Gojibär

Gojibär har blivit allt mer populärt de senaste åren och folk ser det ofta som ett "superfood". De är tänkt att bidra till att förhindra för tidig åldrande och öka immunförsvaret. Det har fördelar för diabetes och skyddar mot hjärtsjukdomar och cancer. Men lever det verkligen upp till hypen? Denna artikel ger dig ännu mer kött på benen och listar även de bästa gojiprodukterna.

Handen på hjärtat, vem hade hört talas om gojibär för bara några år sedan? Denna lilla släkting till potatisen och belladonnan har tagit västvärlden med storm på bara några år och idag kan man köpa bären i många olika former: färska, torkade, som juice och som kosttillskott. På hälsomässor och i fitnesstidningar talas det vitt och brett om gojibären och många svär på att detta är ett mirakelbär då det kan förebygga och bota många vitt skilda sjukdomar och hälsoproblem, liksom att ge energi, motverka infektioner och öka potensen.

Detta är ett bär med rötter långt borta i Asien och där har det varit känt i flera tusen år som en stor hälsobringare. Det finns en mängd myter och legender om det men den allra kändaste och mest återberättade handlar om en vis läkare som hade stött på ett märkligt samhälle bland Himalayas berg. I denna lilla by bodde det vanliga män och kvinnor som levde sina liv på ett helt normalt sätt men då doktorn började studera dem insåg han att många av dem var extremt gamla utan att visa några som helst ålderstecken som tappade tänder eller grått hår. När han frågade dem vad detta berodde på var det ingen som kunde svara med säkerhet. Doktorn började då undersöka deras vanor och upptäckte snart att de alla hämtade vatten från några källor inte långt bort därifrån. Här märkte läkaren att det växte buskar med gojibär som föll i vattenkällorna när det mognade, och drog så slutsatsen att det var därför byborna var så friska och levde så länge.

Så vad är det med gojibär som gör dem så hälsosamma? Vad innehåller dessa små röda bär som ger hälsa och styrka, och hur bör man bäst inta dem? Finns det något man bör tänka på om man vill börja konsumera gojibär eller är det fritt fram för alla? Detta, och många fler saker, skall analyseras i de följande raderna.

Vad är ett gojibär?

Gojibär är klassificerade ömsom som bär och ömsom som frukter och består av två nära besläktade sorter som både växer i Kina och Tibet. De växer på höga buskar med avlånga, gröna blad och när de är mogna påminner de till utseendet om små nypon eller chilifrukter med sin röda färg. Under sommarmånaderna blomstrar frukten med lila blommor och beroende på klimat så brukar den vara mogen från ungefär augusti och framåt. På kinesiska kallas frukten för gouqui, vilket på många västerländska språk blivit goji. De två olika typerna heter lycium barbarum och lycium chinense på latin och kallades förr i tiden vanligtvis för bocktörne på svenska.

Som blomma och växt tillhör gojibär den stora familjen av potatisväxter som i århundraden gett människan god föda och här hittar vi inte bara den vanliga potatisen, utan även paprika, aubergine, tobak, chili och tomat. I Kina och Tibet har man länge använt detta bär inom traditionell medicin och det vanligaste sättet att förvara och sälja dem är i torkad form där bären liknar små, röda russin. Smaken upplevs ofta till en början som lite besk men sedan kommer en söt eftersmak, vilket gör att många tycker om att äta gojibär som de är men det är också mycket vanligt att konsumera dem i musli, mat, juiceform och som pulver.

Gojibärets många fördelar

Förr i tiden var det många i västvärlden som trodde att gojibär var giftiga men riktigt varför är det ingen som vet. En teori är att man helt enkelt var rädd för okända bär och en annan att det kanske fanns en giftig sort en gång i tiden. Idag talar man i stället om dess många hälsobringande kvaliteter och det finns i princip en obegränsad lista med mer eller mindre dokumenterade effekter.

