Chlorella och dess användningsområden

Chlorella är en källa till klorofyll, protein, järn, magnesium och aminosyror, men det är främst känt som ett detoxtillskott. Den minimaliska storleken och dess unika egenskaper gör det möjligt för den att binda till tungmetaller och oönskade kemikalier i kroppen. Läs mer och kolla in de bästa chlorellatabletterna. 

Vad är Chlorella?

Chlorella är en av de mest näringsrika växter som finna på jorden och därmed något av det nyttigaste vi kan äta. Chlorella är en, eller rättare ett släkte, av encelliga grönalger. Större delen av världens produktion sker i Japan där Chlorella odlas i stora sötvattenbassänger. Algen är mycket liten, den blir bara 2–10 mikromillimeter stor. Den har ett mycket starkt skal och människan kan inte tillgodogöra sig dess nyttiga innehåll utan att den processats. Chlorella säljs som kapsel, tablett, pulver eller extrakt.

Chlorella är en bra källa till protein, nyttiga fetter, kolhydrater, fibrer, klorofyll, vitaminer och mineraler, samt till phytonutrienter, inklusive aminosyror, beta-karoten, kalium, fosfor, biotin, magnesium och B-komplex vitaminer. Chlorella säljs även under namnen Algue Verte d'Eau Douce, Bulgarien Chlorella, Bulgariska Gröna Alger, Kinesisk Chlorella, Chlorellaalger, Chlorella Pyrenoidosa, Chlorella vulgaris, Klorell, Clorela, Färskvattengröna alger, Färskvatten Tang, Gröna Alger, Japansk Chlorella, Sjögräs, Yaeyama Chlorella. Det gäller att vara uppmärksam när man köper Chlorella då innehållet av nyttiga substanser kan variera kraftigt mellan de olika varumärken som förekommer. Detta beroende på att det finns över 30 olika arter av chlorella, men två typer, Chlorella vulgaris och Chlorella pyrenoidosa – är de som vanligtvis hänvisas till i forskningsresultat.

 

Hur används Chlorella?

Chlorella används dels som ett läkemedel för att förebygga cancer, minska strålningsbiverkningar från cancerbehandlingar, stimulera immunsystemet, förbättra responsen på influensavaccin, öka antalet vita blodkroppar (särskilt hos personer med HIV-infektion och /eller cancer), förhindra förkylningar, skydda kroppen mot giftiga tungmetaller som bly och kvicksilver och sakta ner åldringsprocessen.

chlorella kapslarChlorella används också för att öka på antalet "goda" bakterier i tarmarna och för att förbättra matsmältningen. samt att hjälpa till att behandla sår, kolit (kroniskt inflammatorisk tarmsjukdom), Crohns sjukdom (inflammation i hela magtarmkanalen) och divertikulos (”fickor”, vanligtvis i tjocktarmen).

En del personer använder chlorella för att förebygga stressrelaterade sår. Som behandling av förstoppning, mot dålig andedräkt och högt blodtryck och som en antioxidant för att minska kolesterolhalten i blodet. Det används också för att öka energin samt för att avgifta kroppen och som en källa till magnesium. Chlorella används dessutom för att främja mental hälsa, lindra premenstruella syndrom (PMS) och fibromyalgi, samt för att minska astmaattacker.

Chlorella kan också appliceras på huden för att behandla hudsår och utslag orsakade av strålbehandling samt för att behandla en sexuellt överförbar sjukdom som kallas trichomoniasis. Trichomoniasis är en infektion. Den ger oftast inga symtom hos mannen, men kan överföras från kvinna till man och tillbaka till samma eller annan kvinna. Hos kvinnor kan trichomoniasis ge upphov till vaginal inflammation, klåda och rikligt med flytningar som kan vara vita, gula eller gröna och även illaluktande. I de vaginala flytningarna kan bubblor ofta vara synliga. Inflammation i livmoderhalsen kan även förekomma. Detta ger fläckvisa blödningar.
Fördelar med Chlorella

