en viss tidpunkt mellan graviditetsveckorna 12-18 fram till förlossning, där Chlorella associerades med signifikant högre hemoglobin (+ 5,6 %), hematokrit (+ 6,3 %) och rött blodcellsantal (+ 4,7 %) jämfört med kontrollgruppen Mängden kvinnor kvar över ett tröskelvärde på 11 g/dL för hemoglobinkoncentration ökade signifikant med Chlorella och ingen påverkan på blodtrycket noterades.

Se denna video om chlorellas många fördelar

 

Genomgång av chlorellaprodukter

1. Healthwell Chlorella Kapslar EKO

healthwell chlorella kapslar eko
Pris 9.5
Kvalitet 9.7
Smak 9.3
Totalt 9.5
Bästa pris
179 kr

På första plats har vi placerat Healthwell Chlorella Kapslar EKO. Detta är en prisvärd produkt som levereras i kapselform och som även hittas i två olika storlekar, men det är framförallt den ekologiska benämningen i denna produkt som fick oss att placera den högt i vår lista.

Fördelar med Healthwell Chlorella Kapslar EKO

Chlorella innehåller flera nyttiga ämnen för kroppen, men denna produkt är framförallt eko-certifierad vilket passar alldeles utmärkt för alla som värnar lite extra om vår jord. Miljömedvetenhet är ständigt aktuellt och något som påverkar våra dagliga liv mer än de flesta tror. Vi anser att ekologiskt odlade produkter är viktiga att framhäva och därför valde vi ut Healthwell Chlorella Kapslar EKO i vår lista.

Finns i två olika storlekar

En ytterligare fördel med denna produkt är att du kan beställa den i två olika storlekar: 200 och 400 kapslar. Du kan då välja att beställa hem ett parti för att prova produkten med, eller en större mängd när du vet att de går åt.

Viktig information

För att dosera denna produkt behövs endast 3 kapslar, två gånger per dag. Använd ej denna produkt om du ammar eller lider av något medicinskt tillstånd, samt om du har hjärtproblem eller högt blodtryck.

Förvaras svalt, torrt och utan påverkan av solljus.

Bra pris trots ekologisk märkning

Trots att ekologiska produkter brukar ligga lite högre i pris är kapslarna från Healthwell faktiskt inte de dyraste i vår lista av de 5 bästa produkterna. Detta är en prisvärd produkt som vi rekommenderar varmt!

Näringsvärden

Innehåll per: 1 portion
Chlorella 1800 mg

2. Holistic Chlorellakapslar

holistic chlorellakapslar
Pris 9.1
Kvalitet 9.6
Smak 9.3
Totalt 9.3
Bästa pris
219 kr

På andra plats har vi valt ut Holistic Chlorella. Anledningen till detta är att de levereras i en smidig kapselform, har ett näringsrikt innehåll, samt att det innehåller hela 11 olika vitaminer och 10 mineraler som kroppen behöver.

Viktig information att veta

Doseringsförslaget är 1-2 kapslar dagligen, samt att det rekommenderas att du äter dem i samband med en måltid. Utöver detta ska produkten förvaras torrt, svalt och utan påverkan av direkt solljus. Det är även viktigt att kapslarna förvaras oåtkomligt från barn, samt att kapslarna sväljs hela i samband med vatten. Den rekommenderade doseringen bör inte heller överskridas.

Odlad i Japan

Denna produkt härstammar från dammar i japan där chlorellan odlas. Innehåller Chlorella Yaeyama Premium Quality som är en av de bästa chlorellaprodukterna i världen.
Tillverkningsprocessen består av torkning och pressning till tabletter, samt att det hela sköts utan bekämpningsmedel. Själva cellväggarna krossas med en skonsam metod för att bevara alla viktiga näringsämnen.
Annan nödvändig information

Innehåller chlorellaextrakt, vitaminer, aminosyror och fettsyror. Vitaminerna och aminosyrorna bidrar till att hjälpa kroppen med viktiga funktioner och vi anser att det är bra med produkter som dessa eftersom de innehåller många verksamma ämnen.