  • Immunbooster. Gojibär har länge ansetts förhöja det mänskliga immunförsvaret radikalt och i Kina konsumerar man stora mängder för att lättare klara av virus och infektioner. Har man ett starkt immunsystem så har man ett naturligt skydd mot förkylningar och även om man skulle bli infekterade har man en kortare sjukdomsperiod. Ju starkare immunförsvar desto bättre kan man dessutom klara av svåra sjukdomar och behandlingar. Den främsta anledningen till att gojibär är så bra för immunförsvaret är att de är rika på vitamin C, som vi traditionellt förknippar med citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukt. Genom att få i oss mycket vitamin C hjälper vi också kroppen att ta upp järn, vilket är en extremt viktig mineral som bildar röda blodkroppar. Man bör inte se gojibären som ersättning för influensavaccination om man brukar ta en sådan men de hjälper till att motarbeta framtida smitta och infektioner.
  • Bra blodvärden och inre organ. Förutom vitamin C så innehåller gojibär också mycket järn, vilket är en mycket bra kombination. Om man har bra järnvärden så blir inre organ som njure, lever och hjärta friskare och starkare och man får lägre blodtryck. Människor med låga järnvärden känner sig trötta, får huvudvärk och näsblod lätt och kan i svåra fall utveckla kronisk anemi, eller blodbrist på vanlig svenska. Genom ett dagligt intag av gojibär kan man alltså motverka detta liksom att förhöja sina värden om de börjar bli låga.
  • Förbättrad syn. Bären är rika på karoten, det ämne som vi behöver för att se bra. I Kina har man länge konsumerat dessa bär för att kunna slippa glasögon så länge som möjligt. Lider man av ögonsjukdom anses bären dessutom bota eller åtminstone förbättra tillståndet, liksom bekämpa försämringar.
  • Motverkar cancer. Gojibär har mycket höga halter av antioxidanter, en av de viktigaste faktorerna om man vill motverka och förebygga cancer liksom att hjälpa kroppen att reparera sig själv. Alla antioxidanter har den unika funktionen att avgifta kroppen från de olika gifter som vi ständigt utsätter oss för, tillsatsämnen i mat och dryck som vi konsumerar, rökning och alkohol, avgaser och andra luftföroreningar liksom intag av socker. Genom att äta gojibär motverkar vi dessa gifter och kroppen renas från de många toxiner som vi ständigt är omgivna av i vår vardag. I Kina hävdar man att man till och med kan motverka tumörer med dessa bär då de även innehåller ett ämne som heter beta-sitosterol som får cancerceller att dö.
  • Viktnedgång. Studier har visat att människor som inkluderar gojibär i sin dagliga diet går ner i vikt liksom bevarar sitt låga värde på vågen. Anledningen anses vara att bären är rika på fibrer, vilket är ganska ovanligt, och dessutom har mycket låga värden socker. Detta gör dem mycket mättande och till och med aptitdämpande och passar därför alldeles utmärkt som ett nyttigt mellanmål, antingen som de är eller i en yoghurt, till exempel.
  • Ökad potens och fertilitet. Gojibär används i Kina och Tibet som ett slags naturens Viagra då bären höjer det manliga hormonet testosteron. Om man intar gojibär regelbundet ökar spermaantalet och man har också konstaterat bättre potens och uthållighet. För män kan detta vara den lilla extra skjuts som behövs om det finns problem på detta område. En annan välkommen effekt av detta både hos män och kvinnor är att man orkar mer i allmänhet, vilket ger en ökad vardagsstyrka och större uthållighet om man håller på med idrott.
  • Insulinproduktion och lägre blodsocker. Eftersom gojibär innehåller lite socker är de bra alternativ för människor med höga blodsockervärden. Genom att inkludera dem i mat och dryck kan man hjälpa kroppen att producera insulin och hålla blodsockervärdena låga.
  • Föryngrad hy. Gojibärens höga halter av antioxidanter, mineraler och vitaminer påverkar också kroppens yttre. Genom att hjälpa kroppen att bygga nya celler och göra sig av med toxiner och annat skräp får man en klarare och starkare hud, kroppen största organ, som ger intrycket av att man är yngre än sin ålder. Vem vill inte se yngre ut?

Vem skall inte äta gojibär?