  • Protein: Chlorella är 50-60% protein. Dessutom är det en komplett proteinkälla, vilket betyder att den innehåller alla nio väsentliga aminosyror
  • Vitamin B12: Vissa chlorella pulver kan också innehålla vitamin B12, men fler studier behövs inom detta område.
  • Järn och vitamin C: Chlorella kan vara en bra källa till järn. Beroende på dosering kan det ge vad som helst mellan 6-40% av ditt dagliga behov. Det är också en utmärkt källa till vitamin C, vilket hjälper dig att absorbera järn.
  • Andra antioxidanter: Dessa små gröna celler ger ett brett spektrum av antioxidanter.
  • Andra vitaminer och mineraler: Chlorella ger små mängder magnesium, zink, koppar, kalium, kalcium, folsyra och andra B-vitaminer.
  • Omega-3: Liksom andra alger innehåller chlorella en viss mängd omega-3. 3 gram chlorella ger 100 mg omega-3.
  • Fibrer: I stora mängder kan chlorella vara en bra fiberkälla. Men de flesta kosttillskott ger inte ens 1 gram fiber per dos.

 

Utöver innehållet finns det en hel del konkreta anledningar att äta chlorella. Nedan listar vi 6 av dessa:

 

1. Det detoxifierar tunga metaller

Om du har kvicksilverfyllningar i dina tänder, har vaccinerats, ätit regelbundet, har utsatts för strålning eller konsumerar livsmedel från Kina kan du ha tungmetaller som lurar i kroppen. Det är då viktigt att din övergripande hälsa och ditt välbefinnande är proaktiv vid avgiftning av tungmetaller och toxiner.

En av chlorellas viktigaste hälsoeffekter är att det omsluter sig envisa toxiner som finns i våra kroppar, såsom bly, kadmium, kvicksilver och uran och hindrar dem från att reabsorberas. Regelbunden förbrukning av chlorella tabletter kan till och med hjälpa till att hålla tungmetaller från att ackumuleras i kroppens mjukvävnader och organ i första hand.

 

2. Avgiftar strålning och kemoterapi

Strålbehandling och kemoterapi är de vanligaste formerna för cancerbehandling idag. Den som har gått igenom någon av dessa behandlingar, eller vet någon som har, vet hur mycket det tar på kroppen. Chlorellas höga nivåer av klorofyll har visat sig skydda kroppen mot ultraviolett strålbehandling, medan man avlägsnar radioaktiva partiklar från kroppen.

Cellulära komponenter och funktioner i immunsystemet förblir på, eller åtminstone nära normala nivåer, och påverkas mindre negativt när patienterna genomgår kemoterapi och/eller tar immunosuppressiva läkemedel som steroider.


3. Främjar viktminskning

Att gå ner i vikt är svårt - särskilt när vi åldras. I en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food, säger forskare att "Chlorellaintag resulterade i märkbara minskningar av kroppsfettprocent, serum totalt kolesterol och fastande blodglukosnivåer".

Chlorella drar nytta av dig genom att hjälpa till att reglera hormoner, hjälpa till med ämnesomsättningen, förbättra cirkulationen och främja högre nivåer av energi. Det hjälper också till att minska vikt och kroppsfett, och tar bort lagrade toxiner.

När våra kroppar går ner i vikt, släpps gifter och kan reabsorberas. Det är viktigt att spola dessa toxiner ur vårt system så snabbt som möjligt. Chlorellas förmåga att omge toxinerna och tungmetallerna som finns i våra kroppar hjälper till att eliminera och förhindra reabsorption.

 

4. Gör dig yngre

Forskning fortsätter att avslöja att chlorella också kan sakta ner åldrandet, vilket gör att du ser yngre ut. En studie publicerad i tidskriften Clinical Laboratory avslöjade att chlorella kraftigt minskar oxidativ stress, som kan orsakas av förorening, stress och dålig kost.

Anledningen till att chlorella är så effektivt att ge dig yngre hud är att den naturligt ökar nivåerna av vitamin A, vitamin C och glutation i din kropp vilket eliminerar fria radikaler och skyddar dina celler.

Genom att bara ta 1 tesked eller ett par kapslar dagligen med ett chlorella-tillskott, kan du se resultat på så lite som 2 veckor.

 

5. Kämpar mot cancer

Man tror att alla mänskliga kroppar vid någon tid utvecklar cancerceller. Korrekt fungerande immunsystem har förmåga att attackera och förstöra dessa celler innan de har chans att ta tag i och skapa cancer. En ny medicinsk studie fann att chlorella hjälper till att bekämpa cancer på flera sätt.

Först, när det tas förebyggande, stärker det immunförsvaret, så våra kroppar svarar ordentligt.

