Betakaroten

Vill du också bli brun enklare eller är det ett extra tillskott av antioxidanter du är på jakt efter? Då gör du rätt i att läsa vidare här. Betakaroten är en karotenoidförening som ansvarar för att ge frukt och grönsaker deras apelsinpigment. Det är även en kraftfull antioxidant som har visat sig skydda mot cancer och åldrande. Eftersom att det är ett fettlösligt vitamin så bör man helst äta tillskottet eller livsmedel med betakaroten tillsammans med ett bra fett, som olivolja eller nötter, då det kan hjälpa absorptionen av ämnet. Men kan man ta för mycket betakarotentillskott och vilka tabletter ska man köpa?. Läs vidare här nedan för en ökad förståelse om betakaroten.

Se alla betakarotentillskott

Kosttillskottet som hjälper solbrännan

bästa betakarotentabletternaKosttillskottet betakaroten har blivit allt vanligare de senaste åren. Det används bland annat för att förbättra solbrännan, ge huden extra lyster och lindra soleksem. Betakaroten ersätter ingenting ur din befintliga kost utan är ett tillskott som ska intas dagligen, gärna under hela året. Mest effekt ger det på våren och sommaren när solen ute är som starkast. Många vänder sig till internet för att hitta betakaroten till ett lågt pris, men det går också att köpa i hälsokostbutiker och andra butiker där man kan köpa kosttillskott.

 

Ett förstadie till vitamin A

Betakaroten är ett pigment och ett förstadie till vitamin A. Det innebär att det i grunden inte innehåller Vitamin A, men kan omvandlas till det i kroppen vid behov. När kroppen inte har något behov av Vitamin A lagras betakarotenet istället i fettvävnaden. Betakaroten är alltså inte farligt på något sätt och det går inte att överdosera. Att äta betakaroten är ett säkert sätt att få i sig Vitamin A utan risk för överdos. Betakarotenets positiva effekter har varit kända sedan länge, men det är först det senaste decenniet som det blivit vanligt att använda det som kosttillskott.

Vitamin A är en av de viktigaste vitaminerna som finns i kroppen. Den är nödvändig för att bibehålla en frisk hud och slemhinnor, samt spelar en viktig roll för immunförsvaret. Vitaminen finns naturligt i många födoämnen så som spenat, ägg, morötter, mjölk och broccoli. Men för att få i sig tillräckligt är det bra att äta extra tillskott, till exempel betakarotentabletter. Eftersom A-vitamin är viktigt för huden gör ett tillskott att man får fräschare hy och minskar risken för tidiga ålderstecken. Det är också bra för att motverka acne, psoriasis och andra skador på huden.

 

Fördelar med betakaroten

Det finns många fördelar med att äta betakaroten, både för kroppens insida och utsida. Här listas några av de vanligaste anledningarna till att folk äter betakarotenkapslar och tabletter.

  • Bättre hud. Betakaroten och vitamin A är riktigt bra för huden, och många använder betakaroten som tillskott för att få en spänstigare och yngre hy. Betakaroten hjälper till med att ta bort soleksem, acne, brännskador och andra hudproblem. Dessutom har kombinationen av betakaroten och en bra fuktkräm visat sig vara mycket bättre än de riktigt dyra anti rynkkrämerna som finns ute på marknaden idag.
  • Stärker immunförsvaret. Enligt flera oberoende studier har det visat sig att betakaroten stärker immunförsvaret och förhindrar infektioner i kroppen. Betakaroten har även antioxiderande egenskaper som minskar risken för många allvarliga sjukdomar, bland annat cancer och hjärtproblem. De antioxiderande egenskaperna hjälper även huden att bli tåligare mot UV-strålar, och fungerar som ett slags solskydd från insidan av kroppen.
  • Lindrar andningssvårigheter. Barn och vuxna med ihållande andningssvårigheter, till exempel astma, kan bli hjälpta av betakaroten. Det främjar slemhinnorna och är även bra för både ben och tänder.
  • Bra för synen. Många har säkert hört talas om att morötter är bra för synen, och det ligger faktiskt mycket sanning i det. Morötter innehåller betakaroten som är bra för ögonen. Det kan förhindra utvecklingen av åldersrelaterade sjukdomar som grå starr och försämring av makula (åldersrelaterad makuladegeneration).