Då gojibär har så många starka effekter på den mänskliga organismen finns det vissa aspekter som inte alltid är bra för alla. Ett exempel på detta är deras förmåga att sänka en persons blodsockernivå; något som är extrem bra om man lider av ett högt sådant men inte om man redan har lågt blodsocker. Vet man om att man har lågt blodsocker bör man antingen undvika bären eller åtminstone äta dem med måtta. Vidare bör människor som äter vissa mediciner, särskilt sådana som tunnar ut blodet, undvika bären då de ger motsatt effekt. Av samma anledning bör gravida kvinnor absolut undvika dessa bär då deras styrka kan ge negativa effekter på fostret och till och med orsaka missfall. Konsultera därför alltid en läkare innan du börjar konsumera gojibär!

Vidare fördelar

Gojibär är som sagt mycket kraftfulla bär som har olika, starka effekter på hälsan; det är inte för inte som man använt dem i traditionell kinesisk medicin i flera årtusenden och ibland kallar dem för ”lyckobär”. Förutom de fysiologiska effekterna så har man även konstaterat psykologiska förbättringar hos människor som konsumerar frukten. Till exempel tycks de påverka det centrala nervsystemet och hjärnan på ett sätt så att stressade människor upplever att de blir lugnare och kan sova bättre om nätterna. Studenter tycker att det är lättare att koncentrera sig om de regelbundet konsumerar gojibär och människor tycks känna sig mer avslappnade i allmänhet. Med andra ord så får man energi men inte av den stressande och nervösa typen, utan en positiv energi som uppmuntrar kreativitet snarare än nagelbitande.

Hur ska man konsumera gojibär?

I dagens Sverige är det lätt att komma över många olika typer av produkter som innehåller gojibär. Som kosttillskott kan man köpa dem på burk eller i påse där de kommer i olika varianter: färska, halvtorkade eller torkade, täckta med mörk choklad eller i kombination med andra nyttiga frukter, bär och nötter.

Hur mycket man skall äta om dagen beror lite på hur man är byggd, vilken ålder man har och om man har specifika hälsoproblem men för en normalbyggd, frisk individ är en liten handfull om dagen mer än tillräckligt. Man bör inte överdosera då det finns så höga halter av mineraler och vitaminer att man kan få ovälkomna sidoeffekter.

Man kan också inkludera gojibär i sin dagliga müsli, som proteinbars eller i råkost och det är gott tillsammans med yoghurt och te samt att dricka juice gjord på bären. Sallader blir också extra goda och nyttiga om man har i en liten näve, och de ger dessutom vacker färg åt maten.

Även om man kan köpa färdiglagade produkter som innehåller gojibär så är det mycket godare och bättre att göra sina egna, så länge man handlar hem dem som kosttillskott. Om man blöter dem i vatten kan man till exempel brygga sitt eget te på dem och njuta av dess både energigivande och avstressande effekt över en stor kopp. Gör en härlig smoothie innan eller efter träningspasset med frukter och gojibär – eller varför inte som ett nyttigt mellanmål. Bären hjälper dig att känna dig mätt längre vilket är bra för midjemåttet. 

Intressanta fakta om gojibär

  • Trots att de är så små innehåller gojibär extremt höga halter av protein. Detta har gjort dem till favoriter hos atleter och kroppsbyggare.
  • Många celebriteter svär att gojibären gjort dem både starkare och snyggare. En av dess främsta supporters är Madonna.
  • I Kina fördrar man att dricka gojibär. Här i västvärlden är det mycket populärt att äta gojibär som de är eller i torkad form medan kineser brukar dricka dem. Man gör både teer och soppor på dem med stor behållning.
  • På engelska kallade man bären för wolfberries förr i tiden. Anledningen är förmodligen att de på latin har namnet lyceum, vilket kommer från grekiskans lykus som betyder varg.
  • Man kan även äta gojibärens blad och stjälkar. I Kina är det vanligast att man torkar dem och sedan brygger te på dem.
  • I Kina planterar man gärna gojibuskar i områden som hotas av erosion. Rötterna är starka och håller jorden på plats och då buskarna kan växa upp till tre meter fungerar de som bra skydd mot nederbörd.
  • Gojibär har blivit så rika på vitaminer och mineraler då de framförallt växer utmed den Gula Floden som kineser betraktar som den mest hälsosamma floden.
  • I det område i Kina där gojibären länge växt naturligt finns det sexton gånger fler hundraåringar än i resten av landet.