Doseringsinformation

Rekommenderad daglig dosering är 5 tabletter, två gånger per dag. Den enda anledningen varför Holistic Chlorella ligger på andra plats är att den endast levereras i en storlek av 250 kapslar.

3. Healthwell Chlorella EKO

Healthwell Chlorella EKO
Pris 8.9
Kvalitet 8.9
Smak 9.5
Totalt 9.1
Bästa pris
149 kr

På tredje plats har vi valt ut Healthwell Chlorellapulver. Anledningarna till detta är exempelvis det låga priset jämfört med de andra produkterna i vår lista, det mineralrika innehållet, samt att ingredienserna är ekologiskt odlade.

Du hittar produkten i tre olika storlekar vilket är ett ytterligare plus, samt att det kan användas som salladsdressing eller i olika maträtter. Detta är ett smidigt tillskott som fås direkt från naturen och HealthWell Chlorellapulver är den billigaste av alla fem produkter i vår lista.

Fördelar med Healthwell Chlorellapulver

En viktig fördel är att du kan välja mellan storlekarna 200, 400 och 600 gram. Produkten är även ekologisk vilket bidrar till en bättre värld med mindre utsläpp. Chlorellan i Healthwells produkt är odlad helt utan bekämpningsmedel vilket är något vi givetvis tycker är väldigt bra.

Viktig information att veta

När det gäller doseringsinformation så rekommenderas ½ till 1 tesked pulver som sedan exempelvis kan blandas in i en hälsosam smoothie. Du kan även öka intaget till ½ till 1 matsked, men detta bör göras försiktigt. Healthwell Chlorella innehåller inget socker vilket är ett ytterligare plus i kanten.

Förvaringsinformation och ursprung

Förvaras torrt och utom räckhåll från solljus. Ingrediensen är Chlorella vulgaris L och ursprungslandet är Kina.

Använd även i matlagning

Något som utmärker chlorella är att det kan användas väldigt smidigt i matlagning. Det kan exempelvis röra sig om pannkakor eller i samband med tillagning av salladsdressing, men det finns en hel uppsjö av olika rätter där det passar. Prova själv och experimentera med olika rätter för att hitta de bästa alternativen.
Prisvärd produkt

En stor anledning till tredjeplatsen är priset och eftersom denna produkt är billigast samtidigt som den även är väldigt bra även av andra anledningar får den högsta betyg av oss. Vi rekommenderar verkligen denna produkt varmt!

Näringsvärden

Innehåll per: 1 portion
Energi 10 kcal
Fett 0.3 g
Kolhydrater 0.1 g
Fibrer 0.3 g
Protein 1.5 g
Salt 0 g
Karotenoider 13 mg
Klorofyll 63 mg

4. Helhetshälsa Chlorellakapslar

helhetshalsa chlorellakapslar ekologisk
Pris 9.1
Kvalitet 8.6
Smak 8.5
Totalt 8.8
Bästa pris
159 kr

På fjärde plats i vår lista har vi valt ut Helhetshälsa Chlorella. Anledningarna till detta är att innehållet är enormt näringstät, produkten är ekologisk, samt att den levereras i smidiga kapslar.

Fördelar med Helhetshälsa Chlorella

Denna produkt innehåller flera mineraler samt omega-3 och klorofyll. Dessa i kombination innehåller många nödvändiga näringsämnen som människokroppen behöver, samt att du även kan äta upp till 12 kapslar dagligen. Det beror givetvis på ditt näringsbehov samt hur din kost ser ut i övrigt.

Produkten innehåller även A-vitamin som används av kroppen för att immunsystemet ska fungera optimalt.

Doseringsinformation

Doseras med 1-4 kapslar per dag, 1-3 gånger dagligen. Denna produkt kan innehålla sulfiter som förekommer naturligt.

Viktig information

Förvaras i rumstemperatur, oåtkomligt från barn samt används som komplement till en varierad kost. Du bör ej överdosera produkten och alltid följa de anvisade doseringsrekommendationerna.

Ekologisk produkt

Även denna chlorellaprodukt är ekologisk, något som vi tycker är viktigt att nämna. Anledningen till den lägre placeringen är att den endast levereras i en storlek, nämligen 100 kapslar.