För det andra, eftersom det tar bort tungmetaller och toxiner från vår kropp, är vi mindre benägna att få miljöburna cancerformer.

För det tredje har studier visat att individerna en gång diagnostiserats med cancer, förbättrar chlorella verkan av T-celler som hjälper till att bekämpa nya onormala celler.

Och som nämnts ovan, om cancer diagnostiseras och kemoterapi eller strålterapi används, kan chlorella hjälpa till att bekämpa biverkningarna och användas förutom naturliga cancerbehandlingar.

 

6. Sänker ditt blodsocker och kolesterol

Typ 2-diabetes och högt kolesterol är två av de allvarliga kroniska tillstånden som många amerikaner idag står inför. År av felaktig mat, stress och sömnbrist har lett många till en eller båda dessa diagnoser.

I en studie som publicerades Journal of Medicinal Food, fann forskare att doser av 8 000 mg chlorella per dag (uppdelat i 2 doser) bidrar till lägre kolesterol och blodsockernivåer.

Forskare observerade först en minskning av kolesterolnivåerna, och sedan förbättringen av blodglukos. De tror att chlorella aktiverar ett antal gener på cellulär nivå som förbättrar insulin

 

Vad säger forskningen om chlorella?

Det är känt att rökning till exempel sänker mängden av antioxidanten c-vitamin i kroppen. I en blindstudie fick 52 rökare i åldern 20 – 65 år, antingen en dos av 6,3 gram chlorella eller en lika stor mängd placebo varje dag under en 6-veckorsperiod.
Blodprover togs före och efter tillskottet. Vitaminnivåerna för plasmaantioxidant och lipidperoxideringsnivåer mättes. Som en markör för oxidativ stress mättes lymfocyt DNA-skada.
Resultatet av denna studie visade att Chlorella-tillskott ökade plasma C-vitamin (44,4%), alfa-tokoferol (15,7%) och erytrocytatalas samt superoxiddismutasaktiviteter. Det fastställdes också att 6 veckors Chlorella-tillskott resulterade i en signifikant minskning av lymfocyt-DNA-skada, mätt genom kometanalys.

Graviditet är förknippad med anemi i cirka 18 % av industriländerna i världen (inte färsk statistik), men har nyligen fastställts till 17-22% i Japan. Det har tidigare rapporterats från försök på råttor att dieter med chlorella tabletter (5-10%) kunde öka järnhalten i erytrocytisk (röda blodkroppar) och hjälpa tillståndet med anemi och dessa resultat replikerades hos gravida kvinnor som fick 6 g Chlorella från en viss tidpunkt mellan graviditetsveckorna 12-18 fram till förlossning, där Chlorella associerades med signifikant högre hemoglobin (+ 5,6 %), hematokrit (+ 6,3 %) och rött blodcellsantal (+ 4,7 %) jämfört med kontrollgruppen Mängden kvinnor kvar över ett tröskelvärde på 11 g/dL för hemoglobinkoncentration ökade signifikant med Chlorella och ingen påverkan på blodtrycket noterades.

 

Dosering och övriga medicinska råd 

Dosera enligt förpackningens anvisningar. En dosering på mer än 6 gram per dag rekommenderas inte.

Det är viktigt att köpa kosttillskott inklusive chlorella från en välrenommerad tillverkare. Om det inte behandlas korrekt kan chlorella innehålla en hög koncentration av giftiga ämnen som kallas mikrocystiner och anatoxin. Det maximala säkra intaget för dessa toxiner har inte ännu klarlagts. Dessa toxiner kan byggas upp i ditt system och påverka din lever och nervsystemet, särskilt om du tar chlorella under en längre tid.

En allergisk reaktion kan uppstå som rodnad, klåda, nässelfeber, hudutslag och svullnad i ansikte och mun. om man är mycket allergisk mot chlorella är det också möjligt att drabbas av en allvarligare allergisk reaktion som kallas anafylaksi De som lider av allergi avråds därför från att inta chlorella.

Även om de flesta biverkningar som är associerade med chlorella inte är särskilt skadliga, bör de fortfarande beaktas. Chlorella kan orsaka att du blir överkänslig för solljus, det kan också orsaka uppblåsthet, kramper och diarré. Rådgör med din läkare eller dietist först om du bestämmer dig för att ta dessa kosttillskott, för att vara säker.