 

Bli brun med maxosol

Pigmentet betakaroten är det som ger färg till orange och gula frukter och grönsaker, till exempel morötter. Även människor kan dra nytta av dess egenskaper, och betakaroten har därför blivit ett vanligt "soltillskott". När det skrivs och pratas om brun utan sol-tabletter eller solbrun-tabletter är det alltså betakaroten det brukar handlar om. Betakaroten ger huden en varm solbrun nyans på ett helt naturligt sätt. Istället för att utsätta huden för farlig strålning i ett solarium eller kladda med brun utan sol som ändå aldrig blir jämnt, går det alltså att ta ett kosttillskott varje dag för att få en härligt brun nyans. Detta är revolutionerande för många, särskilt då riskerna med solarium blir allt mer kända. Betakaroten motverkar snarare cancer än att framkalla det, till skillnad från solarium som många kallar för "en säker väg till hudcancer".

Det bästa kosttillskottet för en solkysst hy är Maxosol, som innehåller höga halter av betakaroten. Det innehåller även många andra nyttiga vitaminer och mineraler. Bland annat vitamin C, zink och selen, vilka alla är nyttiga ämnen som kroppen behöver. Maxosol kan användas året om. En tablett om dagen är rekommenderad dos och är främst bra om man vistas mycket i solen.

Läs mer:

- Hur påverkas kroppen av C-vitamintillskott?

- Stärk immunförsvaret med zinktabletter

- Vackrare hy från selen

 

Förutom att ge solbrännan en skjuts verkar Maxosol även som ett solskydd från insidan. Tillskottet är rikt på antioxidanter, vilket krävs när huden utsätts för mycket UV-strålning. UV-strålarna tömmer kroppens depåer av antioxidanter. Med ett tillskott fylls dessa hela tiden på och gör att huden kan skydda sig från UV-strålarna längre. Det ger en mer jämn och brun solbränna. Tänk på att om du ska vara ute i stark sol under en längre tid ska du alltid komplettera med vanlig solkräm. Även om Maxosol ger huden ett ökat skydd är det alltid lätt att bränna sig när solen ligger på som starkast under lång tid och det kan endast solkräm skydda från. Smörj in dig ofta och med solkräm som har en hög solskyddsfaktor.

Finns i flera olika former

Betakaroten finns förutom i livsmedel även som tillskott både i kapslar och tabletter. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att överdosera betakaroten och därför kan alla människor med fördel använda detta tillskott. Betakaroten som kosttillskott bör tas dagligen för att hålla ett jämnt flöde i kroppen. Tabletter och kapslar finns och brukar oftast innehålla 50 mg. Forskning och studier visar att ca 30 - 180mg/dag är ett normalt intag för en vuxen människa. 1-3 tabletter eller kapslar / dag är därför att rekommendera. Många väljer att äta en högre dos under sommarhalvåret då kroppen utsätts för starkare sol och fler soltimmar. Betakarotenet kan då hjälpa huden att skydda sig från de farliga UV-strålarna. Vill man inte äta rent betakarotentillskott kan man istället äta chlorella som även det innehåller mängder av ämnet.

Eftersom betakaroten är fettlösligt är det rekommenderat att äta tabletterna eller kapslarna tillsammans med måltid. Om du glömmer av eller inte hinner ta dem i samband med en hel måltid går det också bra att svälja ner dem med lite olivolja, nötter eller andra feta livsmedel. Fettet gör så att betakarotenet tas upp av kroppen snabbare och får en bättre effekt.

 

Få kända biverkningar

Det finns få kända biverkningar från betakaroten, men självklart ska ingenting missbrukas eller överdoseras. Många äter betakaroten eller Maxosol för att bli bruna och få en jämnare solbränna. Då kan det vara bra att vara medveten om att en högre dos inte automatiskt ger en bättre solbränna. Läs på bipacksedeln om rekommenderat dagligt intag och följ det. Även om det inte är direkt farligt med en för stor dos så är det samtidigt helt onödigt att äta för många tabletter i onödan.

En känd bieffekt från betakaroten är att man kan få en gul eller orange nyans i huden. För den som använder betakaroten i form av Maxosol och vill få en bättre solbränna är detta dock snarare en fördel än en nackdel. Men för den som är väldigt ljus i hyn och äter mycket betakarotenstillskott eller får i sig det på annat sätt, genom till exempel morotsjuice, kan huden få en lite mer onaturlig nyans. Oavsett är detta helt ofarligt. Det krävs höga doser för att ens märka av det, och försvinner sedan fort när man drar ner på intaget.

Betakaroten omvandlas till Vitamin A i kroppen i den mån det behövs. Nä alla depåer i kroppen är påfyllda och det finns ett överskott av betakaroten lagras detta i lever och fettvävnader. Det krävs en extremt stor dos med Vitamin A eller betakaroten för att det ska börja bli farligt för kroppen. Det som kan hända vid ett alldeles för stort intag är att levern skadas eftersom den inte klarar av att lagra hur mycket Vitamin A som helst.

 

När kan jag äta betakaroten?

Många undrar om de kan äta betakaroten som gravid eller vid intag av andra mediciner. Det finns inga enkla svar på den frågan utan det bästa är att rådfråga läkare. Både gravida och allvarligt sjuka rekommenderas att rådfråga läkare innan intag av betakaroten precis som vid andra kosttillskott. I enstaka fallstudier har det visat sig att skador på fostret har uppkommit i samband med ett väldigt högt intag av Vitamin A. Däremot finns det inga studier gjorda på just betakaroten och de går därför inte att applicera dessa studier direkt på tillskottet. Viktigt för gravida är att inte överdosera något kosttillskott och hålla sig till läkarens rekommendationer.

Samma sak gäller de som regelbundet äter andra mediciner eller lider av kroniska sjukdomar. Eftersom betakaroten lagras i fettvävnader och levern är det viktigt att det inte slår ut funktionen för någon annan medicin. I nuläget är det inget som tyder på att Vitamin A kan vara skadligt i en lagom stor dos, men en läkare kan bedöma från fall till fall. Personer som utsatts för höga halter asbest ska inte ta betakaroten eller annat tillskott av Vitamin A eftersom det kan vara farligt för levern.

Två andra utsatta grupper är de som röker och de som dricker väldigt mycket alkohol. Forskning har visat att dessa två grupper löper högre risk att utsättas för cancer och hjärt- och lungsjukdomar om de regelbundet äter betakaroten. Detta gäller endast de som röker och dricker mycket och på ett sätt som även annars kan vara skadligt för hälsan. Den som bara dricker någon gång ibland eller röker någon enstaka cigarett kan alltså äta betakaroten och Maxosol utan någon fara för biverkningar.

Notera att det aldrig är rekommenderat att äta kosttillskott om man samtidigt röker väldigt mycket eller har alkoholproblem, åtminstone inte utan att ha fått det utskrivet av läkare. Gifterna som kommer in i kroppen vid rökning eller ett för stort alkoholintag kan vara förödande om det blandas med kosttillskott. Om du funderar på att börja med maxosol eller betakarotentillskott men fortfarande röker eller dricker mycket alkohol finns det bra hjälp att få. Hos din vårdcentral kan du få hjälp med att bryta dåliga vanor och bli av med nikotin- eller alkoholberoendet. Betakaroten blir direkt ofarligt igen så fort du slutat med cigaretterna eller alkoholen och kan börja intas med rekommenderad dos.

 

Köpa betakaroten och Maxosol i Sverige

Betakaroten och Maxosol finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker samt på vissa apotek och livsmedelsbutiker. De finns i samma hylla som övriga kosttillskott. Maxosol säljs ofta på apoteket under våren och sommaren då det ger ett bra skydd mot solen och dessutom ger en extra fin färg på solbrännan. Betakaroten finns i både tabletter och kapslar och brukar innehålla ca 50 mg. Oftast säljs de i 30, 60 och 90-pack vilket räcker för 1-3 månader. Maxosol säljs i förpackningar om 60 tabletter. Dessa tabletter innehåller förutom betakaroten även zink, selen och Vitamin C. Ett paket räcker i 1-2 månader och kostar strax över hundra kronor i de flesta butiker.

För att ge huden ett så bra skydd som möjligt och samtidigt få en jämn och fin solbränna bör Maxosol och betakaroten intas regelbundet. Det går att äta det endast under våren och sommaren när solen är som starkast, eller året om. Betakaroten i storpack säljs oftast till bäst pris online, i någon av alla de apotek och hälsokostbutiker som finns på nätet.

 

Skriven av: Josefine Jonasson
Granskad av: Gunnar Peterson
Publicerad: 2017-02-09 16:24:18
Senast uppdaterad: 2019-01-29 10:51:07