Näringsvärden

Innehåll per: 1 kaps
Chlorella 375 mg
Vitamin A 280 µg
B12-vitamin 0.2 µg
Järn 0.4 mg
Jod 3.75 µg
Klorofyll 9.7 mg

5. Superfruit Chlorellapulver

superfruit chlorellapulver
Pris 8.4
Kvalitet 8.8
Smak 8.6
Totalt 8.7
Bästa pris
219 kr

På femte plats har vi valt ut Superfruit Chlorellapulver eftersom det passar väl i smoothies, är rik på klorofyll och protein, samt att den är ekologiskt odlad.

Superfruit Chlorellapulver är tillverkad av 100 % naturliga alger och chlorella är en av naturens superalger som dessutom innehåller upp till 60 % protein. Tyvärr finns denna produkt endast i en storlek vilket drog ned betyget något, men det är trots detta ett väldigt bra alternativ.

Fördelar med Superfruit Chlorella Pulver

Eftersom Superfruit Chlorella Pulver är i pulverform kan det användas i matlagning, exempelvis om du vill laga till någon rätt som innehåller extra mycket nyttiga ingredienser. Det fungerar också bra när du snabbt vill blanda en smoothie där du kan hälla i lite av pulvret medan du blandar i de andra ingredienserna.

Superfruits Chlorella Pulver är dessutom ekologiskt certifierad, samt att den odlas under tillsyn och med diverse kontroller som säkerställer kvaliteten. Då denna produkt levereras i pulverform passar den väl även i drycker som juicer.

Välkänt varumärke

Superfruits är en välkänd produkt som erbjuder flertalet tillskott och hälsosamma produkter som acaii, agave, blåbär och bipollen, bara som några exempel. Företaget har dessutom flera välkända ambassadörer som Johanna Lindborg, Fanny Borgström och Johanna Åström vilket talar för hur väl de arbetar och även hur bra deras tillskott är då professionella atleter använder dem dagligen.

Doseringsinformation

Du kan börja dosera med 0,5-1 tesked chlorellapulver som du sedan successivt kan öka till totalt 1 matsked. Förvara produkten mörkt och svalt, samt i ett torrt utrymme som exempelvis ett skafferi.

Blanda gärna i drycker eller smoothies

En fördel med Superfruit Chlorella Pulver är att den kan blandas i olika drycker. Du kan experimentera fritt för att avgöra vilket som smakar bäst och du kan exempelvis använda det i olika juicer, eller nyttiga smoothies som maskerar smaken väl.

Näringsvärden

Innehåll per 100 g
Energi 392 kcal
Fett 12 g
Kolhydrat 5 g
Fiber 12 g
Protein 60 g
Salt 0 g
Klorofyll 2.5 g

Dosering och övriga medicinska råd 

Dosera enligt förpackningens anvisningar. En dosering på mer än 6 gram per dag rekommenderas inte.

Det är viktigt att köpa kosttillskott inklusive chlorella från en välrenommerad tillverkare. Om det inte behandlas korrekt kan chlorella innehålla en hög koncentration av giftiga ämnen som kallas mikrocystiner och anatoxin. Det maximala säkra intaget för dessa toxiner har inte ännu klarlagts. Dessa toxiner kan byggas upp i ditt system och påverka din lever och nervsystemet, särskilt om du tar chlorella under en längre tid.

En allergisk reaktion kan uppstå som rodnad, klåda, nässelfeber, hudutslag och svullnad i ansikte och mun. om man är mycket allergisk mot chlorella är det också möjligt att drabbas av en allvarligare allergisk reaktion som kallas anafylaksi De som lider av allergi avråds därför från att inta chlorella.

Även om de flesta biverkningar som är associerade med chlorella inte är särskilt skadliga, bör de fortfarande beaktas. Chlorella kan orsaka att du blir överkänslig för solljus, det kan också orsaka uppblåsthet, kramper och diarré. Rådgör med din läkare eller dietist först om du bestämmer dig för att ta dessa kosttillskott, för att vara säker.

 

Publicerad: 2019-07-13
Senast Uppdaterad: 2019-10-07 16:20:32
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
104 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Ge din syn på Chlorella
Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu